Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv vjernicima

Crkva Danom braka protiv Dana zaljubljenih

ljubav
Reuters/PIXSELL
07.02.2010.
u 18:43

Biskup krčki mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poziva vjernike da ne slave Valentinovo, nego da po drugi put u Hrvatskoj obilježe Svjetski dan braka.

Crkva se Danom braka odlučila suprotstaviti "konzumerističkoj hiperseksualizaciji" Valentinova i karnevala. Sljedeće nedjelje biskup krčki mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poziva vjernike da ne slave Valentinovo, nego da po drugi put u Hrvatskoj obilježe Svjetski dan braka.

"Razdoblje karnevala obilježeno je skrivanjem lica, kako bi prihvatljivijim postalo ono što nije prihvatljivo. Prekrivaju se ljudska lica, ali kao da se pokušava prekriti i Božje lice kako ne bi vidio što si se sve ljudi pod maskama dopuštaju u vrijeme karnevala", piše biskup Župan, pozivajući na riječi "apostola Petra koji piše da ne hodimo više u razvratnostima,
požudama, pijankama i bezakoničkim idolopoklonstvima te da vrijeme što nam u tijelu preostaje proživimo 'ne više po ljudskim požudama nego po Božjoj volji'".

Biskup Župan priznaje kako se "zaljubljeni mogu uteći pomoći i zagovoru sv. Valentina, o kojemu ima malo povijesnih podataka, osim onih da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom".

"Kao zaštitnik zaljubljenih parova počeo se častiti tek u 15. stoljeću, no ono što je
okrunilo njegov život i čime je stekao neuveli vijenac slave nije zaljubljenost već sveopća ljubav prema Ljubavi samoj, kojoj je bio vjeran do kraja i zato podnio mučeničku smrt", upozorava biskup.

On usvojoj poruci za Dan braka govori i o "tri bračna oltara": oltaru molitve - mjestu u domu gdje supružnici susreću s Gospodinom, zazivaju ga u pomoć oko životnih pitanja i u zajedničkoj molitvi slave njegovu nazočnost među njima; oltaru dogovora - obiteljskom stolu za kojim supružnici svoju vezu grade kroz razgovor o problemima zajedničkog života i koji služi da rad izvan kuće ne bi supružnike međusobno udaljio te oltaru uzajamnog sebedarja - bračnoj postelji u kojoj se izgrađuje odnos dijeleći ljubav i zadovoljstvo spolnog suživota, pri čemu surađuju s Bogom Stvoriteljem.

Ključne riječi

Komentara 48

DE
demokršćanin
19:16 07.02.2010.

KONZUMERIZAM! Vještim reklamama i izmišljanjem kojekakvih dana trgovci utjeću na svijest kupaca i potiću što veću prodaju svoje robe.Konzumerizmom se zapravo iskrivljavaju vrijednosti Crkve,te je poželjno da Crkva na svoj način umanji takve tendencije.Dan braka je jedan od jako dobrih načina suprotstavljanja valentinovu.

TL
tlesko11
19:21 07.02.2010.

Dva puta sam pročitao tekst i mislim da naslov nema ama baš nikakve veze s onim u tekstu. Bitno da je bombastičan. Biskup Župan priznaje kako se \"zaljubljeni mogu uteći pomoći i zagovoru sv. Valentina\" - i kaj je sadd tu protiv Valentinova?! Vjerojatno novinara nitko ne voli, pa ne bu imal s kim slaviti Valentinovo, pa si na ovaj način liječi komplekse. Ili je novinar čisti Edip!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
19:12 07.02.2010.

Ne shvaćaju biskupi da su karnevali turistička atrakcija. I neznam otkud sad ta ideja dan braka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije