Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vještak:

Da je pomoć stigla ranije, moglo se spasiti još dva vatrogasca

'05.10.2011., Zadar - Na Zupanijskom sudu u Zadru nastavljeno je sudjenje kako bi se razotkrila istina o kornatskoj tragediji u kojoj su 12-orica vatrogasaca izgubili zivote. Drazen Slavica. Photo: Fi
'Filip Brala/PIXSELL'
29.10.2012.
u 12:40

– Moram reći da je, s obzirom na to da su im ozljede bile slične ozljedama Frane Lučića, postojala realna mogućnost da se spase i Marinko Knežević i Ante Juričev da su pomoć dobili ranije – rekao je vještak Zečević

Iskazima vještaka nastavljeno je suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca. Vojin Maštruko, vještak za balistiku i forenzičar, istaknuo je da je u istrazi, odnosno na očevidu bilo kardinalnih pogrešaka.

– Bilo je mnoštvo pogrešaka u vezi s tragovima na mjestu događaja pa je u visini kruške pogreška bila 46 metara, odnosno bila je na toliko nižoj nadmorskoj visini od navedenih 212 metara. Svih 105 tragova navedeno je s pogreškom od najmanje jednog metra. To znači da mjesta na kojima su vatrogasci pronađeni nisu mjesta koja su navedena u očevidu i bila su udaljena najmanje jedan metar od mjesta gdje su vatrogasci stradali. No zbog konfiguracije terena odstupanja ipak nisu neočekivana – rekao je Maštruko, a otac poginulog vatrogasca Igor Marinović rekao je da su tijela bila udaljena i 25 metara od mjesta gdje su stvarno stradali i kako su roditelji uvjereni da je netko micao tijela poginulih vatrogasaca.

Marinović je prigovorio iskazu i istaknuo da roditelji ni zbog smjera puhanja vjetra ne vjeruju u teoriju o izgaranju nehomogene plinske smjese kao uzroku stradanja vatrogasaca.

Stalni sudski vještak sudske medicine Dušan Zečević u svom je iskazu istaknuo da je šest vatrogasaca odmah umrlo od opeklina i zbog udisanja ugljikova monoksida.

– Sedam je vatrogasaca preživjelo, a jedan je naposljetku i spašen. Moram reći da je, s obzirom na to da su im ozljede bile slične ozljedama Frane Lučića, postojala realna mogućnost da se spase i Marinko Knežević i Ante Juričev da su pomoć dobili ranije. Ne znam jesu li mogli dobiti pomoć prije od sedam sati za koliko su je dobili i jesu li mogli biti evakuirani ranije, no da je liječnička intervencija bila prije, postojala je realna mogućnost da se spasi još neke vatrogasce – rekao je Zečević.

>> Vještak: Uzrok stradavanja na Kornatu prirodna je pojava

Komentara 3

KA
katasteko
13:07 29.10.2012.

ovdje je na djelu muljaza,a to je dokaz da se nesto dogodilo za sto je netko u vrhu odgovoran. Netko je u pocetku rekao "Zasto su isli gasiti samo travu" , ali taj je zasutio i nije ga se vise culo.

SK
skaibai
13:25 29.10.2012.

sistem nikada nemože biti kriv radi moguće odštete koja bi bila astronomska. sve je usmjereno da se ne dođe do prave istine. vjerujem da je rijeć o ljudskoj pogrešci ekipe iz helikoptera.

JA
james49
14:12 29.10.2012.

Ne znam koliko se do sada izredalo stručnjaka. I baš zadnji veli da su napravljene kardinalne greške. I na kraju bu kriv Slavica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije