Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glas čitatelja:

'Da su institucije radile svoj posao, Registar ne bi trebalo objaviti'

Registar branitelja (1)
Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2012.
u 17:04

Pitam ministra Freda kada će objaviti neki broj telefona koji će biti tajan da možemo prijaviti lažne branitelje – pitao je jedan čitatelj

Ministar Predrag Matić danas je predstavio Registar branitelja na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti, a mišljenja javnosti o tome su podijeljena.

Objavivši svoj ratni put, ministar Matić otvorio je Registar.

– Super! Sebe sam našao na popisu i sve je u redu, našao sam i velik broj ostalih s kojima sam bio u ratu, ali sam našao i one koji nisu bili u ratu, a trojica od njih imaju mirovinu. Više i ne znam koliko puta sam pisao te bio u ministarstvu zbog toga. Pitam ministra Freda kada će objaviti neki broj telefona koji će biti tajan da takve stvari možemo prijaviti. Samo tako bit će bolje, pogotovo pravim invalidima Domovinskog rata – komentirao je jedan branitelj na našem portalu.

Neki čitatelji naglasili su kako Registar branitelja ne bi ni trebalo objavljivati da su institucije radile svoj posao.

– Glupo je očekivati da obični građani prijavljuju osobu X ili Y, kad su za takve poslove zaduženi pravosudni organi. To bi bilo kao da policija kaže građanima da love kriminalce koji su opljačkali banku ili čine druga kriminalna djela. Da su pravosuđe i drugi organi radili svoj posao, nikad ne bi ni bilo diskusija o lažnim braniteljima. Poslije toliko godina šanse su minimalne da netko izgubi status branitelja. U Hrvatskoj i nije bitno je li netko u krivu ili pravu, nego ima li "prijatelje" na pravom mjestu – napisao je jedan čitatelj, a s njime se složio i drugi koji živi u inozemstvu:

– Ovo je jedinstven primjer u svijetu. Živim u visoko uređenom društvu gdje postoji posebna državna služba za zaštitu osobnih podataka. Naša država, pak, podatke o svojim građanima stavlja na internet a da ih ne pita za dopuštenje! Meni je to nepojmljivo. Svaki put kada dođem u Hrvatsku čini mi se da u smislu civilizacijskih dostignuća i određenih društvenih normi idemo sve više unazad. Zar bi sada građani trebali raditi posao državnih inspekcija i gospodina ministra pa na popisu tražiti lažne branitelje? Može, ako budu imali plaću kao neradnici u našim ministarstvima i inspekcijama.

Objavu registra komentirali su i branitelji koji su se pronašli na popisu.

– Pronašao sam se, u biti se gotovo ništa ne može zaključiti iz objave, npr. da sam bio dragovoljac ili u koje sam vrijeme bio na bojištu. Vrlo malo može se vidjeti iz ove objave registra. Tresla se brda, rodio se miš, kao i uvijek – napisao je "Johni", a "jatojato" je dodao:

– Na popisu su i nekadašnji milicajci, znači osobe iz MUP-a koje su se zatekle u sustavu i poslije osamostaljenja imaju maksimalan broj dana (tako je bilo i za dionice), a u ratu su bili svega dva puta po deset dana i to kilometrima iza prve linije. Žalosno i sramotno. Nažalost, znam o čemu govorim jer sam bio sudionik rata, bio sam u sustavu te znam kako su se radili popisi za dionice.

Neki su prozvali i premijera Zorana Milanovića.

– Predsjednika Vlade nema na popisu, očito nije osjećao potrebu pomoći svojoj Domovini u njenim najtežim trenucima.

A neki Antuna Vrdoljaka.

– Pa čak je i gospodin Antun Vrdoljak proglašen braniteljem, 880 dana u borbenom sektoru. Mene interesira je li gospodin Vrdoljak ikada vidio pušku u svome životu?

Pokude su stigle i ministra Kotromanovića.

– Drago mi je da se Gotovina i Markač nisu dali uvući u ovu sramotu, za razliku od Kotromanovića. Uostalom, on je jedini koji je ovamo zalutao.

Bilo je i sarkastičnih komentara.

– Navodno i Francuzi, prema uzoru na Hrvate, žele objaviti registar svih legionara koji su se časno borili po Africi za francusku čast i nacionalne interese – napisao je jedan čitatelj.

– Čuo sam da američki senat traži Matića da sve američke marince koji su radili u Guantanamu objavi barem na hrvatskim stranicama jer Amerikanci navodno to ne žele. A u pripremi je i registar američkih vojnika koji su malo ratovali u Afganistanu i Iraku. To je Amerikancima jako časno i žele također po uzoru na časni popis u Hrvata napraviti isto!

Komentara 21

BR
Brdi69
19:56 19.12.2012.

Svi za koje sumnjate da nisu bili sudionici..obrane Hrvtaske niti su bili obuceni u uniformu..NE MOGU BITI U REGISTRU..valjda vam je to jasno..i ne vidim čemu..tolika graja i hajka..Znaci jedino sporno je pitanje..za sve koji su bili u uniformi HV-a koliko,kada i gdje.? A kod podataka im stoji..vise dana nego sto..je realno..ili ratni put..koji nije realan..ili ako je..slučajno u Mirovini,RVI a znate da nije..ranjen.? To su problemi..oko kojih treba sporiti..a ne..Ovoga ima a onoga.,nema u Registru..razdijelite KRUŠKE I JABUKE.:)

BR
Brdi69
19:57 19.12.2012.

BYKER: Za ratni..put trebaš..pismeno zatražiti..u Ministarstvu..dozvolu za Javno. Pokazivanje..ne brini se zaštićen si..ko licki Medvjed:)

SE
sestrićna
17:14 19.12.2012.

o institucijama pričaju oni koji su napustili saborsku sjednicu koja je izglasavala samostalnost republike hrvatske..a sad se još i slikaju s hr generalima da do prije mjesec dana su ih proglašavali u najmanju ruku kriminalcima..još jedan pokazatelj kakvu politiku je u stanju voditi bratija koja nema pamćenje a niti obraza..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije