Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istok i zapad

Crna obljetnica: Pedeset godina Berlinskog zida

berlinski zid (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
13.08.2011.
u 16:50

Stotine tisuća Nijemaca obilježilo je danas obljetnicu početka izgradnje prepreke koja je punih 28 godina razdvajala Berlin na dva dijela i predstavljala jedan od najpoznatzijih simbola hladnog rata

Stotine tisuća Berlinaca zastale su točno u podne kako bi u tišini obilježile pedesetu godišnjicu izgradnje Berlinskog zida i sjetile se svih 136 žrtava koje su izgubile život bježeći s istoka na zapad. Simbol hladnog rata nestao je u ruševinama, ali ožiljci su još uvijek bolni.

 Vrata prema zapadu

– Uz poginule, tu je na tisuće ranjenih i zatočenih, milijuni ljudi koje je zid sprečavao da slobodno žive – rekao je pred ostacima zida njemački predsjednik Christian Wulff. Zvuk pneumatskih čekića koji je prije 50 godina probudio Berlince dok su radnici pod paskom vojnika kopali cestu kako bi postavili temelje 140 kilometara dugačkog zida nije odavao kako se životi stanovnika dvaju dijela istoga grada definitivno mijenjaju.

Iako je Berlin do tada bio podijeljen na četiri zone kojima su upravljale zapadne sile i tadašnji SSSR, stanovnici su relativno slobodno prelazili iz jedne četvrti u drugu. Kada su zidari počeli podizati zid, putovanja između dvaju dijelova grada zamrla su. To je i bio cilj istočnonjemačkih vlasti jer je prelazak u zapadni Berlin većini istočnih Nijemaca značio i otvoren put na zapad. Preko Berlina samo je tijekom 1961. pa do izgradnje zida prebjeglo oko 3,5 milijuna istočnih Nijemaca, oko 20 posto cjelokupnog stanovništva istočnog dijela zemlje. Fizička barijera koja se nije sastojala samo od zida nego i od minskih polja, skrivenih jama sa zašiljenim motkama koje su jamčile bolnu smrt svakome tko u njih padne te naoružanih stražara sa psima čuvarima znatno je smanjila prelaske iz istočnog u zapadni dio grada. Smanjila, ali ne i zaustavila.

Crna prošlost

Tijekom 28 godina postojanja zida oko 5.000 prebjega savladalo je prepreku i dočepalo se slobode, ali dobar dio bjegunaca ubijen je ili ranjen. Prva žrtva zida pala je samo par dana po početku njegove izgradnje, kada je poginula pedesetdevetogodišnja Berlinčanka koja je s prozora svoga stana htjela preskočiti prepreku koja je građena tik uz njezinu zgradu, a crni niz nastavio se sve do veljače 1989. kada je na zidu ubijen Chris Gueffroy, samo par mjeseci prije nego što je prepreka koja je dijelila grad nestala u ruševinama.

– Zid je crni dio prošlosti grada i njega se nitko ne želi sjećati – kaže Berlinčanka Annelie Schoepke.

Ključne riječi

Komentara 30

TO
tombola
18:38 13.08.2011.

rat je odlucio za vrijeme drugog svjtskog rata ko ce da vlada u tadasnju jugoslaviju, i pobjednici su bili komunisticka partija a ne ustase koje su bile sluge talijana i njemaca i radili sve sto im oni rekli.dok ne budee prava sloboda naroda u svijetu uvijek ce biti rat i pobuna protiv privatnih kapitalistickih vladara do kraj kraja.srusiti kapitalisticku vlast to je moralna i eticka obaveza svakog covjeka koji hoce da bude pravi ravnopravan prema drugima.nema slobode bez slobode naroda.

21
21Century
18:55 13.08.2011.

Dobro su i prosli s obzirom sto su radili u drugom svjetskom ratu. Domaci germanofili i baustelci mogu govoriti sto hoce ali cinjenica je da da su skakali pred soboslikarom kao psici a kad pogledamo realno, tako radimo i mi danas, skupa s njima, pred novim gospodarima - Amerikancima.

ZO
zoki385
17:16 13.08.2011.

Nadam se da više nikad neće biti zidova, koji će na umjetni način razdvajati ljude, nacije. a isto tako se nadam da nikada više neće biti ni tvorevina, kao što je Jugoslavija. koja je spajala ono što je nespojivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije