Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRDI DA SU SE UROTILI PROTIV NJEGA

Čovjek koji je bio zaštitno lice Brexita sada razmišlja - napustiti Britaniju: 'Nikad mi nisu oprostili'

Nigel Farage
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
1/6
03.07.2023.
u 16:20

Istaknuti borac za izlazak na referendumu o Brexitu i sada voditelj GB Newsa, Farage je sugerirao da bi mogao biti suočen s "predrasudama" jer mu "korporacijski svijet" nije oprostio Brexit

Nigel Farage, bivši britanski eurozastupnik, anti-europski lider, koji je Ujedinjeno Kraljevstvo izveo iz Europske Unije, najavio je da će možda morati sam otići iz te zemlje. Zatvoreni su mu računi u bankama, što je potez koji on sam, kao i njegovi bliski suradnici, smatraju osvetom za Brexit i prijateljstvo s Donaldom Trumpom, a da iza toga stoji i britanska obavještajna služba MI5.

Izvori bliski Farageu (59) vjeruju da je MI5 možda intervenirao nakon što je laburistički zastupnik Chris Bryant u Donjem domu naveo da je Farage 2018. primio više od pola milijuna funti od prokremaljske televizije Russia Today, što je ovaj opovrgnuo.

- Gubitkom bankovnog računa postajem "neosoba" i da odluka može "temeljno utjecati na moju buduću karijeru i odluku mogu li i ostati živjeti u ovoj zemlji - kazao je Farage u videu objavljenom na Twitteru.  Potom je dodao  kako ga "establišment pokušava istjerati iz zemlje te da je riječ o ozbiljnom političkom progonu na najvišoj razini. - Ako mogu meni to učiniti, mogu i vama - istaknuo je.

Bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP (59) rekao je da se koristio uslugama "prestižne" bankarske grupe - koju nije imenovao, ali se doznalo da je riječ o Couttsu - više od 40 godina. Kazao je kako je primio pismo od banke u kojem mu je javljeno da se njegovi osobni i poslovni računi zatvaraju, bez ikakvih objašnjenja, ali da mu je nakon toga telefonom rečeno da je potez "komercijalna odluka".

- Pa sam pomislio, eto, morat ću pronaći drugu banku, bio sam u sedam banaka, sve sam ih pitao 'Mogu li imati osobni i poslovni račun?', a odgovor je uvijek bio: Ne. Nema ničeg nepravilnog ili neobičnog u tome što radim, uplate koje ulaze i izlaze svaki mjesec uglavnom su iste, na svom poslovnom računu održavam prilično velik pozitivan saldo gotovine, što je, pretpostavljam, s kamatama prilično dobro i za banku - dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Istaknuti borac za izlazak na referendumu o Brexitu i sada voditelj GB Newsa, Farage je sugerirao da bi mogao biti suočen s "predrasudama" jer mu "korporacijski svijet" nije oprostio Brexit. No sugerirao je da bi zatvaranje moglo biti povezano sa zakonima koji reguliraju banke o "politički izloženim osobama" . Farage je priznao da je razumno da banke osiguraju da strane zemlje ne isplaćuju novac "korumpiranim političarima", ali je rekao da mjere moraju biti razmjerne.

Isto objašnjenje daju i oni kojima Farage nije baš drag i po njima je taj razlog vrlo prozaičan: banke imaju pravo uskratiti uslugu klijentu, a zakon ih tjera da budu posebno oprezne kod politički eksponiranih osoba.

Prema propisima o pranju novca, financiranju terorizma i prijenosu sredstava banka mora poduzeti odgovarajuće mjere kako bi utvrdila izvor bogatstva i sredstava politički izloženih osoba. Pravila se uglavnom odnose na zastupnike, ministre, više suce i zastupnike u Europskom parlamentu, a Farage bi mogao tvrditi da više nije aktivan političar i prestao je biti zastupnik u Europskom parlamentu 31. siječnja 2021., kada je Velika Britanija napustila EU.

- Međutim, Farage je također predsjednik stranke Reform UK, što voli prolaziti kao neku vrstu počasne uloge; ali je i direktor The Reform UK Party Limited - piše izvršni urednik u listu The Independent Sean O'Grady .

Ovo je važno jer, za razliku od većine političkih stranaka, ona nema članove niti nacionalni izvršni odbor, te je zapravo korporativno, a ne člansko tijelo. On je direktor i jedina osobu sa "značajnom kontrolom" i pravom postavljanja i smjenjivanja direktora.

- Stoga je Farage doista uhvaćen u skladu s Propisima o pranju novca, financiranju terorizma i prijenosu sredstava, prema Odjeljku 35, stavku 14(c), koji pokriva "članove upravnih tijela političkih stranaka". Otuda i tajanstvena, ali očito zakonita provedba “pojačane dubinske analize klijenata” od strane brojnih banaka nad ovom konkretnom politički eksponiranom osobom. Problem banaka možda je više u Reform UK Limitedu i Farageovim bliskim vezama s njim, nego u njemu i njegovim stavovima - zaključuje  Sean O'Grady.

VIDEO Šojgu se oglasio javno prvi put nakon Wangerove pobune

 

Komentara 24

BO
Boorej
17:00 03.07.2023.

Bila bi fora da se sad preseli u neku EU članicu. 🤣

TM
trade_mark
16:47 03.07.2023.

farage je sam priznao da je lagao o koristima brexita, a sad se čudi što mu "nikad nisu oprostili". mene čudi da je još na slobodi.

Avatar Bongozg
Bongozg
17:26 03.07.2023.

da budemo precizni: Kako je Farage politicki izlozena osoba, ista pravila vrijede u EU drzavama, ali i u Norveskoj i Svicarskoj (pretpostavljam). Mozda da se preseli u Bosnu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije