Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI NA OTOKU

Cleggovi liberali su podbacili, ali bez njih nitko ne može vladati

Nick Clegg
Foto: AFP PHOTO
1/3
07.05.2010.
u 19:10

Liberali vape za promjenom izbornog sustava, koja ih je i ovoga puta "masakrirala" i to je jedini uvjet za podršku bilo kojoj vladi.

Nakon trinaest godina njihove suverene vladavine, Britancima je pun kufer laburista. Ali opet, nisu ni sigurni da su baš konzervativci dobitna kombinacija koja će zemlju izvesti iz krize.

Tako bi se najkraće mogli ocijeniti rezultati britanskih izbora koji nisu dali jasnog pobjednika. Sad je već sigurno da je relativni pobjednik David Cameron sa svojim torijevcima, drugi su laburisti s premijerom Gordonom Brownom, dok su treći liberali, najveće razočaranje izbora. No raspored snaga u parlamentu takav je da njihovi glasovi zlata vrijede. Kako za većinu treba barem 326 ruku, jasno je da nitko ne može samostalno formirati vladu. Stoga su počeli pregovori o novoj vladi koja će na ovaj ili onaj način biti koalicijska. Britanija se nalazi u neobičnom političkom vakuumu, moglo bi se čak reći i krizi na koju nisu navikli. Uobičajeno je da jedna stranka dobije većinu pa je imenovanje novog premijera išlo gotovo automatski. Da je sve bilo normalno, već bismo sada pisali o novom premijeru i njegovu političkom programu. No birači su odlučili drukčije. Iako je izgubio izbore, vođa laburista Gordon Brown još je formalno premijer, što je jučer potvrdio “dolaskom na posao”. Na drugoj strani, relativni pobjednik David Cameron pokušava sastaviti vladu. Vjetar u leđa dao mu je i šef liberala Nick Clegg.

– Bilo koja stranka koja dobije najviše glasova i mjesta, ako i ne osvoji apsolutnu većinu, ima prioritet u pokušaju vladanja, bilo sama, bilo u savezu s drugim strankama, rekao je Clegg. Za čvrstu i stabilnu vladu Cameronu treba podrška Clegga koji je pak uvjetuje promjenom izbornog sustava. Šef konzervativaca u predizbornoj je kampanji tvrdio da promjene izbornog sustava ne dolaze u obzir. Sada je, međutim, pozvao Clegga u vladu te mu obećao taj ustupak, ali nije precizirao koliko bi ta promjena mogla biti radikalna. To bi mogao biti kamen smutnje tijekom pregovora o koaliciji. Bivši konzervativni premijer John Major podržao je ulazak liberala u koaliciju s torijevcima.

Gordon Brown jučer je izjavio da će pokušati sastaviti vladu s liberalima ako propadnu pregovori Clegga i Camerona. Liberalima je poslao “ponudu koja se ne može odbiti” jer je pristao na bezuvjetnu reformu izbornog sustava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije