Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijedak uređaj u Bizovcu

Interes je ogroman: Da prohodaju, pacijentima pomažu i roboti

Robotska rehabilitacija u Bizovcu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/8
07.11.2019.
u 14:33

Robot sadrži senzore koji očitavaju pritisak stopala i tako fizioterapeutu daju uvid u točan prijenos težine pri hodu

Da prohodaju nakon, primjerice, moždanog udara, pacijentima u Lječilištu Bizovačke toplice pomažu i – roboti. Gotovo dva milijuna kuna vrijedan je uređaj za robotsku neurorehabilitaciju kojega su u Bizovac "doselili" u srpnju, a odradio je dosad čak 900 tretmana.

- Interes je ogroman jer istočno od Zagreba nijedna zdravstvena ustanova ne nudi takvu uslugu – započinje Sandra Mihaljević, ravnateljica Lječilišta Bizovačke toplice.

Robotska neurorehabilitacija donjih ekstremiteta preporučuje se i oboljelima od multiple skleroze, cerebralne paralize, pacijentima s ozljedom kralježničke moždine, traumatskim ozljedama mozga, degenerativnim oboljenjima zglobova donjih ekstremiteta, mišićnom atrofijom...

Robot sadrži senzore koji očitavaju pritisak stopala i tako fizioterapeutu daju uvid u točan prijenos težine pri hodu. Kroz terapiju se može utjecati na dužinu i brzinu koraka te otpor kojim se jača muskulatura donjih ekstremiteta.

- Uređaj dosta ubrzava proces rehabilitacije. Pacijent, u normalnim uvjetima, prolazi samo razne tehnike fizikalne terapije, a na robotskoj rehabilitaciji nastojimo dodatno potaknuti mozak, kao centar čovjekova upravljanja pokretima, i time duplo pojačati stimulans hoda i vratiti normalan pokret – pojašnjava viši fizioterapeut Tomislav Salahović.

Samo su četiri takva aparata u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u tri ustanove – uz Bizovac, još u Zagrebu i Dubrovniku. Nema ga, pak, ni u širom regiji, odnosno BiH, Mađarskoj i Srbiji pa to daje i vjetar u leđa lječilišnom turizmu u Slavoniji.

- Naš je uređaj poseban po tome što ima funkciju stuba, čime dodatno aktiviramo određena mišićna vlakna. Postoji opcija hoda po ravnome i uzlaska te silaska po stubama – ističe on, dok stoji uz pacijenta kojemu pokušavaju vratiti funkciju hoda nakon moždanog udara i, posljedično, pareze desne noge.

Cijena je tretmana 600 kuna.

- Robotska neurorehabilitacija zasad je isključivo privatno u ponudi, a hoće li to HZZO uvrstiti na popis svojih usluga i plaćati ih, ovisit će o njima – nastavlja Sandra Mihaljević.

Komentara 1

DV
dvorskaluda
18:49 07.11.2019.

E da, tko uma love, dobit će najbolji tretman, Tko nema, on vrijedi samo kada treba dati donacije za medicinsko dijagnostičke uređaje, za nečije liječenje, za ovo i ono. A onda čeka 1 go. za MR, sedam mjeseci za pregled fizijatra, pa onda pet mjeseci za početak terapija. terapije; 1 minutu laser, 2 minute magnet, 3 minute struje, malo vježbaj i odi doma. Umrijeti po mogućnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije