Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO Ljubomir Čučić objašnjava zašto se nije javio u Remetinec na odsluženje zatvorske kazne

Čučić: Ne idem u zatvor zato što nisam učinio ništa od onoga za što me se tereti

09.11.2008.
u 11:21

- ‘Slučaj Čučić’ doveden je do morbidnog apsurda: dvije su hrvatske kćeri nezakonito deportirane, a njihov otac nakon šest godina potrage za njima diljem Europe, treba ići u zatvor.
Tako počinje otvoreno pismo Ljubomira Čučića upućeno hrvatskoj javnosti, nakon što se on nije u zakonskom roku pojavio u zagrebačkom zatvoru Remetinec, gdje je trebao odslužiti jednogodišnju kaznu zbog toga "što u bitci za svoju djecu javno govori o nezakonitostima unutar državnih institucija", stoji u pismu.

Čučić u pismu tvrdi da odsluženje svake kazne suda smatra obvezom pojedinca, ali ne i u njegovom slučaju, gdje se radi o "kafkijanskoj groteski bez presedana u hrvatskom pravosuđu", u kojoj on ne želi sudjelovati jer je navikao biti "na strani istine i zdravog razuma".
Odluku da se ne javi na odsluženje kazne donio je, kaže, mirne savjesti, jer bi svaka druga odluka bila "kapitulacija pred lažima".

- U ‘slučaju Čučić’ riječ je zapravo o podvali giga razmjera. U impresivnoj koordinaciji medijskih pritisaka, institucionalne opstrukcije i pravosudnog terora donijeta je presuda koja nije izraz istine utvrđene u zakonitom postupku, nego izraz općeg konsenzusa da Ljubomire Čučića treba ušutkati, iseliti ili pak okovati kako ne bi govorio, kako ne bi pokazivao svoje političke ambicije i stavove, - stoji u pismu.

- Ljubomir Čučić neće ići u zatvor zato što nije učinio ništa od onoga za što ga se tereti, - navodi Čučić, te nastavlja navodeći ostale razloge. Između ostalog, optužuje sud da je sam postupak protiv njega - kazneno djelo, koje je započeto i zaključeno "pod nesvakidašnjim javnim i političkim pritiskom", te zato što "ne može služiti kaznu zatvora u državi koja je njegovu djecu na nezakonit način deportirala u drugu državu".

Magali Boers, svoju bivšu suprugu te majku djevojčica, Čučić naziva "sasvim neobičnom hrvatskom heroinom", te navodi kako je na dan kad je trebala dovesti djevojčice ocu u posjet, ona s njima otišla iz Francuske u Luksemburg, "u vanbračnu zajednicu s fanatikom njezina kalibra".

- Za mene, Ljubomira Čučića, u ovom času nema svetije i važnije zadaće nego izbaviti svoju djecu iz okruženja u kojem su se našla. Otići u ovim trenucima u hrvatski zatvor, sve da i jesam učinio za što me se tereti (...) značilo bi moje kćeri trajno prepustiti manipulacija i odgojnim zastranjenjima koje im (...) nudi njihova majka, - zaključuje Čučić. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije