Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crna Gora hrvatskim logorašima isplatila 1,43 milijuna eura

Visina zahtjeva logoraša iz Morinja prema novim tužbama pojedinačno iznosi od 10 do 15 tisuća eura
04. listopada 2018. u 12:43 44 komentara 2942 prikaza
logoraši
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zatočenicima koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj početkom Domovinskog rata.

Obilježavanje Dana logoraša u Kninu Miro Kovač: Srbija će morati riješiti pitanje odšteta hrvatskim logorašima

Svih 220 Hrvata tužitelja ukupno je ostvarilo pravo na 1,43 milijuna eura odštete za vrijeme provedeno u spomenutom vojnom centru bivše Jugoslavenske narodne armije, koji je bio pretvoren u logor za hrvatske branitelje i civile nakon srpsko-crnogorskih napada na dubrovačko područje 1991. godine.

Optužnica podignuta 2008.

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je za crnogorski dnevnik Dan da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen “svaki cent”. Branitelji nekoć zatočeni u Morinju primili su 100 eura po danu, dok je civilima dosuđeno 200 eura po danu provedenom u logoru. No bivši logoraši na ovome neće stati. Prema riječima utjecajnog odvjetnika Begovića, inače predsjednika Advokatske komore Crne Gore koji se svojski potrudio da njegovi klijenti dobiju materijalnu zadovoljštinu, u njihovo je ime nakon naknade za zlostavljanje i mučenje podnio i nove tužbe protiv Crne Gore, ovoga puta zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti. Visina zahtjeva prema tim novim tužbama pojedinačno iznosi od 10 do 15 tisuća eura.

>> Pogledajte prelet MIG-a i F-16 iznad Knina povodom obljetnice Oluje

Ovakav pravosudni rasplet slučaja Morinj bio je moguć tek nakon što je većina sudskih postupaka pravomoćno okončana. Optužnica u ovom predmetu podignuta je u kolovozu 2008. godine, a nekoliko godina kasnije Viši sud u Podgorici osudio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) – Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzelina i Boru Gligića – na ukupno 12 godina zatvora za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima. Nakon što je prizivni sud odbio njihove žalbe, nekadašnji logoraši iz Morinja mogli su podnijeti tužbe, što su i učinili.

Deke natopljene vodom

Prema svjedočenju bivšeg zatočenika Zlatka Bagoje, Morinj je bio klasični koncentracijski logor u kojem su zlostavljani zarobljeni civili s područja Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovnika, kao i hrvatski vojnici zarobljeni na ratištima oko Dubrovnika.

Knin: Polaganjem vijenaca na spomeniku Oluji obilježen Dan logoraša Knin Dan logoraša: 'Za Čavoglave se procesuira, a zločinci su pomilovani'

– To je bilo mučilište. Kad su nam dali deke za pokrivanje, bile su natopljene vodom. Smršavio sam 25 kila u 72 dana – kazao je Bagoje, dok se njegov suborac Zdenko Bulić prisjetio da su ih njihovi mučitelji odvodili pred televizijske kamere i prisiljavali ih da govore kako su Hrvati krivi za rat te da njihova vojska zapravo oslobađa Hrvatsku od ustaša.

>> Zajednički let zapovjednika "Zrakoplovne baze Ramat David" i hrvatskog pukovnika Jagodića u MiG-u 21

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar PrinciPGavrilo
  PrinciPGavrilo:

  malo je to, malooo... Milo to okrene mesecno na cigaretema, belom, falsifikovanim brendovima... ja bih im platio vise sto su srusili Jugoslaviju

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  od srbije isto tražit odštetu i ratnu odštetu za velikosrbijansku agresiju na našu državu

 • Hrvoje Hrk !!:

  Eto vidi se da ima normalnih i bez ikakvih pompi i problema , jer od kad su se makli od srbije postali su totalno drugaciji i normalniji narod i politika također. Bravo!!