Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele radikalizaciju

Cvrtila: Izraelci neće okupirati Gazu, to bi za njih bila noćna mora

Zagreb: Profesor Vlatko Cvrtila
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/10
26.10.2023.
u 15:24

- Moralna podrška koju Izrael uživa zbog pokolja koji je počinio Hamas mogla bi se izgubiti ako se akciji ne pristupi dovoljno oprezno. Izraelci su toga svjesni – tvrdi analitičar.

- Bilo kakva masovna kopnena operacija u urbaniziranom i gusto naseljenom prostoru kao što je Gaza mogla bi imati vrlo neželjene posljedice, prije svega po civilne žrtve, a zatim i po moralnu stranu Izraela, koji u ovom trenutku ima veliku podršku dijela međunarodne javnosti zbog pokolja koji je počinio Hamas. Treba uzeti u obzir i pritisak SAD-a, koje su očito svjesne da bi bilo kakvo nepripremljeno ulijetanje u pojas Gaze imalo jako velike posljedice u smislu civilnih žrtava – odgovorio je geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila na pitanje hoće li se obistiniti najave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o kopnenoj invaziji na pojas Gaze.

Gostujući u emisiji Večernji TV-a, Cvrtila je u razgovoru s Večernjakovim urednikom Darijem Markasom potvrdio kako je izraelski vojni i politički vrh najavio kako želi smaknuti Hamas s lica zemlje, ali to je nemoguće bez bliskog fizičkog kontakta i kopnene operacije. Međutim, u današnje doba informacijskog i hibridnog ratovanja broj civilnih žrtava u tom bi se slučajno sigurno napuhavao. Te bi informacije, kaže, bile prvenstveno usmjerene prema javnosti islamskih zemalja, kako bi se mobilizirale u podršci Hamasu i Palestincima i kako bi se radikalizirao njihov stav prema onima koji podržavaju Izrael. Zato je već prošlo tri tjedna bez kopnene invazije. U međuvremenu, Izrael djeluje iz zraka i cilja objekte za koje smatra da prikrivaju Hamasove borce i opremu i da su potencijalni izlazi iz Hamasove mreže tunela. Pri tome, naravno, strada puno civila i zato je, po Cvrtilinim riječima, Izrael oprezan.

VIDEO Cvrtila: Izraelci neće okupirati Gazu, to bi za njih bila noćna mora

- S vremena na vrijeme Izrael najavljuje kopnenu operaciju. Mislim da su te najave prvenstveno usmjerene prema vlastitoj javnosti, koja očekuje neku vrstu odmazde i osvete za ono što je učinio Hamas. To će biti vrlo složena operacija i vjerojatno će u razdoblju do te masovne kopnene operacije Izrael izvoditi ciljane kratke operacije upada u pojas Gaze, na mjesta koja smatraju otpornim točkama koje bi potencijalno mogle biti problematične u smislu zaustavljanja prodora izraelske vojske. Dakle, bit će vjerojatno tih upada s oklopnim i pješadijskim jedinicama, ali nakon toga i brzog povlačenja kako bi se pripremio teren za ono što bi moglo uslijediti – kaže Cvrtila.

Mnogi se pitaju može li se izraelska vojska iz jedne velike vojne operacije na tako malom području kao što je Gaza izvući neokrznut i u smislu vojne pobjede, ali isto tako i u smislu izbjegavanja velikog broja civilnih žrtava, na koje je ovih dana usmjeren fokus svjetske javnosti. Čini se da će Izrael na nekoj strani definitivno izgubiti ako krene kopnena operacija. 

Cvrtila smatra da je mogućnost gubitka realna i da je vrlo tanka linija gdje se taj gubitak može povećati. Moralna podrška koju Izrael uživa zbog pokolja koji je počinio Hamas mogla bi se izgubiti ako se akciji ne pristupi dovoljno oprezno. Izraelci su toga svjesni, pa je izbjegavanje civilnih žrtava na palestinskoj strani za njih imperativ. Očito su i Izraelci svjesni, a možemo čak i reći da Moguće je da je cilj Hamasovog zločina bio upravo natjerati Izrael na emotivnu i nepripremljenu reakciju koja bi dovela do poraza izraelske vojske. Izraelci stoga dobro paze koje će poteze povlačiti kako ne bi došlo do promjene raspoloženja međunarodne javnosti u odnosu na njih.

VEZANI ČLANCI 

- Izrael radi ciljane operacije i vjerojatno će ih raditi i dalje. Vrijeme je na njihovoj strani, jer kako vrijeme bude odmicalo, tako će i fokus javnosti polako padati. Tim ciljanim, kratkim, brzim prodorima i povlačenjem izraelska vojska također može polučiti određeni vojni uspjeh. Okupacija Gaze u klasičnom smislu vjerojatno bi bila noćna mora za izraelsku vojsku i na to ne treba računati. Jer, upravljanje okupiranim područjem u neprijateljskom okruženju najgora je moguća stvar koja vam se može dogoditi. Izrael će to sigurno izbjeći, bez obzira na emocije koje su iskazivali u onim prvim danima nakon Hamasovog pokolja – govori analitičar. 

Hamas je stravičnim zločinom savršeno uvukao Izrael u situaciju u kojoj mora odgovoriti. Svi se pitaju je li to bio jedini motiv terorista i je li Hamas mogao sam isplanirati tu akciju? Tko stoji iza Hamasa, da li samo Iran ili i njihov prijatelj Putin? Poznato je, naime, da su i čelnici Hamasa išli u Moskvu, a i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno je bio u Iranu. Cvrtila objašnjava da Hamas nije samostalan i da je njemu za funkcioniranje u smislu obučavanja i opremanja vojnih postrojbi, nužna vanjska pomoć, koja je došla od Irana. Međutim, isto tako Iran podržava i Hezbollah. I u Jemenu podržava jednu stranu. Sve to radi u cilju stvaranja mreže kojom može počiniti određenu štetu svojim protivnicima. A poznato je kakvo je mišljenje političkog i vjerskog vodstva Irana prema Izraelu i obrnuto.

- Pretpostavka je da je Iran bio informiran o tome što će se dogoditi, ali on ne mora nužno davati odobrenje Hamasu. Hamas je u tom smislu autonoman. Međutim, ulazak u Izrael i pokolj koji je uslijedio bio je vojno i politički motiviran. Znalo se da će Izrael reagirati i da će biti jako puno civilnih žrtava. Međutim, Hamas ne mari za vlastite žrtve jer oni razmišljaju o dugoročnom cilju, a dugoročni cilj je da se promijeni stav međunarodne javnosti prema Izraelu – ističe Cvrtila.

GALERIJA Rat nuklearne i polunuklearne sile Izraela i Irana bio bi pakao 

Zagreb: Profesor Vlatko Cvrtila
1/15

Kome bi još mogao koristiti napad Hamasa, pita se analitičar? Naime, taj čin pokrenuo je ozbiljnu lavinu događaja i situacija koje jako radikaliziraju javnosti na Bliskom istoku, ali i u Europi. Jedan dio Europe podržava Palestinca, a drugi Izraelce. Događa se čak da u jednom gradu imate podršku jednima i drugima. Javnost se radikalizira, osobito u islamskim zemljama, a radikalizacija odgovara Iranu koji se onda predstavlja kao glavni podupiratelj Palestinaca, ali i predvodnik otpora prema Izraelu. 

Tu je i dimenzija vezana uz Rusiju koja možda nije izravno sudjelovala ni u čemu, ali im odgovara ovakvo stanje, upozorava Cvrtila. Naime, fokus javnosti s Ukrajine je premješten na Bliski istok. S druge strane, predsjednik SAD-a Joe Biden Kongresu je predložio izdvajanje više od 100 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i Izrael te za gradnju zida, odnosno sigurnosnih sustava na granici s Meksikom. Na taj se način Ukrajina ponovno stavlja u fokus, jer i u američkoj javnosti postoje podjele, pogotovo među republikancima o tome hoće li podržavati Ukrajinu ili ne, dok su za Izrael svi. 

- Iranu svakako odgovara ovo turbulentno razdoblje, jer moramo spomenuti abrahamske sporazume i veliki napor američkih država da normalizira odnose između Izraela i nekih ključnih arapskih država. Abrahamske sporazume je potpisalo nekoliko država - Sudan, Maroko, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati. Jako se puno radilo na tome da i Saudijska Arabija kao najmoćnija i najutjecajnija država u tom dijelu svijeta potpiše. Pregovori su bili u finalnoj fazi, a sada je to srušeno. Da je Saudijska Arabija potpisala sporazum sa SAD-om, Iran bi bio izoliran, a njegova politika apsolutnog protivljenja i čak uništenja Izraela ne bi više bila na dnevnom redu, s obzirom da većina arapskih država slijedi Saudijsku Arabiju, a ne Iran. Ovako će broj žrtava na palestinskoj strani biti ograničavajući faktor bilo kojem režimu, bez obzira koliko on možda diplomatskim ili nekim tajnim putovima komunicira s Izraelom. Dugoročno, sada postoji potpuno nova situacija – upozorio je Cvrtila.

VIDEO Satelitske snimke pokazuju sjever Gaze prije i poslije izraelskih zračnih snaga 

Ključne riječi

Komentara 30

OK
OkošBokoš
15:47 26.10.2023.

Uzeli Palestincima zemlju i sad se čude.

SS
sokac sa drave
15:53 26.10.2023.

Cvrtila je sve to lijepo objasnio sam je zaboravio objasniti zasto palestinci napadaju izrael zasto negiraju pravo da tu postoji izraei kao drzava.To nama hrvatima treba objasniti jer ovih dana u komentarima se vidi da 90% nasih nema pojma oo razlozima mrznje ,prevara,obecanja i kradju drzave...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:25 26.10.2023.

Evo ih Hamasovci u Moskvi, teroristi sa teroristima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije