Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udarac na standard

Crni kruh “skočio” na 12 kuna, plaćat ćemo i rad pročistača

cijene
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
12.03.2012.
u 11:49

Unatoč najavama, još se ne zna hoće li biti uvedena naknada za rad novog uređaja i koliko će u konačnici ona iznositi

– Jesam li primijetila da je mnogo toga poskupilo?! Pa sve je skuplje, i više nego što sam očekivala – ogorčena je poljoprivrednica iz Netretića Luca Kučinić.

 Nedostižna primanja

 Kao i mnogi drugi Karlovčani ogorčena je valom povećanja cijena izazvanima porastom cijena energenata za 20 do 33 lipe i opće stope PDV-a na 25 posto. O tome se priča na tržnici, na ulici, u kafićima... Svi se pitaju kako preživjeti.

 – Prije mjesec dana crni kruh je stajao deset kuna. Sada je 12. Za toliko mogu kupiti pet kilograma brašna i umijesiti kruha dovoljno da obitelj ima za čitav tjedan – jasna je računica naše sugovornice. Za mnoge je i vožnja postala luksuz, a zbog novih cijena goriva, u nebo su doslovno otišli i mnogi drugi proizvodi.

 – Benzin je i kod nas poskupio. Sada stoji 1,65 eura. Međutim, hrana i odjeća su tamo jeftiniji nego ovdje – svjedoči Marijana Bošnjak iz Münchena koja, s obzirom na to da povremeno dolazi u Karlovac, možda može bolje procijeniti kretanje cijena u dužem razdoblju.

 Napominje da su plaće u Njemačkoj veće nego kod nas, pa tako ona zarađuje oko 2000 eura, koliko otprilike i njezin suprug. Za većinu Karlovčana to je zasad neostvaren san.

 I dok se građani pitaju hoće li porast cijena osnovnih potrepština stati, u Gradu je čitav dan trajao sastanak na kojem se razgovaralo o prijedlogu nove odluke o odvodnji otpadnih voda na području Karlovca. Odluka ipak nije donesena. Nakon izrade prijedloga svoje mišljenje moraju dati i Hrvatske vode.

 Veći računi za grijanje

 Ako Gradsko vijeće prihvati novu odluku, Vodovod i kanalizacija na temelju toga formirat će novi cjenik, koji trebaju potvrditi Vode i Grad. Stoga se još ne zna koliku će naknadu za rad pročistača otpadnih voda plaćati korisnici.

 – Nadam se da neće uvesti naknadu nakon što je stopa PDV-a za vodu smanjena sa 23 na 10 posto i nakon što su građani bili pogođeni računima za grijanje – kaže povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Karlovačku županiju Nikola Badovinac. Navodi da je prosječna plaća u županiji oko 4300, a mjesečni troškovi života oko 6500 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:01 13.03.2012.

ljudi moji ja nepoznam čovjeka u karlovcu da ima radničku plaću veću od 3500kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije