Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Da za Mimicu, odbijenica Nevenu Matesu

Mates se natjecao za europskog revizora, protiv njegova imenovanja bilo je 386 zastupnika, 231 bio je za, a njih 46 suzdržano
12. lipnja 2013. u 19:20 0 komentara 3 prikaza
Neven Mimica (1)
Foto: Iz Bruxellesa Tomislav Krasnec

Sa 565 glasova za i 64 protiv, Europski parlament je podržao Nevena Mimicu kao prvog Hrvata na mjestu europskog povjerenika. Europarlamentarci su, međutim, odbili jednog drugog Hrvata za mjesto na Europskom revizorskom sudu.  Protiv imenovanja Nevena Matesa za europskog revizora glasovalo je 386 zastupnika, dok je 231 bio za, a 46 suzdržano. U oba glasovanja rezultat je bio očekivan jer su matični odbori, nakon saslušanja dvojice hrvatskih kandidata, predložili pozitivno mišljenje za Mimicu, a negativno za Matesa, kojemu su zastupnici u odboru zamjerili nejasne odgovore na pitanje bi li povukao kandidaturu u slučaju da ne dobije potporu Europarlamenta.

Mates je na kraju saslušanja ipak rekao da bi se povukao u takvom slučaju. No, u telefonskom razgovoru Mates nam je rekao da razmišlja o rezultatu i da još ne može reći što će učiniti. Povuče li se iz utrke, Hrvatska će morati nominirati novog kandidata za tijelo koje kontrolira kako institucije EU troše novac. Nakon potpore EP-a, Mimica još treba dobiti potporu Vijeća EU, ali to ide automatizmom i dosadašnji potpredsjednik Vlade glatko 1. srpnja preuzima resor zaštite potrošača u najvažnijem tijelu izvršne vlasti EU, Europskoj komisiji.

>> Pogledajte kako su hrvatskog kandidata 'rešetali' u Bruxellesu

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.