Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Da ja odlučujem, na TV-u bi bilo manje ubijanja, serija i sapunica

J. Pregrad: Teza da su djeca dobila svoja prava, ali ne i odgovornost, opasna je jer prava su stekli rođenjem, a na nama je da ih učinimo odgovornima
25. veljače 2011. u 19:31 15 komentara 8 prikaza
\'podravina i bilogora, virovitica, gornje bazje, 28.09.2010. u skolama se televizori koriste kao monitori - nemaju digitalni prijamnik, koriste se za gledanje filmova ili prezentacije u okviru nastav
Foto: Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Mladi ocjenjuju da njihovi vršnjaci diskriminiraju kolege s teškoćama u razvoju te da je među djecom i mladima nedovoljno tolerancije prema pripadnicima vjerskih i nacionalnih manjina, kao i prema učenicima koji žive u teškim socijalnim uvjetima. Puno povjerenje poklanjaju svojim roditeljima, ali vrlo malo političarima, pa svaka druga mlada osoba glasovanje na izborima ne smatra učinkovitim načinom mijenjanja negativnih društvenih pojava.

Kritično o medijima

Ključne teme o kojima bi voljeli da ih se pita za mišljenje su obrazovanje i zaštita od nasilja, a medijima su prilično nezadovoljni i procjenjuju da mlade prikazuju uglavnom negativno i neobjektivno, s previše predrasuda i stereotipa. Neki su to od zanimljivih rezultata UNICEF-ova istraživanja “Mišljenje i stavovi djece i mladih u Hrvatskoj”, gdje su se po 503 đaka 2. i 3. razreda osnovnih te 2. i 3. razreda srednjih škola izjašnjavala o poznavanju svojih prava i njihovu poštovanju, načinima povećanja njihova sudjelovanja u donošenju odluka na svim razinama života te o za njih najvećim društvenim problemima.

– Dobiveni podaci pokazuju da su djeca bolja no što mi odrasli zaslužujemo! Stalo im je da žive u humanom svijetu, otvoreni su o svojoj nespremnosti na nasilje, ne mrze školu i nisu toliko pod utjecajem medija, naprotiv, posebno ovi stariji, prilično su kritični. Iznenadilo me kako i liječnici i učitelji imaju dobar rejting u percepciji djece – istaknula je recenzentica istraživanja, psihologinja prof. Jasenka Pregrad. Upozorava i zašto je tvrdnja koja se često čuje – kako su djeca dobila svoja prava, ali ne i odgovornost – opasna.

Nemaju utjecaja

– Polovica djece i ne zna za svoja prava, a dobivaju ih rođenjem. Drugo je što je naša odgovornost da dijete odgojimo da bude odgovorno – kaže. Čak 43% osnovnoškolaca i 54% srednjoškolaca smatra da ne može učiniti ništa da se prava djece bolje poštuju. Djeca većinom navode jako dobar odnos s učiteljima, ali tek svaki drugi adolescent može s profesorima lako razgovarati o problemima.

Obespravljeni zbog naočalaSituacije u ko

Obespravljeni zbog naočala
Situacije u kojima se osjećam obespravljen -  isključuju me iz razgovora i zabave, zbog regionalnog, nacionalnog, vjerskog, etničkog podrijetla, u društvu starijih, zbog fizičkog izgleda (naočale, pretilost...), zbog dobrog školskog uspjeha, jer sam štreber, zbog mog odabira glazbe, odjeće

Dječja prava - osrednje se poštuju u RH – djeca su dala prosječnu ocjenu 3,28

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • -obrisani-:

    Slazem se sa djecom dodao bih i manje srbocetnika i srboslaivije sanjara a vise Hrvata

  • Deleted user:

    Da ja odlučujem ukinuo bih televiziju.

  • Mladen Miletić:

    Da ja odlučujem, na TV-u bi bilo manje ubijanja, serija i sapunica, a mnogo više ratnih filmova kako smo se oslobodili komunizma i sada uživancija u demokraciji !!!