Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riječi i djela

Crkva se odriče 50 milijuna kuna od blagoslova kuća i obitelji?

'05.02.2009., Split, Hrvatska  - Otvorenje starackog doma Lovret,blagoslov, gradonacelnik Ivan Kuret,  Photo: Vanja Zubcic/Vecernji list'
'Vanja Zubcic/Vecernji list'
29.12.2011.
u 10:00


Novac dobiven za obilaska domova jedan je od stabilnih prihoda u Crkvi. Svaka obitelj donira po 100-tinjak kuna svećeniku koji dođe blagosloviti njezin dom.

Informacija da je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić poručio svojim svećenicima da ne uzimaju novac pri blagoslovu kuća izazvala je veliku pozornost i u Crkvi i izvan nje.

Krizna odluka

Mnogi podržavaju tu kriznu odluku mons. Barišića, ali je mnogi u Crkvi drže neuobičajenom, jer se novac za blagoslov doma i obitelji tretira kao dar obitelji, a to je i stabilan crkveni prihod tijekom godine. Procjena je da se u dane blagoslova prikupi 50-ak milijuna kuna, jer oko 550.000 obitelji prima blagoslov i u prosjeku daruje 100 kuna svećeniku.

No, na tu ideju u Splitu nije došao sam Barišić, već ju je prije pet godina "autorizirao" don Ivan Grubišić, dok je bio župnik u Splitu.

– Kada je prije pet godina stigla obavijest da svaka obitelj mora dati prilog od 200 kuna, javio sam da u taj blagoslov, tj. harač ne želim ići – rekao nam je Grubišić, svećenik u mirovini, odnedavno saborski zastupnik.

On je vjernicima u svojoj župi objavio da prekida s obilaskom i blagoslovom domova (neki su mu kolege prigovorili da to ne čini jer je lijen ići po kućama), ali da obitelji dođu same u crkvu na blagoslov.

– Uveo sam termin za tri večeri i svake je večeri crkva bila puna kao na Božić. Nitko nije dao dar za blagoslov, ali je išla redovita lemozina. Naravno da su se prihodi znatno smanjili, ali nisam htio pljačkati ljude – rekao nam je don Grubišić.

Zamalo je kažnjen

– Jedan je moj kolega s TV ekrana poručio da me zbog toga treba sankcionirati, što nisu napravili, jer da će se pobuniti novinari i onda će biti više štete nego koristi. On je zahtijevao da se moraju obdržavati crkvene naredbe, ali ja nisam htio ići u harač i gotovo – kaže Grubišić, tvrdeći da je riječ o malom koraku službene Crkve, jer Crkva mora biti svjesna da je došlo vrijeme revizije ugovora s Vatikanom.

– I to će jednom doći na moje. Pisao sam nadbiskupu Srakiću o toj ideji, ali mi je vratio pismo s kuvertom, napisavši da sam pogriješio adresu – kaže don Grubišić, tvrdeći da se Crkva sama trebala odreći 50% iznosa koji dobiva iz proračuna, a ne samo 50 milijuna kuna. Još se ne zna kakvog će odjeka imati Barišićeva ideja u drugim biskupijama.

Komentara 293

BK
B Kosa
11:31 29.12.2011.

Pricaju mi ljudi koji kupe kolekte na misama da je to tako mali novac da od toga nebi niko prezivio . ovi darovi za vrijeme blagoslova kuca dobro dodu mnogim zupama

PI
Picasso
19:43 29.12.2011.

Gle Dančo, administrator je iz istog usranog plemena kao i ti i par tvojih komšija koji ovdje prosipaju svoju pamet.

XP
xPhoto
16:56 29.12.2011.

Fuj! Blllllljjja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije