Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni tajnik HSP-a AS

Ćorić prikupio 21 potpis protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Pero Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.04.2016.
u 15:27

Ćorić je u petak počeo prikupljati potpise s tvrdnjom kako njena kandidatura nema legalitet ni legitimitet jer ju je predložila tehnička vlada Zorana Milanovića

Saborski zastupnik i glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić od petka do danas prikupio je 21 potpis, uglavnom zastupnika iz redova Domoljubne koalicije, protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Podsjetimo, Ćorić je u petak počeo prikupljati potpise s tvrdnjom kako njena kandidatura nema legalitet ni legitimitet jer ju je predložila tehnička vlada Zorana Milanovića i jer je 2001. godine izjavila da je Hrvatska vodila agresorski rat u BiH. Sutra će, tvrdi, svoju inicijativu zajedno s prikupljenim potpisima prevesti na engleski jezik te službene jezike Vijeća sigurnosti UN-a te poslati to hrvatskoj Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a i Stalnim članicama Vijeća sigurnosti.

- Ovo ne govorimo samo u naše ime, nego svih zastupnika Domoljubne koalicije, ja nisam sreo ni jednog koji bi podržao kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a – tvrdi Pero Ćorić na konferenciji za novinare u Saboru. Podsjetimo, bivša vlada kandidirala je Vesnu Pusić, a premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekli su da Vlada podržava njenu kandidaturu. Na konferenciji za novinare uz Ćorića su bili i potpisnici inicijative - predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš te Ivan Kirin iz te stranke, HDZ-ovi Željko Dilber i Stevo Culej, HDS-ov Goran Dodig, HRAST-ov Ladislav Ilčić, te svi zamjerili Vesni Pusić njene izjave u posljednjem desetljeću.

- Ne mogu oprostiti Vesni Pusić izjavu da je rat na području RH nastao uslijed krivih politika. Kandidira se za glavnu tajnicu, a ne poznaje što se događalo tada, kako će onda braniti stajalište RH. Zatim izjava o agresiji na BiH. Govorim u ime osoba koje su me na neki način kandidirale – kazao je HDZ-ov Željko Dilber, a njegov stranački kolega Stevo Culej dodaje kako oni nisu rušilački faktor prema kandidaturi.

-Ja ne smijem kući doći ako glasam za nju. Ona je cijelim svojim životnim radom radila na podjelama. Ona nije predstavnik cjelokupnog hrvatskog naroda nego određene ideologije koja se nastoji održati na vlasti, ako ne u RH, onda u svijetu - tvrdi Culej.

Ladislav Ilčić iz HRAST-a tvrdi da svjetonazor gospođe Pusić ne može donijeti puno dobra čovječanstvu.

- Smatramo da je procedura kandidature bila nekorektna, u trenutku tehničke vlade Milanovića. Smatramo da bi bilo korektnije da je do kandidature došlo konsenzusom. Znalo se da slijede izbori. Moglo se sjesti, razgovarati, moglo je biti više kandidata. Smatram ambiciju gospođe Pusić legitimnom, ali je sporna procedura. Sporno je da kandidat iz RH treba uživati podršku većine. A kolege su već rekle i u medijima se ponavlja njena izjava da je deklaracija netočna. Deklaraciju je donio Sabor, to je pravo na njeno mišljenje, ali mi imamo pravo reći da se ne slažemo s njom jer smatramo Domovinski rat svetim. Ako se proziva ministra zbog izjave da je antifašizam floskula, onda imamo pravo i nju prozvati zbog ovog – zaključio je Ivan Tepeš.

>>Inicijativu protiv Vesne Pusić potpisali Demo, Rašković... Grbin: Ne znaju što rade

>>'U potpunosti se ograđujemo od Oreškovićeve najave da Vlada podržava Vesnu Pusić'

Komentara 43

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
16:39 20.04.2016.

Stara folcika zrela za generalnu ( ne skupštinu ) !

MA
Marko1337
15:32 20.04.2016.

Sigurno je da 90 % Hrvata ima negativno mišljenje o drugarici pušić. A ova kandidatura je sramota za Hrvatsku i sprdnja sa institucijom UN-a.

AP
apoxiomen007
18:34 20.04.2016.

"Hrvatska je izvršila agresiju na BiH" potencijalna nedajboze glavna tajnica UN-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije