Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva od Vlade traži povlačenje Zakona o vodama

Crkva je već neko vrijeme neizravno upozoravala Vladu da će preko svojih institucija uzbuniti javnost ukoliko se pokuša rasprodati voda, kao hrvatsko nacionalno blago. Ova izjava Iustitie et pax očito je najava ozbiljne crkvene akcije.
23. rujna 2009. u 12:48 180 komentara 19 prikaza
bozanic-novi
Foto: Marko Prpić

Katolička crkva traži od hrvatske Vlade i Sabora da povuku nacrt Zakona o vodama i financiranju vodnoga gospodarstva iz procedure, jer je, kako stoji u izjavi Komisije Iustitiae et pax Hrvatske biskupske konferencije, Vlada "sredinom rujna iznenada povukla iz zakonodavnog postupka nacrte Zakona koji su već bili prošli drugo čitanje u Hrvatskom saboru i u samo par dana dala je povjerenstvu izraditi potpuno nove nacrte tih Zakona, koji stubokom mijenjaju koncepciju odnosa prema ovom prevažnom javnom dobru".

Iz intonacije izjave ispada da se radi o veleizdaji nacionalnih interesa i taksativno u pet točaka navodi glavne opasnosti zakonskih izmjena. Na prvome mjestu radi se o centralizaciji "što je u izravnoj suprotnosti s demokratskim standardima kao i s regulativom EU". - Predviđeno je da jedna te ista ustanova, Hrvatske vode ima u svojim rukama gotovo sve ovlasti, stručne, financijske, regulativne i nadzorne te ona donosi planove gospodarenja vodama, provodi ih - projektira i financira - i nadzire. Ovakva regulativa dovela bi Hrvatske vode u stalan i nedopustiv sukob interesa, nespojiv s bilo kojim demokratskim standardom i pravom građana na objektivnu, nepristranu, javnu službu, blisku korisnicima i zaštiti nacionalnoga prirodnog bogatstva - piše Iustitia et pax, tvrdeći da - novi nacrti predstavljaju značajno udaljavanje od demokratskih standarda javnih službi i usluga.

Primjerice, Institut za vode, čija je osnovna uloga trebala biti znanstveno istraživačka, savjetodavna te strateško razvojna, uz suradnju s međunarodnim stručnim i drugim relevantnim institucijama, posebno onima susjednih država s kojima Hrvatska jednostavno ne može ne surađivati na ovom području.

- Novi nacrt Zakona o vodama ne predviđa više niti osnivanje institucije Hrvatske regulatorne agencije za vodne usluge, koja bi odobravala strukturu cijena vodnih usluga te jamčila socijalno prihvatljive uvjete vodnih usluga, kao i unutar hrvatske solidarnosti i ujednačivanja. Gradovi i općine su do sada samostalno donosili cijene vodoopskrbe i odvodnje te su kroz te cijene često pokrivali druge troškove, posebice one neracionalnog poslovanja komunalnih poduzeća i velike gubitke vode - prigovara Iustitia et pax, dodajući da novim nacrtima nije predviđen socijalni opskrbni minimum koji bi bio zajamčen siromašnom sloju naših građana.

Štoviše, Crkva tvrdi da nacrtima nisu predviđeni mehanizmi zaštite od nekontrolirane privatizacije vodnih resursa, kao ni strategija izvoza vode u zemlje koje iskazuju potrebu za dobavom pitke vode, ali ni bespravnog i nekontroliranog zahvaćanja u crpilišta šljunka i pijeska.

- Time je otvoren put itekako zainteresiranim multinacionalnim tvrtkama, ali i nekim domaćim društveno i moralno neodgovornim gospodarstvenicima da ostvaruju dodatne profite na račun preostaloga hrvatskog nacionalnog neobnovljivog i obnovljivog bogatstva - kaže Iustitia et pax, naglašavajući kako u svijetu, u kojem su već otpočeli sukobi i ratovi za vodu i u kojem ovo univerzalno prirodno dobro predstavlja ljudsko pravo i građansku dužnost očuvanja, hrvatski građani imaju pravo i dužnost izravnog utjecaja na donošenje pravila i zakona o vodama, njihovim upravljanjem i javnim vodnim uslugama, kako bi ovo hrvatsko prirodno bogatstvo ostalo u javnom vlasništvu, na dobro svih građana i naraštaja.

Inače, Crkva je već neko vrijeme neizravno upozoravala Vladu da će preko svojih institucija uzbuniti javnost ukoliko se pokuša rasprodati voda, kao hrvatsko nacionalno blago. Ova izjava Iustitiae et pax očito je najava ozbiljne crkvene akcije.

 

 

 

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    sad se i crveni sa kapama uzbudjuju.....kolda nam nije dosta Jace

  • -obrisani-:

    Crkva se uvijek zauzimala za konkretne stvari,pa tako i sada, i uvijek je reagirala onda kada je trebalo,sada je druga stvar što se nekima ne sviđa kada reagira npr na Mesića

  • Deleted user:

    Konačno da se i crkva zauzme za nešto konkretno samo bi mogla izgubiti kolač koji dobiva iz proračuna baš me zanima koliko če ustrajati na tom svom stavu.