Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skuplja vjenčanja

"Da" u matičnom uredu 300, a malo dalje u parku čak 5800 kuna

'18.08.2012., Bjelovar - Neobicno i zanimljivo vjencanje mladenaca Ivanke Butorac iz Skucana kraj Bjelovara i Borisa Domjana iz Varazdina. Umjesto u crkvi i maticnom uredu svoje sudbonosno da odlucili
'Damir Spehar/PIXSELL'
30.08.2012.
u 13:05

Novi pravilnik na snagu je stupio u travnju i njime su naknade postale gotovo duplo veće. Država bi trebala imati više sluha za mlade parove - drže bjelovarski mladenci

Htjeli smo nešto posebno i nismo se pokajali što smo za mjesto našeg vjenčanja izabrali paviljon u središtu Bjelovara - komentirali su nekoliko dana kasnije Ivanka i Boris Domjan, novopečeni bračni par koji se nedavno vjenčao u prekrasnom ambijentu središnjeg parka u Bjelovaru.

Nije im žao, ali ...

Njihovo vjenčanje prvo je nakon dvije godine koje je upriličeno izvan prostora matičnog ureda. Bilo im je, kažu, prekrasno, puno ljepše i romantičnije nego da su sudbonosno "da" izrekli u matičnom uredu, no, ipak, iznos od 5800 kuna, koliko su morali izbrojati za to zadovoljstvo, smatraju pretjeranim.

>>Živim sam 10 godina i dobro mi je, nikomu ne moram polagati račune

–Iznenadila nas je tako visoka cijena, pa iako nismo odustali držimo da je naknada neopravdano visoka, tim više što vjenčanje u matičnom uredu stoji tek 300 kuna - ističu pitajući se zašto je izlazak matičara samo 500 metara dalje od matičnog ureda povećao cijenu vjenčanja za nevjerojatnih 5500 kuna. Drže da bi država koja ima problema s natalitetom trebala imati više sluha za mlade parove, a "ne guliti" im kožu kao u ovom slučaju. U Uredu državne uprave Bjelovarsko-bilogorske županije, u čijoj nadležnosti je i matični ured, ističu da se visina naknade određuje prema pravilniku kojeg je propisalo Ministarstvo uprave te da je u travnju na snagu stupio novi kojim su naknade osjetno povećane. Tako, primjerice, ističu da je prošle godine za sedam vjenčanja u Podgariću, koja su u nadležnosti matičnog ureda iz Garešnice i koji ih u godini ima najviše u županiji, mladenci platili ukupno 19.908 kuna. U prosjeku, dakle, plaćeno je nešto više od 2800 kuna. Nakon primjene novog pravilnika za tri vjenčanja plaćeno je ukupno 17.463 kune, što u prosjeku iznosi upravo 5821 kunu, koliko su platili i mladenci Domjan u Bjelovaru.

Podgarić najprivlačniji

Izračun naknade za vjenčanja izvan službenih prostorija, ističu u Uredu, temelji se na osnovici za koju se uzima prosječna bruto plaća u Hrvatskoj. Cijena se izračunava ovisno od udaljenosti matičnog ureda od mjesta vjenčanja te od dana i vremena u kojem se događa. Na prostoru BBŽ-a u prošloj 2011. godini zabilježeno je ukupno 14 vjenčanja izvan službenih prostorija. Od toga najveći broj, čak sedam vjenčanja odradio je matični ured iz Garešnice i to svih sedam u Podgariću. Četiri takva vjenčanja zabilježena su u matičnom uredu Daruvar, dva u Čazmi, i jedno u Rovišću. U 2012. dosad je zabilježeno šest vjenčanja, pet u Podgariću i jedno u Bjelovaru.

>>Svake godine sve više razvoda, a manje vjenčanja - obitelj je u krizi

Komentara 28

MI
mica1111
13:24 30.08.2012.

...znači deri gdje god stigneš...više nije ništa jeftino ni rod se, ni školovat se ,ni ženit se,a bome ni umrijeti... ...koja haračka država...još ćete vi plakat za Jacom...

MO
morales
13:25 30.08.2012.

Krivu ste spolnu orijentaciju odabrali. Ovu vladu više zanimaju oni drugi, za njih bi se već našao neki popust. I o kakvim problemima s natalitetom vi govorite? Haha Pa našima je glavni problem kako pospajati parove koji iz već razumljivih razloga ne mogu imati djecu, a ne kako ćete vi lakše preživiti s vlastitim djetetom. Svako ono "ma što me briga za to, neka rade što hoće" dođe na naplatu.

NE
nezaposleni
13:19 30.08.2012.

Hrvatska je Bogata i moderna zemlja. Sve se plaća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije