Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud zbog smeća

D. Petračić: Krše zakon! Direktor Čistoće: Neće biti tužbi

smece
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
22.03.2013.
u 11:33

Ministar zaštite prirode i okoliša MIhael Zmajlović upozorava da većina gradova nije uskladila naplatu sa zakonom

Nakon izjave Mihaela Zmajlovića, ministra zaštite okoliša u našem listu kako većina općina i gradova zapravo krši zakon sadašnjim načinom naplate odvoza otpada, zbog čega bi građani mogli tužiti tvrtke i tražiti povrat novca, građani se opravdano pitaju krši li i karlovačka Čistoća zakon.

 Odvajanje otpada

 Naime, ministar smatra da se odvoz otpada mora naplaćivati po količini odvezenog otpada, te da se građanima mora omogućiti odvajanje otpada na kućnom pragu. Osim toga, dodao je kako, iako postoje mogućnost novčanog sankcioniranja onih koji krše zakon to neće napraviti, ali je preporučio građanima da na idućim izborima biraju gradonačelnike koji nude zakonita rješenja.

 – Već godinama pričam o tome da Čistoća protuzakonito naplaćuje odvoz smeća, te da bi to trebala raditi po volumenu, odnosno po broju ukućana. No, problem je od državnog značaja, jer je zakon loše napisan. Kao i u nekim drugim gradovima i Karlovac bi trebao na kante postaviti bar kod sa tarom pa bi se sa kamiona mogla očitati točna količina otpada koja se odvozi iz domaćinstva – objasnio je Davor Petračić, kandidat za gradonačelnika Naprijed Karlovac koalicije. Osmislio je novi, jedinstveni model kako otpad, odnosno sirovinu pretvoriti u dizel, što bi moglo pomoći i podizanju BDP-a za tri posto.

 Ministrova utopija

 Petračić smatra da je prijedlog ministra Zmajlovića o tužbi radi povrata naplaćenih sredstava od Čistoće, zapravo utopija.

 No, Ivan Polović, direktor gradske tvrtke Čistoća tvrdi da zakon nije prekršen, te da su odvoz i naplata organizirani u skladu sa zakonom.

 – Mislim da je ministar, kada je govorio o nezakonitoj naplati, mislio na Zagreb gdje se obračun i danas vrši po četvornom metru stambenog prostora. Čistoća naplatu vrši po volumenu posude u domaćinstvu, a u stambenim objektima se volumen posude dijeli po članovima domaćinstva - objasnio je Polović.

 Karlovčani, dodaje Polović, imaju i mogućnost sortiranja otpada.

 – Povećavamo broj zelenih otoka u gradu gdje građani mogu odvajati papir, staklo, plastičnu sirovinu. Za mjesec ili dva, postavit ćemo dodatnih 50 kontejnera za papir, te još toliko za plastiku. Do 2015. godine i domaćinstva će imati dvije, do tri kante - objasnio je Polović.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:20 22.03.2013.

Nema šanse da se odvaja dok se ne bude uvelo plaćanje kao za flaše. Dok se nije počelo plaćati tih 50 lipa po flaši, malo je tko bacao prazne flaše u za to propisane kontejnere. Pustimo svijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije