Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBIO SE

Čudo u Tunisu: Hrvatska posada spasila dječaka koji je plutao nasred pučine

pixabay
09.08.2022.
u 22:33

Još dok je bio tu na našem brodu odmah je nazvao mamu da je zdrav. Mi smo mu dali jesti, piti i fala Bogu sve se lipo završilo, sve se nekako poklopilo na njegovu sriću, rekao je Šeparović.

Plutao je cijelu noć u gumenjaku, a život mu je na kraju spasila luksuzna 50-metarska jahta koja je plovila iz Tunisa prema Italiji čiji zapovjednik broda i upravitelj stroja su Hrvati. Upravo je to priča o spašavanju dječaka kojeg su odnijele jake morske struje i vjetar više od deset nautičkih milja od obale Tunisa.

Nisu dvojili ni sekunde - odmah su pohitali u pomoć, a kako je tekla akcija spašavanja ispričao  je upravitelj stroja, Zadranin velolučkih korijena Vladimir Šeparović za HRT.

- Išli smo iz Tunisa prema Italiji i nakon nekoliko sati plovidbe uočili smo dječaka kako pluta na tom jednom malom gumenjaku na vesla. Čini se da se on uhvatio za nekakvu vršu ili bovu od mreže i tamo je čekao da ga netko spasi. Eto srića mi smo tu naišli i kapetan je okrenio brod natrag za Tunis, napravio je sve formalnosti, tamo negdje je došla obalna straža, pokupila dječaka. Još dok je bio tu na našem brodu odmah je nazvao mamu da je zdrav. Mi smo mu dali jesti, piti i fala Bogu sve se lipo završilo, sve se nekako poklopilo na njegovu sriću, rekao je Šeparović.

Za dječakom je bila pokrenuta potraga.

- Srećom da nam je kurs bio takav da smo prolazili pokraj njega, dok je on držeći se za tu bovu ribarske mreže čekao da netko naiđe i da ga spasi. Ustvari već je bilo prošlo dosta dugo, cijeli dan i cijela noć i mi smo naišli sljedeći dan. Tražila ga je i Obalna straža, jer izgleda da su roditelji prijavili da se on izgubio. Mi smo odmah preko radija tražili Obalnu stražu i oni su nam ususret poslali jednu njihovu brodicu. Na kraju smo ga tamo prebacili i sve je dobro završilo. Zahvalili su nam na pomoći i mi smo onda nastavili naš put prema Italiji, kaže kapetan Tavčar.

Naveo je kako je ovo prvi put da je imao ovakvu akciju spašavanja, iako je bio upoznat s time da se na toj ruti često nađu i brodovi s izbjeglicama sa sjevera Afrike.

- Nismo znali je li riječ o izbjeglici ili je u pitanju nešto drugo. Ispostavilo se da se dječak izgubio i najvajžnije je da se na kraju sve, hvala Bogu, dobro završilo, rekao je hrvatski kapetan.

U Austriji se za pet godina očekuje strujni “blackout”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije