Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatna zaštita

Čuvari će moći imati samo osnovnu školu

zaštitari
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
19.02.2019.
u 16:10

Novi zakon o privatnoj zaštiti cilja na više od 30.000 nezaposlenih koji imaju samo osam razreda i time pokušava riješiti problem radne snage u zaštitarstvu

Novi Zakon o privatnoj zaštiti, čiji je nacrt prijedloga ovih dana Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu, daje mogućnost da čuvarske poslove mogu obavljati osobe koje uz ostale propisane uvjete imaju završenu samo osnovnu školu.
Kako se navodi u nacrtu prijedloga zakona, ta novost za čuvarski posao, koji spada u manje zahtjevne sigurnosne aktivnosti, usmjerena je prvenstveno na nezaposlene osobe.

Ograničene ovlasti

Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na dan 10. srpnja 2018. u Hrvatskoj je bilo 30.365 nezaposlenih osoba sa završenom osnovnom školom. Predlagatelji zakona stoga smatraju da novosti u Zakonu o privatnoj zaštiti otvaraju mogućnost osobama koje imaju završenu samo osnovnu školu da ishođenjem dopuštenja za obavljanje čuvarskih poslova nađu posao.

U zakonu je definirano da je čuvar osoba koja obavlja poslove tjelesne zaštite osoba i imovine uz ograničenu primjenu ovlasti. Za dopuštenje za obavljanje poslova čuvara osim osnovne škole, osoba mora imati prebivalište ili prijavljen boravak u Hrvatskoj i mora biti punoljetna. Uvjet za dobivanje dopuštenja je primjerice i da osoba nije pravomoćno osuđena i da se protiv nje ne vodi kazneni postupak za kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti. Da bi netko mogao postati čuvar, protiv njega ne smije biti pokrenut postupak niti smije biti osuđen za prekršaj iz područja javnog reda i mira, zbog nasilja u obitelji, zloporabe droga... Čuvar uz to mora imati opću zdravstvenu sposobnost te položen stručni ispit za čuvara nakon završetka izobrazbe.

Osobe koje imaju dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite imaju ovlasti provjere identiteta osoba, davanja upozorenja i naredbi, privremenog ograničavanja slobode kretanja, pregleda osoba, predmeta i prometnih sredstava, osiguranja mjesta događaja i uporabe sredstava prisile. U nacrtu prijedloga zakona jasno se navodi da čuvari nemaju ovlast uporabe sredstava prisile. U postojećem Zakonu o privatnoj zaštiti pak navedeno je da čuvar mora imati najmanje nižu stručnu spremu, a u MUP-u su nam objasnili da to znači da osoba mora imati završena barem dva viša razreda osnovne škole.

Ivan Funčić iz Hrvatskog ceha zaštitara i operativni direktor Securitasa objašnjava da su zaštitarske tvrtke tražile da se uvede odredba o minimalno osnovnoj školi za čuvara jer prema postojećem zakonu, u kojem se navodi niža stručna sprema za to radno mjesto, nisu mogli zapošljavati ljude samo sa završenom osnovnom školom.

Gradilišta, tvornički krugovi

– Za čuvara je potrebna niža licencija, oni nemaju vatreno oružje. Mi ćemo sad ljude sa završenom samo osnovnom školom moći prekvalificirati i dati im stručnu spremu – objašnjava Funčić. Dodaje da zaštitarskim službama u Hrvatskoj nedostaje mnogo radnika te objašnjava da čuvare angažiraju primjerice na gradilištima ili tvorničkim postrojenjima.

Tajnik Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti Nikola Sraka kaže da se kriteriji za čuvare spuštaju jer nedostaje radnika i da će taj posao sad moći raditi svatko, čemu se u Sindikatu protive. Zaštitari pak moraju imati minimalno završenu trogodišnju srednju školu. A prema prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i za prijem u policijsku službu bit će potrebna minimalno trogodišnja srednja škola jer i u policiji muku muče s pronalaženjem radne snage.

>> Demografska slika Hrvatske

Komentara 9

MI
mikulan
17:42 19.02.2019.

Novi uvjet za bavljenje politikom bi trebao biti: maksimalno završen vrtić, a onda i plaća sukladno tome.

ZA
Zagorec101
19:22 19.02.2019.

treba biti glup i jak

BU
burza
16:57 19.02.2019.

Jos malo pa za nista nece trebati skola svi ce moci sve raditi samo tecaj 3 mjeseca i nema brige za sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije