Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet francuskog predsjednika

Dačić: Macron je poslao poruke kojima se obvezuje pomoći Srbiji

Ivica Dačić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
16.07.2019.
u 18:22

Rijetki su političari sa Zapada koji potaknu emocije. Kada pogledate povijest naših odnosa, bili su izuzetno bliski, pa u jednom periodu hladni, ali postoji "jedna emocija Francuske i Srbije", rekao je Dačić

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je u utorak da su tijekom dvodnevnog posjeta predsjednika Francuske Emmanuela Macrona upućene obvezujuće poruke i iskazana želja Francuske da se odnosi sa Srbijom osvježe.

„Kada netko kaže ’mi ćemo voljeti vas, kao što ste vi voljeli nas’, kada kažete da vam je Srbija u srcu i da ćemo zajedno raditi, to su poruke koje ostavljaju obveze za onoga tko to izgovara. Ovo je veliki korak napred i prijateljstvo treba njegovati“, ocijenio je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Rijetki su političari sa Zapada koji potaknu emocije. Kada pogledate povijest naših odnosa, bili su izuzetno bliski, pa u jednom periodu hladni, ali postoji "jedna emocija Francuske i Srbije", rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije drži da su Macronove poruke bitne i kao pokazatelj da Srbija i na Zapadu ima prijatelja.

Ivica Dačić
1/5

„To nam je bilo potrebno zbog nacionalnog identiteta, dostojanstva, pokazatelj bliskosti sa velikom svjetskom silom, osim Rusije, odnosno da imamo prijatelja sa Zapada“, objasnio je Dačić.

On je naglasio kako je Macron istaknuo potrebu za kompromisom Beograda i Prištine, ocijenivši da je takvo stajalište „velika promjena“ u politici Francuske.

To je ono što i mi govorimo, ka tome se pomjerila i američka admnistracija, rekao je Dačić i ponovio Macronovu izjavu kako je neophodno pronaći kompromis između stavova Beograda i Prištine, te obećanje francuskog šefa države da će on u tome pomoći.

Dačić drži da Macron „ne ulazi u to koji će se princip dogovoriti“.

„To je najviše što možemo očekivati od zemalja koje su priznale neovinost Kosova“, istaknuo je Dačić.

Francuski predsjednik Emanuel Macron otputovao je u utorak iz Beograda poslije dvodnevnog posjeta Srbiji tijekom kojeg je najavio potporu obnovi dijaloga Beograda i Prištine i postizanju trajnog sporazuma, naglasivši kako se prošlost ne može vratiti, ali se interesi Srba i kosovskih Albanca, kao dvije europske nacije, moraju okrenuti ka kompromisu i budućnosti.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ehlbert13
ehlbert13
23:26 16.07.2019.

Ključevi rješenja vasih problema su u američkim rukama, Sve dok vi "šurujete" sa rusima, glavnim globalnim američkim protivnikom, ostajete kratkih rukava. A Putin vas je zgrabio za gušu i ne popušta i bit ćete kusur u ostvarivanju ruskih imperijalističkih interesa. Macron je tu samo za pokušati nagovoriti vaše čelništvo da priznate Kosovo (ma štogod "priznanje" Rep. Kosovo od strane nevažne Srbije značilo), upravo radi toga što on ima ponabolje šanse (radi vaših povijesnih veza) to i ostvariti. Vučko njegov posjet pokušava prikazati kao osobni uspjeh...

ZB
Zoki-Bijela
18:36 16.07.2019.

Taj nemoze Francuzima pomoci a kamoli vama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije