Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVARI EUROPSKOG NEBA

Članice NATO-a čuva 60 aviona od 0 do 24 sata: Presreli 290 ruskih zrakoplova u 2021.

Borbeni avioni
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
30.12.2021.
u 09:54

Većina od oko 370 presretanja u 2021. prošla je mirno i dogodila se u zračnom prostoru baltičkih zemalja članica, gdje NATO provodi misiju čuvanja neba uime Estonije, Latvije i Litve

Borbeni zrakoplovi NATO saveznica tijekom 2021. poletjeli su na oko 370 intervencija zbog nenajavljenog približavanja raznih letjelica zračnom prostoru članica saveza. Od toga se u 290 slučajeva, ili oko 80 posto, radilo o reagiranju na ponašanje ruskih vojnih zrakoplova, priopćeno je iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Čuvanje neba

– NATO-ovi borbeni zrakoplovi u pripravnosti su 24 sata dnevno, spremni poletjeti u slučaju neverificiranih letova u blizini zračnog prostora naših zemalja saveznica. NATO je na oprezu i uvijek ćemo učiniti što god je potrebno kako bismo zaštitili i obranili naše saveznike – izjavila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu. Više od 60 NATO-ovih borbenih zrakoplova diljem Europe u pripravnosti je non-stop, spremno za reakciju u slučaju nenajavljenih upada u zračni prostor NATO saveznica ili u slučaju gubitka veze između civilnih zrakoplova i kontrole zračne plovidbe, što se pak može dogoditi zbog tehničkih problema ili otmice. NATO za tu svrhu ima dva operativna centra vlastite kontrole zračne plovidbe, koji nadziru sve letove diljem Europe. Jedan takav NATO-ov centar je u Njemačkoj, drugi u Španjolskoj.

Većina od oko 370 presretanja u 2021. prošla je mirno i dogodila se u zračnom prostoru baltičkih zemalja članica, gdje NATO provodi misiju čuvanja neba uime Estonije, Latvije i Litve. Slične misije nadziranja zračnog prostora NATO obavlja i za Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Sloveniju. Sve su to zemlje koje nemaju adekvatne borbene zrakoplove u sastavu svojih oružanih snaga, pa se oslanjaju na NATO-ov “air policing”. Kad presretanja prođu mirno, to znači da NATO-ovi borbeni zrakoplovi, koji su dignuti na intervenciju, jednostavno prilaze, identificiraju i ispraćaju nenajavljenu letjelicu iz čuvanog prostora ili njegove neposredne blizine. “Samo nekoliko presretnutih letova ušlo je u saveznički zračni prostor”, priopćeno je iz NATO-a.

Mediji su zabilježili da je, u ožujku, u jednom danu bilo čak deset NATO-ovih presretanja ruskih vojnih zrakoplova na raznim mjestima od Baltičkog i Sjevernog do Crnog mora. Ruski piloti nisu toga dana ulazili u zračni prostor NATO-a, ali su letjeli bez primjene kodova transpondera pa su percipirani kao opasnost za civilne zrakoplove.

Sastanak 12. siječnja

NATO je vijest o ukupnom broju presretanja u 2021. objavio u trenutku dok traju napetosti između vojnog saveza i Rusije, koje se pokušavaju smiriti najavom sastanka Vijeća NATO-a i Rusije, zakazanog za 12. siječnja.

Ključne riječi

Komentara 25

DU
dugakita
10:38 30.12.2021.

Niti jedan nije bio ulaz u tuđu teritoriju. Svi letovi i presretanja su bili u međunarodnom prostoru. Ne razumijem članak?

JO
jorgen
10:18 30.12.2021.

Kakav jednostrani, propagandistički uradak iz kojega bi naivni čitatelj zaključio da su presretanja jednostrana, odnosno da 'agresivna' Rusija stalno prijeti. Zašto niste naveli daleko veći broj provokacija koje NATO radi svojim zrakoplovima i brodovima na svim granicama oko Rusije, od sjevera do juga? Znate li brojku? Znate, naravno.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
10:16 30.12.2021.

Sve je to besplatno kao i hrana koju dijeli Kina svojim građanima dok su u lockdown.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije