Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORADILA SAVJEST

Član odreda smrti otkrio: 'Znam tko je ubio dvojicu oporbenih političara'

specijalci
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.12.2019.
u 15:57

Muškarac po imenu Juri Garavski javio se početkom rujna ruskoj podružnici DW, te im je ispričao da ima 41 godinu i da živi kao tražitelj azila. Odbio je otkriti previše detalja o sebi jer strahuje od moguće osvete svojih nekadašnjih kolega.

Dvojica bjeloruskih oporbenih političara netragom su nestala prije 20 godina. Svjedok događaja otkrio je da je kao pripadnik specijalne jedinice sudjelovao u ubojstvima političara. 

Muškarac po imenu Jurij Garavski javio se početkom rujna ruskoj podružnici DW, te im je ispričao da ima 41 godinu i da živi kao tražitelj azila. Odbio je otkriti previše detalja o sebi zbog straha od moguće osvete svojih nekadašnjih kolega. 

Garavski je služio vojsku u jedinci u Minsku iz čijih su redova regrutirani pripadnici za brzo djelovanje SOBR. Njega je regrutirao pukovnik Dmitri Pavličenko i osnivač zloglasne jedinice. Kako je on ispričao, njihova prva akcija 7. svibnja 1999. završila je sa zločinom. 

Postrojba elitnih vojnika otela je bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Zaharenka i odvezla ga na jedan poligon za vježbu, gdje ga je ustrijelio Pavličenko. Tijela su se riješili tako što su leš prebacili u krematorij u Minsku. 

U drugoj akciji, prema riječima 41-godišnjaka, SOBR otima Viktora Gončara, bivšeg čelnika Centralne izborne komisije i Anatolija Krasovskog, poduzetnika koji je podržavao opoziciju. Gavarski tvrdi da su obojica muškaraca pogubljena u šumi kod vojne baze Begolm. 

Dokaza za njegove tvrdnje nema, međutim istraživački tim DW provjerio je njegov identitet i informacije koje im je dao i objavio njegove izjave. 

Gavarski je izrazio sućut obiteljima ubijenih muškaraca, no članovi obitelji nisu toliko uvjereni u njegove riječi. 

- Teško da mu je iznenada proradila savjest. Ili je imate ili je nemate i nikad je nećete imati - izjavila je kćer nestalog ministra za kojeg se vjeruje da je ubijen. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije