Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40-ak ubijenih

Cvijeće i svijeće za žrtve komunističkog terora

Svi sveti
Marko Prpić/Pixsell
01.11.2014.
u 15:43

Vinkovački povjesničar Zlatko Virc je podsjetio kako je po ulasku 38. makedonske i 21. srpske divizije u Vinkovce 13. travnja 1945. u narednih dan, dva, na mjestu spomenika podignutog 2006. likvidirano 40-tak Vinkovčana.

Izaslanstva grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije u povodu Svih svetih položila su cvijeće i upalila svijeće podno spomen-obilježja žrtvama komunističkog terora kod nekadašnje Kumanove ciglane u vinkovačkom naselju Slavija gdje je u proljeće 1945. ubijeno bez suđenja 40-ak uglednih Vinkovčana.

Vinkovački povjesničar Zlatko Virc je podsjetio kako je po ulasku 38. makedonske i 21. srpske divizije u Vinkovce 13. travnja 1945. u narednih dan, dva, na mjestu spomenika podignutog 2006. likvidirano 40-tak Vinkovčana.

-Radilo se o ljudima koji nisu bili suradnici nacista ni ustaša, a jedina im je krivnja bila to što ih je netko zbog različitih interesa prokazao - rekao je Virc. Prema podacima koje prikupilo vinkovačko povjerenstvo za istraživanje poslijeratnih, partizanskih i komunističkih zločina, a i prema iskazima svjedoka, utvrdilo je postojanje na desetke manjih i većih grobišta, mahom na sjevernoj i sjeverno-istočnoj periferiji Vinkovaca od kojih do danas ni jedna nije istražena pa nije poznat broj žrtava, ali se vjeruje da ih je svakako više od 200.

>>'Mnogi se zarobljenosti iz komunizma nisu oslobodili ni nakon 25 godina'

>>Titovu omladinu i komunizam definitivno je pobijedila hrvatska mladež

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
17:32 01.11.2014.

A svijeće i cvijeće na grobove ustaškog terora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije