Naslovnica Vijesti Hrvatska

Članovi sindikata javnih službi podržali štrajk i blokadu sustava

Štrajk do ispunjenja zahtjeva i blokadu sustava na referendumu je podržala većina članova sindikata
20. svibnja 2013. u 11:08 0 komentara 3 prikaza
sindikati (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Većina članova sindikata državnih i javnih službi podržali su štrajk do ispunjenja zahtjeva i blokadu sustava na prošlotjednom referendumu unutar 12 sindikata. Rezultati su neznatno slabiji nego kod prethodnog izjašnjavanja, ali daju legitimitet sindikalnim čelnicima za akcije koje su naveli u hodogramu sindikalnih aktivnosti. U njemu stoji i štrajk u školama na kraju školske godine, no o tome jučer nisu htjeli ništa reći, već će to učiniti narednih dana. Branimir Mihalinec optužio je ministra Slavka Linića da je na dan izborne šutnje propagirao Vladine projekte, kazavši da sindikalci očekuju reakciju DIP-a. Ljubica Pilić je, ustvrdivši da je referendum uspio, ironično dodala novinarima na konferenciji “a to provjerite i kod Karamarka”, jer je Linić sindikate optužio da su “produžena ruka HDZ-a”.

– Potpisali smo temeljni kolektivni ugovor u dobroj vjeri i dobili pljusku, a sada nas optužuju da smo produžena ruka HDZ-a. Mislim da ćemo za tu klevetu podnijeti i kaznenu prijavu – najavila je Pilić. U Sindikatu hrvatskih učitelja se od 27.700 članova izjasnilo 76,81% i za štrajk i blokadu je gotovo 75% članova. U Nezavisnom sindikatu srednjih škola izašlo je 87% članova od kojih je “za” 70,14%. U nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja glasanju je pristupilo 61% članova od kojih 82% podržava akcije. Od 59,6% kulturnjaka koji su izašli na referendum u svom sindikatu, za štrajk je 78,9%, a u državnim službama je 53% sindikalnog članstva glasalo, od čega je za štrajk i blokadu njih 79%. Među 53% članova koji su se izjašnjavali u redovima medicinskih sestara i tehnič ara, 82,46% su “za”.

U Radničkom sindikatu mirovinskog osiguranja pristupilo je glasanju 64% članova, kojih je 88,6 reklo da je za, dok među 74% članova poreznog sindikata njih 65,38% štrajk podržava. Carinici su ustuknuli, vjerojatno uslijed neizvjesnosti njihovod zaposlenja nakon skorog ulaska u EU: izašlo ih je samo 31,6%, među njima 70% je za štrajk.

>> Sindikat strojovođa najavio štrajk, no sud im ga zabranio!

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.