Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva pomaže, a pomagat će i dalje: U poplavama poplavljene i tri crkve

Na račun Caritasa nadbiskupije uplaćeno je više od 550.000 kuna, a akcija prikupljanja pomoći traje i dalje.
28. svibnja 2014. u 15:18 0 komentara 107 prikaza
Đuro Hranić
Foto: Davor Javorović/Pixsell

- Voljni smo učiniti sve sa naše strane koliko možemo da pomognemo ljudima na poplavljenim područjima. Razmišljamo kako stvoriti tu mrežu da pomognemo, da oni koji su spremni pomagati mogu pratiti kamo ta pomoć odlazi i gdje je završila, rekao je nadbiskup đakovački i osječki i metropolit msgr. Đuro Hranić nakon današnjeg sastanka u Županji na kojem su sudjelovali predstavnici nadbiskupije, Caritasa i župnika iz županjske Posavine. Nadbiskup je dodao i da se nadbiskupija đakovačka i osječka od početka uključila u pomoć stradalim mještanima u poplavama kao i da će to nastaviti i dalje činiti.

– Kada se ljudi počnu vraćati u svoje domove pomoć će im tada biti možda i potrebnija nego što je danas. Nadbiskupija raspolaže i sa stručnim osoba za pružanje psihosocijalne pomoći u tri biskupijska savjetovališta. Ti stručnjaci su već na terenu i organiziraju razne radionice s stradalnicima, rekao je Hranić. Sastanku je nazočio i ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina ističući da je bitno već sada razmišljati kako ljudima pomoći kada se počnu vraćati i kada krene obnova. Istakao je i da je preko Caritasa do sada prikupljeno donacija u vrijednosti tri milijuna kuna.

Rajevo Selo Reportaža Život se polako vraća i u Rajevo Selo: 'Najbitnija je živa glava'

Iz Caritasa poručuju da će njihovi prioriteti biti socijalno ugrožene obitelji te da će  vidjet što će država učiniti sa svoje strane, a da će oni, u koordinaciji sa državnim stožerom za zaštitom i spašavanje, vidjeti što oni mogu učiniti. Iz Caritasa Đakovačke i osječke nadbiskupije navode da su do sada za stradale u županjskoj Posavini prikupili 82 tone odjeće, 64 tone hrane, 30 kubika pitke vode, 20 tona higijenskih potrepština... Prikupili su i velike količine lijekova, posteljine, madraca, namještaja, dječjih kolica i sijena za stoku. Na račun Caritasa nadbiskupije uplaćeno je više od 550.000 kuna, a akcija prikupljanja pomoći traje i dalje.

Na sastanku je bilo riječi i o poplavljenim crkvama u županjskoj Posavini te ocijenjeno da je šteta velika. Crkva u Rajevom Selu, Račinovcima i Gunji je bila pod vodom dok je crkva u Posavskim Podgajcima na kraju, uz veliku borbu, ipak ostala na suhom.

- Voda je u crkvi u Rajevom Selu bila viša od metar. Poplavljena je i crkva u Račinovcima, a obje su zaštićeni spomenici kulture. I z crkve u Rajevom Selu uspjelo se spasiti tek nešto liturgijskog posuđa dok je sve ostalo propalo, rekao je dekan drenovačkog dekanata i župnika u djelomice poplavljenim Posavskim Podgajcima Marko Mikić.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.