Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Clinton, Gates i Jones – tim za ozbiljan posao

01.12.2008.
u 17:21

Tri mjesta u administraciji budućega američkog predsjednika Baracka Obame, ključna za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, jučer su popunjena. Njegova bivša žestoka suparnica Hillary Clinton bit će nova državna tajnica, Robert Gates, Bushov drugi ministar obrane nakon odlaska ozloglašenoga Donalda Rumsfelda, ostaje na čelu Pentagona, a general James Jones, bivši zapovjednik snaga NATO-a, bit će Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Kraj neizvjesnosti
Za Hillary Clinton završilo je vrlo napeto i intenzivno razdoblje ispunjeno neizvjesnošću u vezi s imenovanjem. Njen suprug Bill Clinton pristao je na Obamin zahtjev da objavi tko su donatori njegove fundacije te se i ubuduće odrekne svih donacija stranih vlada, ali i da pri prihvaćanju poziva da održi govore poštuje stroge moralne kriterije. Usto, pristao je redovito dostavljati popise svojih budućih donatora. Iako sve to nije zakonska obveza, Clinton je očito procijenio da je riječ o povijesnom trenutku u kojem bi njegova supruga, ali i cijela stranka, mogla odigrati istaknutu ulogu, i to ne samo na domaćem nego i na globalnom planu. Ona je prigrlila i Obaminu novu viziju vanjske politike, koja će se zasnivati na dijalogu s partnerima i protivnicima. Stoga će jedna od njenih prvih zadaća u State Departmentu biti jačanje civilne diplomacije, odnosno stvaranje timova diplomata koji će biti angažirani na projektima diljem svijeta, kojima će glavni cilj biti sprečavanje sukoba i pomoć u obnovi zemljama koje su prošle kroz sukobe i teške političke krize.

Gatesa, bivšeg direktora CIA-e, i Jonesa, s vrlo snažnom vojnom pozadinom, komentatori nazivaju “starim hladnoratovskim liscima”, no obojica su posljednje u vrijeme dali podosta izjava sadržaj kojih je bio posve suprotan onome u što je svijet i naciju uvjeravao predsjednik George Bush.

Bushovi kritičari
Gates je, naime, u posljednjih mjesec dana održao niz predavanja u kojima je govorio o ograničenjima korištenja vojne sile u ratovima koji se ne mogu dobiti vojnim putem. Jučerašnji New York Times piše da je upravo Gates bio izvor podataka o tome da Amerika ima više članova vojnih orkestara nego diplomata, što je Obama iskoristio u kampanji.

General Jones je postao poznat po svojoj izjavi da je posve jasno da NATO ne dobiva bitku za Afganistan – izjavljivao je to u vrijeme kad su Bush i Bijela kuća tvrdili da kampanja i akcije u Afganistanu odlično napreduju i da je uspjeh na vidiku. Jones je tada praktično optužio Busha da je zanemario projekte obnove na područjima koja su bila očišćena od talibana i tako omogućio da se oni tamo vrate.

U svakom slučaju, “velika trojka” morat će zagristi u papreni kolač koji im Bush ostavlja u naslijeđe.


Susan Rice – veleposlanica pri UN-u

Susan Rice, Obamina savjetnica za vanjsku politiku, bit će imenovana na mjesto veleposlanice Sjedinjenih Država pri UN-u. Obama je ujedno donio odluku da veleposlanik pri UN-u ponovno bude član predsjednikova kabineta. S. Rice je Obamina bliska suradnica i zagovornica oštrih vojnih akcija u svrhu sprečavanja masakra i genocida. Njeno imenovanje govori o tome da Obama namjerava ojačati suradnju s UN-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije