Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od pauka

Crne udovice sele se prema sjeveru Istre

crna udovica 1
Duško Marušić
08.07.2011.
u 13:16

Bolnica ima tri doze seruma za slučajeve mogućih uboda crne udovice

Ovog je ljeta crnih udovica u Istri više, a više ih je sjeverno od Pule, prema Gajani, Kanfanaru i Balama jer su imale povoljnije uvjete nego na jugu Istre, kaže Nediljko Landeka, stručnjak za crne udovice u Zavodu za zaštitu zdravlja Istarske županije. On pojavu crnih udovica prati, ne samo u Istri nego i drugim krajevima uz našu obalu. 

– Nedavno smo se vratili s otoka Krka, tamo je poznato veliko stanište crnih udovica na jednom brdu iznad Stare Baške, a češće crnih udovica ima u okolici Zadra pa ljudi moraju biti posebno oprezni kad rade u vrtu ili obavljaju druge radove na zemlji. Upravo sada treba oprez jer su u prirodi odrasle ženke koje mogu probiti kožu pri ubodu. Zato je dobro imati rukavice na rukama i zatvorenu obuću kad se obavlja poljoprivredne radove, kaže Landeka.

U Istri je tradicionalno stanište crnih udovica od Raše prema Medulinu, Premanturi, Kanfanaru, Balama, a posebno u Valturskom polju. Ove su godine najsjevernije primijećene na čvorištu Novigrad, uz Istarski ipsilon jer su prešle Tarsku valu. Primijećeno je da se crne udovice sele kada si nađu mjesto ispod osobnih vozila. Velika su staništa ove godine zamijećena i u divljini Gajane, uz maslinike i vinograde, te na iskrčenim područjima.

One koje muči arahnofobija (strah od pauka), pauk romantična imena crna udovica ili crna baba ipak ne bi trebao previše zabrinjavati jer ona napada kada je napadnuta, ako je se slučajno nagazi ili zgnječi. Poznato je, primjerice, gnijezdo crnih udovica već nekoliko godina i ispod kamenih klupa na odmorištu Bale, no ondje nikada nije bilo ugriza.

Voditelj Djelatnosti infektologije pulske Opće bolnice doktor Edi Terlević kaže da bolnica ima tri doze seruma od osam litara za slučajeve mogućih uboda crne udovice. U javnost je procurilo da je i rok valjanosti seruma istekao, što potvrđuje i doktor Terlević, ali dodaje da se serum ipak može koristiti sve do kraja godine te da su naručene i nove doze.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
08:50 09.07.2011.

susjeda moja također je udovica u crnom ...mlada žena ...no volim njezin ugriz i mogu vam reči da je blaženi

Avatar tovar
tovar
14:32 12.07.2011.

Je*beš crne udovice,nego gdje se u Istri skupljaju ped*eri na sjeveru ili jugu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije