Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija border

Crnogorca će ispitati i o likvidaciji u Maksimiru

Ubojstvo, Tripo Penović
Petar Glebov/Pixsell
04.07.2012.
u 10:00

Optužen je u Bariju zbog šverca 87 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru

Luka Đurović (33), uhićen u subotu na graničnom prijelazu Nova Gradiška dok je u zemlju pokušao ući s krivotvorenom putovnicom na ime Nikole Bogovca, izdanom 2008. u konzulatu u Subotici, hrvatskoj i crnogorskoj policiji, prema neslužbenim informacijama, zanimljiv je  zbog moguće povezanosti s likvidacijom Kotoranina Tripe Penovića u lipnju 2008. u Zagrebu.

Krvavi obračuni

Njegovo je ubojstvo bila posljedica razračunavanja unutar narkomiljea nakon što su tijekom akcije “Balkanski ratnik” u Urugvaju zaplijenjene 2,2 tone kokaina koji je, prema tvrdnjama američke DEA-e, naručio i platio crnogorski narkobos Darko Šarić. Penović je smaknut u klasičnoj “sačekuši” u Maksimiru nakon čega su ubrzo bile otkrivene njegove veze i poslovi u Hrvatskoj. U Istri se bavio ugostiteljstvom, a navodno je bio povezan i s nekim iznudama. Nakon njegove smrti otkriveni su i računi preko kojih su prošli milijuni, a odakle mu novac, nije razjašnjeno. Prema nekim informacijama, čini se da je bio glavni Šarićev dobavljač droge za Hrvatsku.

Je li Đurović boravio u Zagrebu u vrijeme Penovićeve likvidacije te je li možda s njime i kontaktirao, tek se treba utvrditi s obzirom na to da se, prema neslužbenim informacijama, trenutačno raspolaže s još prilično “tankim” podacima o Đurovićevoj ulozi u priči o švercu spomenute količine droge. Inače, pred sudom u Bariju optužen je da je bio u 30-članoj kriminalnoj skupini, razbijenoj prije dvije godine u Italiji u akciji “Šah-mat”, koja je iz Kolumbije pokušala u Crnu Goru prebaciti oko 87 kilograma kokaina po narudžbi nikšićkog narkobosa Duška Mićunovića.

U ovoj je akciji bio uhićen i Hrvat Stjepan Benčec jer su dilersku mrežu činili kriminalci s čitavog Balkana, među kojima je, prema nekim tvrdnjama, bilo i bivših pripadnika zloglasnih “Tigrova” pokojnog Željka Ražnatovića Arkana. Prema neslužbenim informacijama, Đurović je često boravio u Hrvatskoj te se koristio s čak tri krivotvorene putovnice jer je u veleposlanstvu u Beogradu također izvadio jednu na ime Gorana Borojevića, a u Sarajevu je dobio putnu ispravu uz pomoć lažnog identiteta Danila Mlinara. Prilikom uhićenja u Novoj Gradiški, pola sata prije ponoći, koliko se zna, bio je sam, jednostavno i ležerno odjeven u majicu kratkih rukava i kratke hlače, a postoje sumnje da se na granici trebao s nekim sastati. Tko je ta osoba i je li Đurović trebao u Hrvatskoj nešto konkretno “odraditi”, možda će se uspjeti zaključiti nakon obavljenog telekomunikacijskog vještačenja njegova mobitela koje će, neslužbeno doznajemo, biti obavljeno. Zanimljivo je da je na istražnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu ovaj nezaposleni pomorac odmah ponudio jamčevinu od 100 tisuća kuna, ali mu je odbijena pa će u Remetincu boraviti najmanje mjesec dana. Đurović je, prema nekim interpretacijama, jamčevinu ponudio jer zna da bi zbog pritvaranja mogao završiti i u rukama španjolske policije budući da ga se, prema neslužbenim informacijama, povezuje i s likvidacijom barskog pomorca Đorđa Kneževića u kolovozu 2009. godine u Barceloni. Njegovo je tijelo bilo pronađeno u spaljenom terencu te je teškom mukom bio identificiran.

Pojačano postupanje

Prema neslužbenim informacijama, moguće je da je Penovića i Kneževića likvidirala ista osoba, no hoće li se to dokazati, zasad se može samo nagađati. Sigurno je da su za lik i djelo uhićenog Đurovića zainteresirane policije četiriju zemalja.

Prema neslužbenim informacijama, kolege iz Crne Gore već su se obratile MUP-u da ih izvijesti o svim postupanjima prema njemu, poput pojačanog pregleda prilikom prelaska granice, mogućih podataka o brojevima mobitela, vozilima kojima se koristi i slično. To što je granicu pokušao prijeći koristeći se lažnom putovnicom, u vrijeme kada je poznato da već mjesecima traje akcija “Border”, znajući da mu je policija za petama, o Đuroviću govori samo jedno: drzak je i jako siguran u sebe.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:18 04.07.2012.

Kneževićka valja gluposti. Granični prijelaz Nova Gradiška uopće ne postoji. Postoji granični prijelaz Stara Gradiška. To je onaj "profesionalizam" kojim se dići Večernji!! Bravo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije