Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
renata rašović

Da je umjesto mačke silovao djevojčicu, bi li sutkinja govorila o 'traženju'

Sud - sudac - sudnica
Grgo Jelavić/PIXSELL
28.06.2023.
u 08:55

Jedna od stručnjakinja, Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge obiteljskih sudaca, izjavila je kako ovakvo ponašanje, koliko god bilo šokantno, među maloljetnicima nije neuobičajeno. Jer "djeca uvijek eksperimentiraju i traže se"

Čak 14 godina bilo je potrebno da se pravdi privede Ivor Ivanišević koji je od 2009. do jeseni 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dopuštala maltretiranje. Zvuči stravično, izaziva mučninu? U stvarnosti je bilo i gore. Zagrepčanin zaposlen u Europskom parlamentu u Bruxellesu (!) "pao" je u akciji hvatanja internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. Kada mu je na vrata banula policija, zatekli su dva potpuno dezorijentirana i ispaćena rodezijska goniča te gnjusne korespondencije i fotografije pasa fokusirane na spolne organe, kao i igračke za te potrebe.

Taj izopačen um godinama je prolazio zagrebačkim ulicama, vozio se javnim prijevozom, odlazio u trgovine, rukovao se s prijateljima, čavrljao sa susjedima, pomilovao po glavi kakvo dijete u prolazu, bio "jedan od nas". Naposljetku je, prije nekoliko tjedana, stigla vijest da je nakon višegodišnje potrage uhićen u Njemačkoj, pa otpremljen u ekstradicijski pritvor u Belgiji, otkamo će biti isporučen hrvatskom pravosuđu koje ga je osudilo na kaznu od godinu dana zatvora. Jednog dana bit će član društva koje ga je tek nakratko izoliralo.

Ova mučna priča jedna je od onih kakvu razum odbija registrirati, na kakvu je lakše zažmiriti, premda se događala i godinama se odvijala, tu negdje, u susjedstvu. Anomalija je to kakva će ući u policijske i sudske anale, ne i u svijest zdrava čovjeka. Ne ponovilo se! No, svaki značajniji izostanak društvene reakcije iako je riječ o, najblaže rečeno, neprihvatljivom i štetnom ponašanju, može generirati nove izopačene slučajeve. Društvena tolerancija različitih oblika okrutnosti prema životinjama vodi prema ponavljanju. I ponovilo se.

VEZANI ČLANCI:

Proteklih dana na društvenim se mrežama počela širiti snimka dječaka koji se seksualno iživljava nad mačkom, potom je i brutalno usmrćuje. Ove morbidne scene snima odrasla osoba, dok nekolicina djece gleda i smije se. Snimka koja je, kako se ispostavilo, nastala u međimurskom romskom naselju, dospjela je do udruge Sklonište dobrote koja je slučaj prijavila policiji. Dospjela je i do medija, koji su konzultirali stručnjake.

Jedna od stručnjakinja, Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge obiteljskih sudaca, izjavila je kako ovakvo ponašanje, koliko god bilo šokantno, među maloljetnicima nije neuobičajeno. Jer "djeca uvijek eksperimentiraju i eksperiment od seksualnosti do nekakve agresivnosti i do lošeg ponašanja prema životinjama je nešto što oni iskušavaju, traže se, nisu sigurni što žele ili ne žele, a pogotovo kada su u skupini".

Sutkinji koja je još donedavno jurišala na poziciju šefice Vrhovnog suda ne bi trebalo biti nepoznato da seksualno iživljavanje i usmrćivanje životinje nije loše ponašanje, ni dječja psina, već kazneno djelo zlostavljanja životinje te da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator opasne psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje. Ubojice i silovatelji vrlo često počinju još kao djeca mučiti i ubijati životinje i tu je povezanost znanost dokazala.

Scenarij koji slijedi nije teško odvrtjeti u mislima. Životni put ovoga dječaka teško da će ga odvesti u Europski parlament, no on će svoju naučenu i, vjerojatno, ničim penaliziranu rabotu u međimurskom getu u kojem je odrastao perpetuirati u beskraj, hraneći sveopću društvenu bešćutnost prema životinjama i ignoriranju činjenica da taj put bez povratka vodi u zločin prema čovjeku već sutra, u Belgiji i Hrvatskoj podjednako. Da je umjesto mačke silovao djevojčicu, bi li sutkinja ostala pri stavu da je riječ o dječjoj psini, lošem ponašanju dječaka koji se traži?

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije