Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čokolićevi 'Zločini komunizma u Hrvatskoj' nadmoćno strše u konkurenciji povijesnih emisija HRT-a

Isključivo zahvaljujući HRT-ovu sinoćnjem početku emitiranja trodijelnog serijala Krešimira Čokolića o Titu i komunistima, napravljenog na temelju znanstvenog skupa u Matici hrvatskoj, sinoć je došao kraj 69-godišnjem razdoblju komunističke propagande u Hrvatskoj
18. ožujka 2014. u 14:09 90 komentara 7463 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ako nije bilo na TV, nije se ni dogodilo. Iako su još 2006. godine, Delaracijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Deklaracijom Hrvatskog sabora, istom mjerom osuđena zla koja su čovječanstvu nanijeli fašizam, nacizam i komunizam, tek sinoć je za TV pretplatnike i službeno počelo izjednačavanje ovih triju totalitarizama i tek je sinoć, zahvaljujući programskom potezu Hrvatske televizije, došao kraj 69-godišnjem razdoblju komunističke propagande u Hrvatskoj.

U prvoj od tri epizode, zove se "Početak", serijala Krešimira Čokolića (četvrti dio privremeno je cenzuriran) počašćeni smo efektnim početkom u kojem nekoliko sudionika znanstvenog skupa, u vrlo kratkoj formi, ističe rezultate svojeg znanstvenog rada: Staljin je Titu rekao ne (a ne obratno), Tito je bio politički kriminalac kao i Mao, borba protiv fašizma bila je komunistima izgovor da terorom prigrabe vlast.

Staljin je 1948. godine odbacio Tita, jer je do 1957. godine bio vojno slabiji od Zapada. Tito mu je bio remetilački faktor: podržavao je komuniste u Grčkoj i Albaniji (srušio je dva američka aviona koji su prelijetali Jugoslaviju). Vrlo zanimljivi i lako gledljivi "Zločini komunizma u Hrvatskoj" nastali su na temelju izlaganja desetak sudionika međunarodnog znanstvenog skupa "Represija i zločini komunističkog režima u Hrvatskoj", održanog prije tri godine u Matici hrvatskoj. Iako je tema teška, scenarist i redatelj Krešimir Čokolić imao je lak zadatak, jer su sva izlaganja, osim podatka da su komunističke žrtve na otoku Daksi kod Dubrovnika bile zaklane, bila bez surovih detalja.

Ozbiljnost kojom su predočene samo nama neke nove stvari uzdiže Čokolićev serijal daleko iznad problematične kvalitete ostalih tzv. povijesnih emisija, npr. onih u kojima se dosadašnji HRT-ov favorit Tvrtko Jakovina bavio prežvakavanjem popularnih stereotipa o kubanskoj krizi ili ubojstvu Kennedyja.

>> Prvi Celebrity Masterchef uspješno pokazao poznate koji nešto stvarno rade

Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas

 • paprikaš:

  Treba pitati Josipoviča I Pusičku kakvo oni imaju mišljenje o emisiji

 • Avatar bok
  bok:

  ...moglo bi biti ove godine posebno zanimljivo u Kumrovcu kad budu Zombiji slavili bjelu ljubicicu....

 • Deleted user:

  Tito i major Šljivančanin ,dva drugara za zvijezdom na čelu.