Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji istrage

Čučnula je pokraj smeća, pobacila fetus i otišla niz ulicu...

Policija je trakom ogradila tri ulaza u potrazi za tragovima, a u petak su cijeli dan izuzimali snimke s okolnih kamera
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
03.05.2017.
u 20:14

Kada trudnica ne može prihvatiti promjene koje se s njom događaju, dolazi do odbojnosti i nemogućnosti da se nosi s trudnoćom.

Nije se čuo dječji plač, ali učinilo mi se kao da sam čula nekoliko vriskova – opisala je prošlog petka popodne stanarka Prilaza Gjure Deželića 54 u centru Zagreba ono što je čula tog dana oko 10 sati. Tek nekoliko minuta nakon što je čula vriskove, pred ulazom u zgradu pojavio se kordon policije, hitna, kriminalisti... A došli su na poziv koji su im uputile dvije prijateljice koje su onuda prolazile. One su policiji dojavile: “Na betonu pokraj smeća netko je ostavio mrtvu bebu.”

Partner joj bio podrška

Nekoliko dana poslije postalo je jasno kako se dječji plač i nije mogao čuti jer je maleno golo i krvavo tjelešce koje su prolaznice ugledale pokraj kanti za smeće zapravo fetus od dvadeset do trideset tjedana. Pokraj kante za smeće završio je nakon što je majci tog fetusa, 32-godišnjoj Zagrepčanki, usred šetnje u kojoj je bila sa svojim partnerom – pozlilo. Zaustavila se upravo u već spomenutoj ulici pred kućnim brojem 54 i čučnula. Nije dugo trajalo prije nego što je, uz potporu partnera koji je cijelo vrijeme bio uz nju, spontano pobacila mrtvo tjelešce. Nakon što se taj čin odigrao nasred ulice, 32-godišnjakinja i njezin partner nisu nikoga nazvali niti su ostali pokraj fetusa, nego su jednostavno – otišli. Zbog kojih bi se razloga netko mogao odlučiti na ovakav, pomalo bizaran čin, pitali smo psihijatra i sudskog vještaka dr. Antu Bagarića, koji nije želio komentirati konkretan slučaj jer s njim nije bio dovoljno upoznat, nego je govorio općenito.

– Kad žena zatrudni, kod nje se događaju promjene u tri aspekta: fizičkom, psihološkom i socijalnom. U fizičkom smislu poremete se hormoni, sa psihološkog aspekta tu je činjenica da u njoj raste novo tijelo, a socijalni aspekt određuje kako će trudnica dijete prihvatiti. U većini slučajeva sva tri faktora su povoljna te žene trudnoću doživljavaju kao nešto novo i dobro, kao pozitivno iskustvo. Međutim, ponekad trudnice promjene u tim aspektima doživljavaju nepovoljno te kod njih dolazi do odbojnosti i nemogućnosti da se s tim nose, i tada se događaju slučajevi čedomorstava koje većina zemalja tretira kao specifično kazneno djelo – govori Bagarić.

Policija “zakopčana do grla”

Ima li u ovom slučaju elemenata kaznenog djela, još se uvijek utvrđuje, a u zagrebačkoj policiji o svemu nisu željeli reći ni riječi. Tako u srijedu nije bilo moguće saznati nikakve pojedinosti vezane uz slučaj, o kojem policija nije izvijestila ni u petak, kada se cijeli događaj zbio, a ni u utorak, dva dana nakon što su došli do majke, koja je trenutačno smještena u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, i njezina partnera, za kojeg nisu željeli potvrditi je li otac djeteta. On je bio priveden na obavijesni razgovor, nakon kojeg je pušten. U policiji su očito smatrali da javnost ne treba znati ništa o navedenom događaju jer, da se njih pitalo, novinari, a samim time i javnost, o svemu nikada ne bi bili obaviješteni. 

 

Komentara 18

MA
malisani
22:26 03.05.2017.

Oni koji dijete sa svim karakteristikama čovjeka i koje je u stanju samostalno preživjeti u toj gestacijskoj dobi relativiziraju nazivajući ga fetusom ne zaslužuju ništa drukčiju sudbinu od ove koja je snašla ovo jadno malo dijete, ostavljeno golo i mrtvo pored kante za smeće jednog kišnog zagrebačkog dana. Tuga.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
21:32 03.05.2017.

Dijete.

DU
Deleted user
23:15 03.05.2017.

"Svaki dovršetak trudnoće prije navršenog 22. tjedna ulazi u domenu spontanog pobačaja, a onaj nakon 22. tjedna, a prije 37. tjedna u područje prijevremenog rađanja. Ne tako davno granica spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja bila je na 28 tjedana trudnoće (odnosno pri težini fetusa od 1000 g). Napretkom neonatološke službe (grana pedijatrije koja se bavi zbrinjavanjem novorođenčadi) i medicinske tehnologije, proizvodnjom sve savršenijih inkubatora i popratne opreme, danas se mogu spasiti i djeca od samo 500 g porođajne težine, tj. u 22. tjednu trudnoće." Ovo je iz neke online medicinske enciklopedije. Dakle u tridesetom tjednu trudnoće ne govorimo o fetusu nego o mrtvorođenčetu, ali ni fetus ni mrtvorođenče ne zaslužuju biti ostavljeni kraj kante za smeće. No nevažna je sad terminologija, nego mislim da je važno reći da nitko samo tak iz čistog mira ne čučne i pobaci, kamoli da rodi, čak ni žena debelo preko četrdesete koja je rađala desetak puta. Želim vjerovati da nije imala nikakve bolove, ali da je tražila pomoć na vrijeme možda bi također rodila mrtvo, a možda ipak živo dijete - po ovome što znamo, ako je riječ o normalnim, inače psihički zdravim osobama (što također želim vjerovati da nije), postoji razlog za krivični postupak. Je li ženi doživjeli šok dovoljno opravdanje što je tako ostavila tjelešce, ne znam, za partnera sigurno nije, a i susjedi koji su čuli krikove i navukli zastore isto mi nisu previše jasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije