Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO SDA

Čović i Dodik pozvali na hitnu uspostavu vlasti u BiH

Milorad Dodik i Dragan Čović
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
22.05.2019.
u 22:51

Dodik je rekao da se vlast ne može formirati jer bošnjački partneri blokiraju takav proces raznim opstrukcijama

Čelnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH, HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik pozvali su u srijedu u Mostaru na bezuvjetnu uspostavu vlasti, pri čemu je Dodik optužio bošnjačku stranu da usporavanjem ovoga procesa usporava i bosanskohercegovački put u Europsku uniju.

"To je potrebno završiti u sljedećih 15 do 20 dana, bez daljih uvjetovanja. Ako ide, ide, ako ne ide, onda imamo ozbiljan problem s funkcioniranjem svih razina vlasti u BiH", rekao je Čović novinarima. Pri tome je pojasnio kako su se stekli svi uvjeti za ustroj vlasti nakon zajedničkog potpisa na izjavu između vodećih predstavnika stranaka iz triju naroda.

Dodik je pak poručio kako je ustroj vlasti blokiran zbog opstrukcija bošnjačkih partnera u vlasti, ponajprije Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

"Mi smo spremni formalizirati svaku inicijativu. Ali to nije moguće samo s nama dvojicom, već je potrebna i bošnjačka strana", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je ocijenio da BiH trpi veliku štetu zbog neformiranja vlasti.

"U Europskoj komisiji rekli su da će nam dati mišljenje o statusu BiH kao kandidata ukoliko se vlast formira do kraja svibnja. Vidimo da od toga nema ništa, gubimo vrijeme, ovo je na štetu svih", istaknuo je Dodik.

Novu vlast na državnoj razini trebali bi predstavljati dužnosnici HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA sa svojim partnerima Demokratskom frontom Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.

Milorad Dodik kod pape Franje

Komentara 4

ZI
zimerman
00:42 23.05.2019.

A šta je sa hrvatom Komšićem ,šta on misli o svemu tome??

Avatar nekakav
nekakav
07:23 23.05.2019.

i sad nek netko veli da daytonski sporazum nije u redu... vječno će bih biti disfunkcionalna država ako se nastavi jahati po tom modelu. ukoliko se ide to rasturiti, a možda bi bilo dobro, bošnjaci bi umislili da će sad najednom oni moći cijelu zemlju držati u šahu, a hrvati i srbi bi zajedno mogli de facto i de jure vladati bih-om. ali, dayton je osnova bilo kakvih budućih odnosa, ukoliko se sve tri strane, plus rh i srbija, ne usuglase sa promjenama, ništa od toga. dayton je zaustavio rat (uz naravno američko bombardiranje srba, jer bi inače i više od 70% bih-a bilo srpsko, a bombe su stale kad se srbija javno izjasnila da će ući ukoliko se sukobi na zaustave, sjetimo se milutinovića u parizu tri dana prije zaustavljanja svih akcija hv i armije bih, i vraćanja na pozicije 'dogovorene' mjesec dana prije...).... ali dayton je trebao biti samo prvi korak u stvaranju održive političke zajednice tri naroda u granicama bih. amerikanac i europa se uživjeli u ulogu stranog visokog predstavnika u bih i davanjem mu sve većih ovlasti, koje u biti nadilaze ovlasti definirane daytonom. i dobili smo ovu nakazu od države u susjedstvu. to treba podijeliti na tri dijela i gotovo. svatko svojem jatu. bit će nezadovoljnih, al i ovako ih je, čak i više. na svim stranama.

DE
desperadikus
08:34 23.05.2019.

Jedino rjesenje je da Hrvatski teritori traze prikljucenje Republici Srpskoj kao promena entiteta za pocetak a kasnije da se izdvoje kao treci entitet i prikljuce Hrvatskoj a RS Srbiji. Bakir i Komso neka se posle igraju politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije