Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I HRVATSKI NOVAC

Crna lista poreznih oaza: Ove su zemlje koje EU želi sankcionirati

dubai hong kong panama
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
06.12.2017.
u 08:59

Na crnoj listi je 17 zemalja, a pored nje postoji i "siva lista" od 40-tak zemalja

Ministri financija 28 zemalja članica Europske unije objavili su popis 17 zemalja koje smatraju poreznim oazama.

"Raspravljali smo i prihvatili tzv. crnu listu nekooperativnih jurisdikcija u smislu poreznih prijevara. Popis je usuglašen na stručnoj razini, a ministri su ga samo potvrdili", rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Na crnoj listi je 17 zemalja, a pored nje postoji i "siva lista" od 40-tak zemalja, koje su se obvezale da će se uskladiti s EU-om po pitanju borbe protiv poreznih prijevara.

Na crnoj listi su, između ostalih, Bahrein, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Grenada, Maršalski otoci, Makao, Mongolija, Namibija, Panama, Trinidad i Tobago, Tunis.

Među članicama EU-a međutim nema suglasnosti oko kriterija za sankcije protiv tih zemalja i teritorija. Dio njih, poput Njemačke, Francuske, Belgije, Europske komisije žele oštre sankcije, dok drugi blok zemalja u kojem su Luksemburg, Velika Britanija, Malta, Nizozemska, Litva, Finska i Grčka traže puno blaži pristup, koji bi se uglavnom svodio na jači nadzor država s popisa.

Crna lista trebala bi se redovito ažurirati.

Komisija je napravila popis nekooperativnih jurisdikcija na temelju tri kriterija: fiskalne transparentnosti, što znači pristaju li te zemlje na automatsku razmjenu podataka. Drugi krijerij je pitanje porezne pravednosti, to jest imaju li neki porezni obveznici povlašteni status, a treći je provedba mjera OECD-a protiv agresivne fiskalne optimizacije.

dubai hong kong panama
1/37

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
09:44 06.12.2017.

nema europskih prekomorskih departmana, pod kontrolom eu država tipa engleske, francuske, nizozemske... dimna zavjesa, ništa više. ajd zabranite transfer novca na britanske otoke, nizozemske, francuske..! tek kad se počeo prati novac izvučen iz eu zemalja, ste se digli, lopovi, a kad se samo pljačkalo istočnu i afričku sirotinju, onda je bilo ok.

PP
Petar.Petrovic
10:25 06.12.2017.

@nekakav, nisu problem departmani. departmani primaju pare, nije njihov posao da skupljaju evropski porez. problem je ko salje, a to su najvise irska, holandija, luksemburg i celo evropsko zakonodavstvo koje omogucava da to bude legalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije