Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapelo na cesti

Coning dobiva 2 - 3 milijuna kn, Rab pristanište

'01.08.2011. Jablanac - Novo trajektno pristaniste u Stinici koje je trebalo biti pusteno u promet ove sezone zbog nerjesenih vlasnicikih papira i spora oko vlasnistva prilazne ceste jos nije dovrseno
'Nel Pavletic/PIXSELL'
02.01.2012.
u 11:00

Problem se pojavio oko toga tko treba otkupiti i napraviti cestu – Lučka uprava ili Hrvatske ceste

Više od 40 milijuna kuna vrijedno trajektno pristanište za Rab – Stinica dovršeno je još u svibnju prošle godine, no nije u upotrebi jer još nije riješen problem 200 metara pristupne ceste u vlasništvu tvrtke Velebit, u većinskom vlasništvu Coninga Radimira Čačića.

Kupanje u pristaništu

Riječ je o pristaništu samo nekoliko kilometara udaljenom od Jablanca, gdje se prošlog ljeta dogodila pomorska havarija. Tada je desetak osoba udarom trajekta "Barbat" u rivu, koja je i mjesna plaža, srećom, samo lakše ozlijeđeno. U to je vrijeme u susjednoj Stinici novo pristanište i oko dva kilometra nove pristupne ceste već mjesecima bilo dovršeno, no ostao je problem 200 metara pristupne ceste koja ni do danas nije izvlaštena kako bi se napokon izmjestio trajektni promet iz Jablanca u Stinicu.

Ipak, čini se da se nešto pomaklo s mrtve točke i da će izvlaštenjem, odnosno uplatom navodno između dva do tri milijuna kuna na račun tvrtke Velebit, projekt ipak dobiti zeleno svjetlo. Stigla je, naime, obavijest da je izrađen parcelacijski elaborat za izvlaštenje 200-tinjak metara spojne ceste, što je preduvjet da investitor – Hrvatske ceste završi projekt otkupom i uređenjem oko 2500 četvornih metara zemljišta uz postojeću mjesnu, ali za promet neadekvatnu cestu prema trajektnom pristaništu. Gradnjom ceste prestat će upiranje prstom u Hrvatske ceste zbog inertnosti. Drugi pak, a to smo vidjeli i dolaskom pred Stinicu, gdje se grafitom vrijeđa potpredsjednika Vlade Čačića, očito misle da su krivi vlasnici spojne ceste. Frane Mesić, prokurist tvrtke Velebit, koja je vlasnik spojne ceste, to demantira.

– Krivci nisu ni Čačić, ni Coning, ni Velebit jer mi smo htjeli da se to što prije riješi, ali doslovno do jučer nismo dobili nijedan papir. I nema govora o stopiranju projekta radi postizanja velike cijene za tih 200-tinjak metara ceste. Nama su Hrvatske ceste za prije otkupljenu imovinu platile 89 eura po četvornome metru, a vjerujem da će procjenitelj i za to zemljište odrediti sličnu cijenu. Parcelacijski elaborat za izvlaštenje oko 200 metara ceste stigao je 27. prosinca – ističe Mesić. I u Gradu Senju tvrde kako se nadaju da će do sljedeće sezone problem biti riješen.

– Problem se pojavio oko toga tko treba otkupiti i napraviti 200-tinjak metara te ceste – Lučka uprava ili Hrvatske ceste – ističe gradonačelnik Senja Darko Nekić. Ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić objašnjava otkud spor.

Bit će do sezone

– Značajniji su radovi počeli nakon ishođenja građevinske dozvole početkom 2010. Spornih 200 metara ceste je nedovršeno jer je Lučka uprava odustala od gradnje trajektnog terminala, pa se moralo napraviti izmjene i dopune građevinske dozvole i tih je 200 metara od prošle godine ušlo u dio koji moraju sagraditi Hrvatske ceste. Ako su Hrvatske ceste izradile elaborat za izvlaštenje, sve bi moglo biti dovršeno do sezone – ističe Dešić.

Komentara 51

NA
naslipo
11:13 02.01.2012.

Baš me zanima jel vrli ministar i tvrtka Velebit odredila mjesto pristaništa i kuda prlolazi cesta ili je sve ovo slućajnost i dobar poduzetnički njuh. E Zoki, ne znaš ti s kim tikve sadiš

KR
krka
11:18 02.01.2012.

Nema sive ili crne vijesti di se ne spominje ministar Kradimir! Da se razmemo, nemam nij protiv pristaništa, dapače, treba ljudima i putnicima namjernicima, ali opet kradimir, neki Velebit, a čova veli da je socijalni slučaj po prihodima. Hm, neki vrag ne štima. Bude se Zoki puno vremena moral baviti Kradimirom umjesto da radi pametniji posel. Pravoga vraga bude tek kad dobije kradimir poziv za sudsko ročište, no ak prije ne smulja Mađare ili im na tacnu ne metne Inu...

ST
stefj
17:24 02.01.2012.

He, he, što se razlikuje od onoga prije? Ništa, isto s... drugo pakovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije