Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokret otpora

'Crvena' Rijeka okreće leđa šefu SDP-a: Milanoviću je najbolje da sam napiše ostavku!

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.05.2014.
u 14:40

Nismo samo mi nezadovoljni vođenjem stranke, jednako misle i u Istri, Zadru, Zagrebu. Da nismo puknuli mi, puknuli bi oni

Dok Željko Jovanović, jedini preostali riječki esdepeovac u Vladi Zorana Milanovića, koji usto sa svojima iz baze ne dijeli mišljenje da je smjenjivanje Slavka Linića bilo neljudsko i nekolegijalno, uvjerava da u riječkom SDP-u nema velikog nezadovoljstva, u njegovoj matičnoj stranačkoj organizaciji, što on ne zna ili se pravi da ne zna, klima je posve suprotna. Iako i Riječani tvrde da su svi kapaciteti i energija sada usmjereni na EU izbore, jasno je da je Milanović Rijeku izgubio. Milanovićevim rječnikom rečeno – to je činjenica, a ne dojam.

To je velika pljuska

Potvrđuje to više riječkih esdepeovaca iz stare garde koji već sada, ne čekajući rezultate izbora za EU parlament, poručuju da će biti za Tonina Piculu i da je Milanoviću najbolje da nakon tih izbora “sam napiše ostavku”. Baš tako oštro stajalište, koje se ipak nije očekivalo od jedne od najjačih organizacija stranke kojoj je na čelu Vojko Obersnel čija naklonost šefu stranke dosad nije bila upitna, nije samo posljedica Linićeva smjenjivanja. To je tek zadnja pljuska koju su dobili i nakon koje su odlučili da više neće okrenuti drugi obraz da bi primili još jednu.

– Stanje unutar stranke je katastrofalno, dogodilo se isto što i 2000. godine kad smo osvojili vlast i tim s Iblerova trga preselio se u Vladu. Stranka je ostala bez unutarnje organizacije, s kadrovima se ne radi, nema stručnog usmjeravanja, glavni odbor sastaje se samo dva-tri puta godišnje, o stranačkim se stvarima odlučuje u Vladi. Razlika je u tome što je nakon prošlog osvajanja vlasti pokojni Ivica Račan vidio kamo to vodi pa smo počeli pokretati unutarnju aktivnost, a kad je za predsjednika izabran Zoran Milanović sve je zamrlo – objašnjavaju esdepeovci s dugogodišnjim stažem i podsjećaju da je Rijeka imala vrlo aktivnu ulogu u kreiranju politike SDP-a u Hrvatskoj, u čemu je značajnu rolu imao upravo Slavko Linić.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Kad je nakon Račanove smrti Milanović izabran za predsjednika, Riječani su, priznaju, na neki način pridonijeli njegovoj pobjedi jer je Picula, za kojega su tada lobirali unutar stranke, izgubio u prvom krugu. Sada se, tvrde, vraćaju Piculi, a da je Linićevo smjenjivanje bila samo kap koja je prelila čašu nataloženog nezadovoljstva potvrđuje, uvjeravaju, i njihov potez nakon objave liste kandidata za EU izbore. U riječkom SDP-u, ogorčeni što na listi nema nijednog člana stranke s riječkog područja i iz Istre, jer je tako odlučio Milanović, pozvali su upravo kandidata Piculu na prvu tribinu u kampanji želeći time pokazati čije ime treba zaokružiti na listi.

Riječki esdepeovci, objašnjavajući bezrezervnu podršku Liniću, objašnjavaju da su se digli jer se radi o njihovu članu koji je gradio SDP i poziciju Rijeke u Hrvatskoj, a osobito ih je u slučaju smjenjivanja, osim loše izabranog tajminga za taj potez, revoltiralo što su za tu premijerovu odluku znali koalicijski partneri, a unutar SDP-a nitko ili tek rijetki, među kojima Riječana nije bilo.

– Linić je autoritaran, nije diplomat, ali i Milanović je znao da je takav, kao i svi mi. Ali Slavko nije zlopamtilo i laž je da prije nego što donese neku odluku ne želi saslušati argumente. Linić zna svoj posao i jedini je u Vladu otišao s jasnim programom i planom što treba napraviti – tvrde naši sugovornici otkrivajući da je malo nakon početka mandata u užem krugu svojih riječkih stranačkih drugova Linić kazao da su svi u Vladu, osim njega i Čačića koji znaju što im je činiti, ušli nespremni i izgubljeni, ne znaju što bi i kako, a kamoli da imaju kakav dugoročan plan. Takav je Linić, nastavljaju, uz naraslu popularnost unatoč nepopularnim potezima svog ministarstva, bio trn u oku, a Milanović i on, još od vremena kad je Linić zagovarao ideju da predsjednik stranke ne može biti premijer, i nisu baš bili u ljubavi.

Riječka mreža tajkuna

Stavljanje na Linićevu stranu protiv stranačkog šefa nije, kunu se esdepeovci, motivirano interesom riječkog lobija da sačuva svog neslužbenog zaštitnika, koji pak štiti “riječku mrežu i tajkune”. Njegovu eventualnu upletenost u sumnjive poslove, kriminalne aktivnosti, nečasne radnje, sukob interesa, sve ono što mu se stavlja na dušu, pa i Spačvu za koju su uvjereni da je loše odrađen posao nekih državnih institucija, a ne Slavka Linića, smatraju da treba ocjenjivati policija i tužiteljstvo i zato ni u jednom trenutku nisu dvojili kako treba reagirati na Milanovićev potez.

– Ispada da naš predsjednik nešto zna, da nekih nečasnih radnji ima. Da je pokrenuta istraga onda bismo taj potez i razumjeli, ovako ga ne razumijemo i ne prihvaćamo. Premijeru nitko ne osporava da sam bira svoje suradnike, međutim, on ih mora poštovati, a kako je riječ o stranačkoj vlasti, normalno je da u postupku bilo kojeg problema ili smjene krene prema stranci, što nije učinio. A što se Spačve tiče, nastavljaju, pa svima je jasno da je gospođa Čavlović-Smiljanec vratila Liniću “rezanu” lopticu.

Milanovićevim vođenjem stranke nisu nezadovoljni samo u Rijeci, jednako tako, tvrde Riječani, misle i u Istri, u Zadru, tu je i Zagreb i da se nije dogodio Linić oni bi “pukli” već nakon EU izbora. Nisu slijepi i vide da Milanović kao lider stranke ne radi ništa, a kao premijer ima loše rezultate. Unatoč svemu, stanje u SDP-u Riječani ne žele nazvati raskolom. Kažu da je napokon došlo vrijeme da se u stranci počne otvoreno razgovarati. Zbog Milanovićeva poteza s Linićem SDP-ova koalicijska lista na EU izborima lošije će, barem u Rijeci, Primorju i Gorskom kotaru, proći nego prošli put, a njihovi glasovi otići će Mireli Holy i Nacionalnom forumu, dijelom i Hrvatskim laburistima, dok je HDZ ojačao zahvaljujući padu rejtinga SDP-a, što mogu zahvaliti Zoranu Milanoviću. Ne čudi stoga što su riječki esdepeovci šefov dekret o Liniću doživjeli kao udar na Rijeku. No, dodaju, to je udar i na Hrvatsku, narušeni ugled stranke i Vlade dobar je teren za uzlet HDZ-a, moguće i u za njih neosvojivoj “crvenoj Rijeci”.

Komentara 90

VE
verakruz
14:55 11.05.2014.

King Kong je istjeran. Ništa više ne može zaustaviti otvaranje afera prodaja INA-e, HT-a, Plive, banaka, afere Daimler, afere Patria... Crveni se Riječani prepali. A i ostali SDP-ovci i HNS-ovci... Primjećujete li da se Mesić ne oglašava već odavno? Znate li zašto se ne oglašava, zašto se sakrio u mišju rupu? Samo malo strpljenja i saznaćete sve!

TB
Toni broo
15:28 11.05.2014.

Ovi sdp-ovci se godinama pripremaju za vlast, a onda u dvije i pol godine svoje vladavine gospodarstvo iz krize bace u depresiju, ubijaju bilo kakav optimizam u građanima u bolje sutra te se međusobno optužuju za kriminal i naravno boree za partijske fotelje. Ovo je dno dna koje smo izabrali da nam vodi državu. Najžalosnije je da ovaj kriminal i nesposobnost SDP-ovaca moramo trpiti još godinu i pol do redovnih izbora jer su SDP-ovci papci koji se boje odreći svojih fotelja iako nikaj dobroga ovoj državi nijhova daljnja vladavina ne donosi.

DU
Deleted user
14:51 11.05.2014.

tko će koga u sdp-u. milanović od početka je nesposoban, nezainteresiran, ništa nije njegov posao. kad je bio u azerbejdžanu rekao je da je vukao za rukav investitore kao "najobičniji trgovački putnik". a zar mu to nije posao. i david cameron i drugi premijeri zapadne europe idu na sastanke s investitorima i ne omalovažavaju da je to posao trgovačkog putnika. također mu se ne da prolazit kroz papire, on to može, ali neće. ne znam šta mu je posao. on vjerojatno i ne zna o čemu se radi u zakonu o predstečajnim nagodbama jer ga najvjerojatnije nije pročitao iako je pravnik. osim toga, premijer koji ima 47 godina ne skače s transportera kao nestašni dječarac, i onda padne. puštao je linića da radi što hoće jer ne pozna tematiku pa je linić mogao što je htio. da nije bilo hns-a već bi bio uveden porez na nekretnine i štednju. samo ga je pusićka mogla zaustaviti. milanović ga nije zaustavljao. i sad kad se otkrilo da su liniću prijatelji nekakvi šegoni s kreditima od HBOR-a, pa Kalemi, pa Biluši onda se Milanović sjetio da sve pomalo sliči na HDZ i da će izgubiti iduće izbore ako ne makne linića. A linić je zadužio toliko kompanjona jer je bio potpredsjednik i ministar od 2000. - 2003. dok je milanović bio pomoćnik piculi. tako da milanović gubi u svakom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije