Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
humani donor

'Čovjek sa zlatnom rukom' spasio je živote više od dva milijuna beba

James Harrison
Foto: Ten News/YouTube screenshot
1/3
10.06.2015.
u 17:03

Izračunato je da je James Harrison u 60 godina pomogao da se spasi 2,4 milijuna beba

Australac James Harrison (78) na prvi pogled izgleda sasvim obično. No, riječ je o jednom od najdragocjenijih donatora koji je u šest desetljeća pomogao da se spase životi više od dva milijuna novorođenčadi.

Harrison kojeg zovu ''Čovjek sa zlatnom rukom'' svakog tjedna već punih 60 godina odlazi donirati krv iz desne ruke, a ona se potom upotrebljava za izradu injekcije ''anti-D'' koja sprečava razvoj hemofilije u trudnoći, piše NY Daily News. Naime, Harrison je sa 14 godina podvrgnut operaciji tijekom koje je izgubio podosta krvi. Tada je od donatora primio 13 jedinica krvi pa je odlučio i sam darivati spasonosnu tekućinu kada napuni 18 godina. To je i učinio, a ubrzo su ga pozvali liječnici te mu objasnili da se u njegovoj krvi nalazi posebno antitijelo koje može spasiti mnoge živote.

Naime, u Australiji su 60-ih godina prošlog stoljeća umirala mnoga novorođenčad, a česti su bili i spontani pobačaji. Liječnici su ustanovili da se to događalo zbog nepodudarnosti Rh faktora u majke i ploda. Kada se to dogodi, krv trudnice počinje napadati krv nerođene bebe, što može dovesti do oštećenja bebina mozga ili njezine smrti. Ispostavilo se da antitijela koje su liječnici pronašli u Harrisonovoj krvi mogu biti upotrebljena za razvoj lijeka koji će spriječiti da se kod žena s negativnim Rh faktorom razvijaju antitijela koja mogu naštetiti bebinoj krvi. Zbog toga je njegova krv proglašena dragocjenom te je tijekom desetljeća korištena za spas beba.

Izračunato je da je u Australiji opasnosti bilo izloženo oko 17% žena te da je Harrison pomogao da se spasi oko 2,4 milijuna djece. Danas je on jedan od 50-ak donatora u Australiji čija se krv koristi za proizvodnju spasonosnih injekcija, a jubilarnom tisućitom donacijom 2011. ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda.

>>Sedmogodišnjak kojeg je usmrtio autobus spasio svojim organima tri života

>>Ovo je 10 implantata koji će nas pretvoriti u superljude

Komentara 3

ZZ
zzz
17:25 10.06.2015.

wow, respect!

NA
narko
20:44 10.06.2015.

Što reći nego - Bravo! I - Bog te blagoslovio!

OB
ObrenM
08:43 11.06.2015.

Covjek koji je ostao zahvalan Bogu za milost spasavanja vlastitog zivota.Iako u poznim godinama i danas se oduzuje za dar zivota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije