Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč najavama i željama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, još je neizvjesno hoće li Hrvatsko katoličko sveučilište ove godine početi raditi

Crkva će uvesti studij medicine, što će pojačati pitanje pobačaja

obz_crkva_tx.jpg
import
09.03.2007.
u 13:23

Iako je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svojedobno poželio da Hrvatsko katoličko sveučilište počne raditi u jesen ove godine, još se ne zna hoće li se zaista na tu novu instituciju u našem visokoškolskom obrazovnom sustavu u akademskoj 2007./08. godini upisati prva generacija studenata.

Sumnju dodatno izaziva to što se u objektima bivših vojarna na Črnomercu, kamo se to sveučilište treba u cijelosti smjestiti, gotovo ništa nije napravilo, ali i činjenica da od Ministarstva obrazovanja, odnosno Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, Katoličko sveučilište nije zatražilo dopusnice za studijske programe. Zbog toga se posljednjih tjedana sve intenzivnije govori i nagađa da Katoličko sveučilište svoja vrata studentima neće otvoriti ove godine te da ga osim prostornih problema puno više muče kadrovski.

U tom kontekstu spominjalo se i to da su dekani pojedinih zagrebačkih fakulteta već unaprijed svojim profesorima i predavačima zabranili bilo kakvu suradnju s novoustrojenom obrazovnom institucijom. Što je od svega toga točno, službeno nitko ne želi komentirati. Od članova Povjerenstva Hrvatskoga katoličkog sveučilišta ne mogu se dobiti nikakve informacije, a do njegovoga predsjednika Ivana Šaška nije moguće ni doći jer se ne javlja na telefon.

U mjerodavnom Ministarstvu obrazovanja kažu da od njih, odnosno od Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, nisu zatražene akreditacije za studijske programe, no procjenjuju da za taj postupak Katoličko sveučilište još uvijek ima dovoljno vremena.

Dva područja
– Postupak izdavanja dopusnica, ako su programi kvalitetno pripremljeni te ako su osigurani ostali potrebni prostorni i kadrovski uvjeti, može biti gotov za dva tjedna. Prema tome, Katoličko sveučilište još stigne sve pripremiti za upis studenata u akademsku 2007./08. godinu – objašnjava glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Božo Pavičin. A da će studijski programi biti kvalitetno i na vrijeme pripremljeni, doznajemo iz izvora bliskih zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću.

– Još uvijek nije konačno definirano koliko će studija Sveučilište imati. U svakom slučaju, ispunit će zakonske uvjete i najvjerojatnije će početi s pet studija kojima će se pokriti dva znanstvena područja – humanističko i društveno. Planirano je organiziranje studija sociologije, prava i vjerojatno komunikologije te povijesti i filozofije, no istine radi, konačnu odluku o tome hoće li filozofija ostati na Hrvatskim studijima ili će se preseliti na Katoličko sveučilište donijet će isusovci – objašnjava naš sugovornik.

Kao ni mnogim drugim našim sugovornicima, ni njemu nije jasno zašto njegovi kolege iz Crkve, odnosno iz Zagrebačke nadbiskupije koja je osnivač Sveučilišta, ne žele javno govoriti o Sveučilištu i zašto se sve informacije još uvijek nastoje zadržati u tajnosti. Tvrdi također da Sveučilište neće imati kadrovskih problema te da će osigurati dovoljan broj predavača za odgovarajuća nastavna zvanja, a navodnu zabranu profesorima s pojedinih zagrebačkih fakulteta da se honorarno angažiraju kod njih komentira riječima:

– Na njih nismo ni računali. Imat ćemo potreban broj svojih nastavnika, a ostale ćemo pronaći na ustanovama koje svojim ljudima neće zabranjivati suradnju s nama. Nemamo namjeru svojim postupcima izazivati Zagrebačko sveučilište ni dekane njegovih fakulteta – naglašava naš izvor. Nakon humanističkih i društvenih studija, na Sveučilištu bi se postupno, kako je to u svijetu i uobičajeno, uvodili studiji medicine, biotehnologije, odnosno prirodoslovno-matematičkih i tehničkih znanosti.

U sklopu studija medicine otvorit će se i bioetičke rasprave o pitanju pobačaja jer, kaže naš sugovornik, kršćanske vrijednosti ne dopuštaju da se bilo koje područje znanosti upotrebljava u negativne svrhe, protiv čovječanstva, već za njegov boljitak i napredak. Kojim će se tempom razvijati Katoličko sveučilište, ovisit će o kadrovima i financijama, a osnivači očekuju da će ih, ako ne u cijelosti, barem u značajnom dijelu financirati država.

Kriterij za upis na Sveučilište bit će izvrsnost, odnosno ocjene i rezultati postignuti na klasifikacijskim ispitima, a nikako ne nečija vjera ili nacionalna pripadnost. Nastava će biti organizirana u skladu s Bolonjskim procesom, a svaka studijska grupa prema sadašnjem planu po godini bi trebala imati pedesetak studenata. Dio studenata studirat će besplatno, a dio će, kao i na drugim fakultetima, plaćati studije. Računa se i s otprilike 150 zaposlenika različitih profila i zvanja. Na katoličkim sveučilištima u inozemstvu, izuzevši ona u Americi, gdje taj odnos može biti i drukčiji, 50 posto zaposlenika moraju biti katolici, a može se pretpostaviti da će tako biti i kod nas.

Topliji odnos
– Smisao našeg sveučilišta jest ono što socijalizam nije volio – oblikovati kompletnog intelektualca izgrađujući ga najprije kao osobu, čovjeka, a tek zatim kao stručnjaka profesionalca. Obje komponente moraju biti izvrsne. Težit ćemo individualizaciji nastave i toplijem odnosu prema studentima što je i u duhu kršćanskih vrijednosti – naglašava naš izvor. Ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. Dragan Primorac pozdravlja osnivanje Katoličkog sveučilišta, a ta sveučilišta u svijetu imaju dugu tradiciju.

– Mreža katoličkih sveučilišta iz svijeta može pomoći našem Katoličkom sveučilištu u radu. Oni imaju kvalitetne standarde i mogu im pomoći kadrovski i stručno. Ja priželjkujem da naše Katoličko sveučilište s inozemnima pokrene zajedničke diplomske i postdiplomske studije što bi značilo i početak mobilnosti studenata i profesora. To je jedan od prioriteta naše obrazovne politike, a time bi se našim studentima omogućilo da tijekom studija žive i uče u dvije, tri različite zemlje – kaže ministar Primorac.

Prema njegovim riječima, s osnivanjem Pulskog sveučilišta završena je mreža sveučilišta koju financira država. Ubuduće će država biti zainteresirana za postojeća, izvrsna sveučilišta koja će možda jednoga dana poželjeti doći u Hrvatsku.

– Kamo sreće da nam dođe harvardsko – pomalo u šali kaže Primorac i dodaje: – Privatna sveučilišta više su nego dobrodošla, ali samo ako imaju atraktivne programe, potrebne kadrove i odgovarajući prostor. Čuo sam da dio kadrova s drugih fakulteta želi otići na Katoličko sveučilište jer ne dvoji o kvaliteti njegovih programa i organizaciji nastave.

Postupak izdavanja dopusnica za njihove studijske programe bit će jednak kao i za druge. Hrvatska ima prostora za nove kvalitetne visokoškolske institucije, a studenti će odlaziti tamo gdje su bolji uvjeti, atraktivniji programi i prihvatljivija cijena – zaključuje ministar Primorac.


Ivan Šaško medije ignorira, čak i Glas Koncila

Projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta nemjerljivo je važan za Crkvu u Hrvatskoj, ali i za cijelo hrvatsko društvo. Stoga je nevjerojatno da se o njemu u javnosti gotovo ništa ne može doznati osim šturih informacija da se na njemu radi, da je Zagrebačka nadbiskupija osnivač, da postoje dekreti o osnivanju i povjerenstvu, da će ono biti u bivšoj vojarni na zagrebačkom Črnomercu... I to je više-manje sve što se moglo čuti sa službenih crkvenih instancija.

Sve informacije o tome blokirao je, naime, predsjednik Povjerenstva HKS-a prof. dr. Ivan Šaško, inače liturgičar i profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. On je svim drugim članovima Povjerenstva zabranio bilo kakve izjave za medije, a sam je rekao da s medijima ne želi imati posla.

Koliko je njegovo ignoriranje medija, dovoljno govori to da se na njega žale i iz samoga Glasa Koncila u kojemu je intervju o katoličkim sveučilištima dao čak i pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski, ali od šefa Povjerenstva ništa. A javnost, i crkvena i svjetovna, i te kako je zainteresirana za to što je katoličko sveučilište, zašto ono postoji, kakva je praksa u svijetu...

Najnoviji primjer takve ignorancije jest emisija “Mir i dobro” Programa religijske kulture 18. veljače. Dva tjedna pokušavali su novinari i urednici doći do prof. Šaška, ali bezuspješno. Prilog o HKS-u objavljen je, ali on ga je snimio i zatim je HTV-u, a među ostalima i kardinalu Bozaniću, uputio pismo na čak osam stranica u kojemu je secirao gotovo svaku sekundu priloga te sve proglasio neprofesionalcima, nesposobnjakovićima, ljutitima, frustriranima jer ne mogu do informacije, da zapravo napadaju projekt HKS-a.

A neozbiljnost autora priloga argumentirao je, primjerice, time što su se Ministarstvu znanosti obratili pismeno, a da su njega zvali na telefon! Štoviše, zatražio je od svih ispriku, ali i sankcije! A kardinal Bozanić sve to tolerira, što znači i da podržava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije