Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Planinska

Tajnici Sanaderove vlade sjećanje sve bistrije kako odmiče vrijeme

Sanader
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
18.12.2013.
u 13:32

– Kupnja sporne zgrade došla je kao dopunski prijedlog, a nitko od ministara nije imao primjedbi – kazala je svjedokinja koja se prisjetila i da je Čobanković, nakon što je donio pismeni prijedlog, "o nečem razgovarao s predsjednikom Vlade".

Na suđenju za aferu Planinska u kojoj su optuženi bivši premijer Ivo Sanader, Stjepan Fiolić te Mladen Mlinarević svjedočila je Jagoda Premužić, tajnica u Sanaderovoj vladi, ustvrdivši jučer na zagrebačkom Županijskom sudu da je prijedlog za kupoprodaju zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja na uži kabinet Vlade donio ministar Petar Čobanković.

Kako prolazi vrijeme, sjećanje Premužić, koja je bila tajnica bivše vlade u pet mandata, sve je bistrije pa se sjetila stvari i detalja o kojima nije govorila u istrazi. – Čobanković je tada sjedio do predsjednika Vlade i s njim razgovarao. Nije bilo dodatnih pitanja ministara, rečeno je da taj prijedlog ide kao dopunska točka na zatvorenu sjednicu Vlade – svjedočila je jučer Premužić.

"S vremenom sam intenzivno o tome razmišljala"

Na pitanje Sanaderove obrane zašto danas svjedoči drukčije nego u istrazi, kada je USKOK-u rekla da je prijedlog prije glasovanja na zatvorenoj sjednici Vlade iznijela Jadranka Kosor, Premužić je kazala da se nije mogla sjetiti detalja kad je davala iskaz USKOK-u.

– S vremenom sam intenzivno o tome razmišljala i sjetila sam se te konkretne sjednice Vlade, kako je ta točka došla na uži kabinet Vlade i da ju je donio ministar Čobanković – ustvrdila je svjedokinja. Dodala je i da nijedan prijedlog nije mogao doći na Vladu bez premijerova znanja te da bi on označio one koje će on potpisati, a koje će potpisati Kosor. No, Sanader ovaj prijedlog nije potpisao nego je to učinila Kosor kao njegova zamjenica.

Prigovor "selektivnosti pamćenja"

Tijekom istrage Premužić je u USKOK-u svjedočila da je na zatvorenoj sjednici Vlade Kosor rekla "da imaju dopunsku točku o kupoprodaji zgrade u Planinskoj koju je malo prije toga obrazložio Sanader".

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prigovorio je istinitosti iskaza Premužić i "selektivnosti pamćenja" jer se svjedokinja naknadno bolje sjeća događaja nego prije, kad joj je pamćenje bilo svježije. Kazao je da je u USKOK-u u više navrata prije navela da prijedlog Čobankovićeva ministarstva nije prošao raspravu na užem kabinetu, već je uvršten kao dopunska točka na zatvorenoj sjednici Vlade.

Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuje svjedočenje Luke Bebića, Vitomira Begovića te Slobodana Uzelca.

>>Kosor: Sanader je donio odluku, ja sam je potpisala

Komentara 9

Avatar branimtatukriminalca
branimtatukriminalca
14:41 18.12.2013.

da imamo pravi zakon ovoj bi se gospodji i cjeloj njenoj obitelji, kako bliznjoj tako i daljnjoj, provjerili imovinska stanja i do sada bi bila u zatvoru!

KA
karusel
14:50 18.12.2013.

Na kraju će se sjetiti da Sanader uopće nije bio tada premijer.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
14:54 18.12.2013.

Kao vino, što starije to kvalitetnije hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije