Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetna oplodnja

Crkve ujedinjene u 'vjerskom ratu' protiv premijera i ministra zdravlja

'29.03.2010., Maribor, Slovenija - Par radi loseg zakona o potpomognutoj oplodnji odlazi iz Hrvatske u Sloveniju na umjetnu oplodnju. Doktor u opcoj bolinici u Mariboru kaze da se sve vise i vise hrva
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
16.04.2012.
u 08:00

– Zakon ide u redovnu proceduru i ta je procedura pokrenuta. A to podrazumijeva i javnu raspravu – rekao nam je ministar zdravlja Ostojić

Od ovoga tjedna Katolička crkva nije osamljena u borbi protiv izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Pridružit će sve veće vjerske zajednice u Hrvatskoj! Upravo se usuglašava zajednička izjava katolika, pravoslavaca, muslimana, Židova i protestanata, koja bi trebala izići ovoga tjedna, nakon što je vide i hrvatski biskupi koji će se u Zagrebu sastati na svome redovitom proljetnom zasjedanju. Bit će to veliko iskušenje za Vladu i ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića, koji dosad nisu baš pridavali pažnju stavovima vjerskih zajednica i ignorirali su želju (ponajprije predstavnika Katoličke crkve) da sudjeluju u javnoj raspravi.

Doznali od medija

“Držimo da je svaka državna vlast pozvana biti, među ostalim, i servisom svih svojih građana, te da je stoga dužna i pri donošenju izmjena zakona ove vrste osigurati javnu raspravu i uzimati u obzir sve građane, osobito kada se neki zakon tiče prava na život ljudskoga bića i zadire u stožerne ustanove društva: brak i obitelj”, piše u nacrtu izjave.

Oni se žale da su za informacije o novom zakonu doznali tek iz medija, gdje im je najspornija bila izjava ministra Ostojića da „zakon ide u žuran postupak na prvoj sljedećoj saborskoj sjednici, kako bi se primjenjivao u svibnju“ i „moja je obveza da se taj zakon počne primjenjivati u svibnju“.

“Povodom takvih i sličnih najava izražavamo svoju bojazan i zabrinutost, budući da su u najavama naznačeni termini blizu, a javnosti još uvijek nije obznanjen službeni tekst ni nacrt prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji te ni vjerske zajednice u RH dosad nisu bile u mogućnosti razmatrati njegov sadržaj niti se argumentirano uključiti u javnu raspravu”, piše u nacrtu zajedničke izjave.

Peticija protiv zakona

“Vjerske zajednice imaju ustavno i zakonsko pravo biti aktivni sudionici javne rasprave te stoga opravdano očekuju od zakonodavca kao i od sredstava javnog priopćavanja da ih se ne isključuje nego da im se u hrvatskom javnom prostoru osigura ravnopravno mjesto bez diskriminiranja, etiketiranja i omalovažavanja njihovih stavova.

Ohrabrujemo sve vjernike naših zajednica da daju konstruktivan doprinos javnoj raspravi o ovoj značajnoj temi, a medije i sve druge čimbenike društvenog života da zajedno dosljedno gradimo kulturu dijaloga i uzajamnog uvažavanja radi boljitka zajedničkog nam hrvatskog društva”, piše u nacrtu izjave koja će biti upućena Vladi i Saboru. Inače, peticiju protiv novog zakona, na inicijativu udruge “I ja sam bio embrij” potpisalo je više od 15.000 građana, među kojima je i nekoliko biskupa.

Ostojić: Zakon ide u redovnu proceduru

Na reakciju ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića o zajedničkoj inicijativi vjerskih zajednica nije trebalo dugo čekati jer je ministar reagirao odmah po objavljivanju informacije da se sprema zajednička izjava svih vjerskih zajednica o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Zakon ide u redovnu proceduru i tu nema nikakvih dvojbi. Ne znam otkud nekome ideja da neće biti javne rasprave kad je zakon upućen u proceduru i prema koordinacijama, što sve jasno piše u prijedlogu zakona. Dakle, zakon ide u redovnu proceduru i ta je procedura pokrenuta. A to podrazumijeva i javnu raspravu – rekao nam je ministar zdravlja dr. Ostojić.

– Bez obzira na to što imamo i javnu raspravu u elektronskim i pisanim medijima, ide se u dva čitanja, jer sam cijelo vrijeme naglašavao da je riječ o kompleksnom zakonu, koji se ne može razmatrati samo s medicinskog aspekta, nego i sa sociološkog i svih drugih aspekata – kaže ministar Ostojić, dodajući kako je već i dosadašnja "javna rasprava" koja traje stotinjak dana prilično "pomogla u kristaliziranju nemedicinskih stavova".

Komentara 150

OB
-obrisani-
10:33 16.04.2012.

Crkve se ujedinile, da nije to po onom \"proleteri svih ....ujedinite se\"?

GG
GaIadriel G
08:09 16.04.2012.

Crkva nije kompetentna i nema legimitet za raspravu o bilo kojoj temi u vezi znanstva, Crkva jma svoj smisao postojanja jedino u širenju biblijskog pisma promicanju svojih načela jedino svojim vjernicima kroz mise. Crkva nije ni udruga građana, ni politička stranka, a ni pojedinac koji ima legitimno pravo kritizirati svaku pojavu sa kojom se ne slaže. Crkva je kompanija kao i svaka druga, s jedinom razlikom što je Crkva oslobođena plaćanja poreza.

OB
-obrisani-
09:20 16.04.2012.

neću ni čitati članak.....čim je Crkva za nešto.. . odmah znam da to....NIŠTA nevalja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije