Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova meta

Da bi prodao i kupio igrače, Dinamo će morati imati tvrtku

'29.07.2013., Zagreb - Trening GNK Dinamo uoci prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka protiv FC Sheriff - Tiraspol. Iako je prije treninga jaki vjetar potrgao veci dio plavih cerada i nosio po zraku ve
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
10.09.2013.
u 10:55

Bivši ministar financija Šuker drži da Linić ne smije dirati u Crkvu jer će otvoriti Pandorinu kutiju nevraćene crkvene imovine

Financije Katoličke crkve i dobrostojećih udruga poput GNK Dinama ministar financija Slavko Linić pod kontrolu će staviti novim Zakonom o računovodstvu neprofitnih organizacija koji će se na Vladi naći u drugoj polovici listopada. Zakonom će propisati kazne kojima će ih prisiliti da svoja izvješća objave. Kako doznajemo u Ministarstvu financija, prema novom zakonu neprofitne organizacije koje se bave tržišnim djelatnostima morat će osnovati trgovačka društva. To znači da se, primjerice, nogometni klub Dinamo neće baviti kupoprodajom igrača, već će za to morati imati posebnu tvrtku.

Već plaćamo porez

I dosad su organizacije koje dobivaju javni novac bile dužne objaviti financijska izvješća, no tu obvezu ne poštuju, a sankcija nema. Državna je revizija prije dvije godine upozorila da pravne osobe Katoličke crkve ne dostavljaju financijske izvještaje nadležnim institucijama iako Crkva iz državnog proračuna dobiva nepunih tristo milijuna kuna godišnje. Sve neprofitne organizacije iz proračuna godišnje dobiju oko milijardu i pol kuna, a u Hrvatskoj je oko 50.000 registriranih udruga.

Tomislav Svetina, glavni Dinamov direktor, drži da novi zakon ne bi trebao previše utjecati na njihovo poslovanje jer su od 1. siječnja ove godine prva udruga u zemlji koja je ušla u sustav poreza na dobit. Poslovanje će svakako, kaže, prilagoditi zakonskim propisima, no drži da bi Dinamo trebao imati uvjete za prodaju igrača u inozemstvu kao i ostali izvoznici – biti obveznikom poreza na dobit, ali oslobođen plaćanja PDV-a.

Nema koristi za proračun

Bivši ministar financija Ivan Šuker smatra da se neprofitne organizacije pod kontrolom mogu držati i prema postojećim propisima, no ministra Linića, kaže, ne želi napadati dok ne vidi što točno predlaže jer se zakon svakako može nadograditi. Protivi se bilo kakvom oporezivanju Crkve jer se milodari, u koje ubraja i naknade za mise, sprovode, vjenčanja i druge obrede, ne mogu tretirati kao zarada.

– U ovoj ideološkoj podjeli uvoditi namet Crkvi bilo bi nadolijevanje ulja na vatru. Onda se tu otvara i pitanje povrata crkvene imovine, odnosno Pandorina kutija. A proračun od toga ne bi imao velike koristi – drži Šuker.

>> Izvješća o poslovanju uskoro obvezna i za Crkvu i udruge

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije