Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVIO PROMJENE

Papa: Draža mi je Crkva ranjena i prljava, nego nezdrava od zatvorenosti

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.11.2013.
u 18:06

Papa smatra da Sveta misa ne smije biti "nagrada za savršene" već "snažan lijek" "hrana za slabe".

Papa Franjo je u pobudnici "Evangelii Gaudium" pozvao na velike promjene u Katoličkoj crkvi te je kazao kako zna da će biti "vrlo prljav posao" za ostvariti. "Draža mi je Crkva ranjena i prljava jer je izašla na ulice, no Crkva nezdrava od svoje zatvorenosti i od bježanja u vlastitu sigurnost", napisao je Papa.

"Ne želim da se Crkva brine kako će biti u centru i potom završi zatvorena u klupko opsesija i procedura", piše Papa. U dokumentu poziva katolike da prestanu biti opsjednuti "temama kulturološkog rata" i uvođenja crkvenih pravila i da se više usmjere prema širenju evanđelja, posebno siromašnima i marginaliziranima.

"Ne smijemo ljudima zatvarati vrata sakramenata"

Tvrdi kako se ne treba bojati da Crkva "blatom zamaže svoje cipele na ulicama". Dao je naznačiti i da želi prekinuti praksu prema kojoj katoličkim političarima koji podržavaju pravo na pobačaj se uskraćuje Sveta pričest. "Ne smijemo ljudima zatvarati vrata sakramenata zbog bilo kojeg razloga, svatko mora na neki način sudjelovati u životu Crkve", napisao je Papa koji smatra da Sveta misa ne smije biti "nagrada za savršene" već "snažan lijek" "hrana za slabe". Papa je potvrdio službeni stav Crkve o pobačaju.

Pozvao je sve dijelove Crkve na promjenu te poručio katolicima da se ne boje isprobavanja novih stvari. "Više od straha od zastranjivanja bojim se da ćemo ostati zatvoreni u strukturama koje nam daju lažni osjećaj sigurnosti, u pravilima koja nas čine surovim sucima, pod habitima koji nas čine sigurnima dok pred našim vratima ljudi gladuju", napisao je Papa. Papa očekuje da će promjene početi od vrha Crkve, a nada se i kako će se dogoditi decentralizacija Crkve u kojoj od uvijek "svi putevi vode u Rim". "Pozivam sve da budu mudri i kreativni u zadatku o ponovnom stvaranju ciljeva, struktura, stila i metoda evangelizacije u zajednicama", napisao je Papa.

>>Papa Franjo političarima: Ova ekonomija ubija

Ključne riječi

Komentara 13

NE
neboiznadzagreba
18:30 26.11.2013.

Papa Franjo političarima: Ova ekonomija ubija 14.10 h Papa: Draža mi je crkva ranjena i prljava , nego nezdrava od zatvorenosti 18.06 h Treća epizoda iste pobudnice u 22.47 ? 18.06 h Treća epizoda iste pobudnice u 22.47 ?

Avatar joe85
joe85
21:58 26.11.2013.

Ovaj papa mi je zakon...

Avatar neodgovorni
neodgovorni
21:10 26.11.2013.

e sagledavsi sve probleme u svijetu bar jedna dobra stvar da imamo takvog papu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije