Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rejting stranaka

HDZ prvi put ispred SDP-a, ORaH na 7,5%

Foto: Nova TV
1/7
25.03.2014.
u 19:57

Prvi put u posljednjih pet-šest godina HDZ ima bolji rejting od SDP-a. Iako je riječ o neznatnoj prednosti jer HDZ ima potporu od 20,4 posto birača, a SDP 20,3 posto, ona je ipak vrlo značajna jer pokazuje trend pada popularnosti SDP-a, ali i stabilnost HDZ-a koji se već mjesecima drži na tom postotku. SDP je u zadnjih pet mjeseci izgubio čak 6 posto potpore.

Pokazao je to Crobarometar koji provodi Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV. Istraživanje za ožujak završeno je nepravomoćnom presudom za korupciju HDZ-u pa će se, navodi se u anketi, efekti te presude tek odraziti na rejting HDZ-a za mjesec dana. Padu SDP-ove popularnosti očito su pridonijele afere vladajuće stranke u koje spada skandal s Brankom Šegonom, bivšim pomoćnikom ministra Linića, za kojeg se otkrilo da je po povlaštenim uvjetima dobio kredit HBOR-a, zatim afere SDP-ove županice Marine Lovrić-Merzel, kao i svađa premijera Milanovića i ministra Linića zbog Šegona.

Fenomen desetljeća

Birači su SDP, moguće, kaznili i zbog Milanovićeva dvotjedna puta u Australiju koji je ocijenjen više odmorom nego stvarnom potrebom. HDZ i SDP zadnji su put imali, doduše nakratko, izjednačeni rejting u srpnju 2011., a SDP od kraja 2008. kontinuirano ima prednost nad HDZ-om, piše u istraživanju.Zvijezda Crobarometra je Mirela Holy i njezina nova stranka ORaH, koja je u mjesec dana narasla na čak 7,5 posto, pa se u istraživanju ocjenjuje fenomenom posljednjeg desetljeća. Popularnost ORaH-a može se zahvaliti isključivo Mireli Holy koju javnost percipira kao poštenu, vjerodostojnu i principijelnu političarku koja je upravo zbog svojih principa i napustila SDP jer se stranka nije pridržavala Plana 21. Sasvim je očito da zelena ljevica ORaH uzima glasove SDP-u iz kojeg je Holy i potekla. Istraživanje je pokazalo kako je među biračima SDP-a uz Holy i Vesna Pusić popularnija od premijera.

Foto: Nova TV, RTL

Foto: NOVA TV

A kada bi se preračunavalo, jednostavnom matematikom ispalo bi da je ORaH uzeo sve one glasove koje je SDP u zadnjih pet mjeseci izgubio. Unatoč velikom rastu ORaH-a, Laburisti su i dalje treća politička opcija s potporom od 8,7 posto, ali nije nemoguće da ih ORaH pretekne. Unatoč prednosti HDZ-a, prema istraživanju Crobarometra, da su danas izbori Kukuriku koalicija osvojila bi ipak više glasova jer ima 26 posto potpore birača, a HDZ-ov blok 24 posto. Laburisti su opet treći sa 10,2 posto, ORaH bi osvojio 8,5 posto, Savez za Hrvatsku 7,4 posto, a Nacionalni forum i HSLS 5,4 posto. Najavljivana lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića imala bi 4,5 posto. Dakle, od svih novih stranaka na političkoj sceni najbolje stoji ORaH, a dobar postotak ima i Savez za Hrvatsku (koji bi mogao oduzeti glasove HDZ-u) i koji čini osam stranaka, a među njima HDSSB, Hrast i Hrvatska zora. Sudeći po tim rejtinzima, na izborima za parlament EU u svibnju prag prelaze i ORaH i Savez za Hrvatsku te Nacionalni forum Nikice Gabrića.

Mali oduzimaju velikima

Pitanje je hoće li se glasovi tako rasporediti i na samim izborima, ali moguće je da “mali” igrači oduzmu pokoji mandat velikom HDZ-ovu i SDP-ovu bloku. I dok se male stranke pozicioniraju na sceni, Vlada sve više gubi potporu za svoju politiku. Trenutačno Vladu podupire samo 22 posto birača, što je ujedno najmanja podrška u ovom mandatu.Kada je riječ o popularnosti političara, predsjednik Ivo Josipović i dalje ima ogromnu prednost nad ostalima premda je izgubio dio potpore, pa je sada na 73 posto. Iza njega je Mirela Holy sa 67 posto. Potporu su izgubili i šef HDZ-a Tomislav Karamarko i šef SDP-a Milanović. Tako Milanović ima najlošiju potporu u mandatu od 28 posto, a Karamarko od 18. Lesar je iza Holy i ima 55 posto. Istraživanje je pokazalo i kako je Ruža Tomašić popularnija od Tomislava Karamarka među biračima HDZ-a

>>Iznenađenje mjeseca: Holy druga najpopularnija političarka u Hrvatskoj!

Komentara 199

HL
hlad
14:37 25.03.2014.

ako ovi kažu da je izjednačeno, znači da SDP gubi bar za 6-7%

Avatar tajar
tajar
14:38 25.03.2014.

Ministrica po kojoj su svi pljuvali postaje odjednom, kad to nekome zatreba, medijska zvijezda!

PP
pp
14:43 25.03.2014.

Kako da ne :) LOL. Tko više ove ankete shvaća ozbiljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije