Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zemlje napustile proporcionalnu raspodjelu

Cjepivo je postalo strateško oružje Kine i Rusije

Svakim danom raste potražnja za cjepivom protiv koronavirusa
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
15.03.2021.
u 21:09

Upravo je Austrija jedna od članica Europske unije koja je napustila strategiju proporcionalne raspodjele cjepiva

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je zabrinutost zbog činjenice da neke države članice EU mogu potpisati “tajne sporazume” s proizvođačima cjepiva kako bi dobili više doza. No, upravo su neke zemlje napustile strategiju proporcionalne raspodjele koju je predložila Europska komisija te same planiraju kako će se opskrbiti. Jedna od zemalja koja je počela tako raditi upravo je Austrija. EK je odgovorio da su same zemlje napustile proporcionalnu raspodjelu, a svih 27 članica je potpisalo dogovorenu strategiju europskog cijepljenja.

Osim toga predviđen je i dogovor među zemljama o prepuštanju viška dobivenih doza zemljama kojima su potrebne. Žele li promijeniti sadržaj prethodnih sporazuma, zemlje članice to mogu učiniti. Možda je glavni problem što nema dovoljno cjepiva, ali i držanje nekih članica (Austrija, Danska… dogovaraju se s Izraelom, zbog čega se u Danskoj kritiziralo premijerku Frederiksen, zatim dogovori drugih država za nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V, koji još nije dobio dozvolu europske Agencije za lijekove za raspodjelu u Europi) zasigurno su oslabile pregovaračku moć predsjednice EK Ursule von der Leyen. Cjepivo je postalo strateško oružje neoimperijalnih razmjera (za Rusiju i Kinu) i po tome će se mjeriti novi odnosi snaga u svijetu. No, možda je najjasniji bivši predsjednik EK Romano Prodi kada govori o porazu europske farmaceutske industrije.

Na stranu to, kako kaže Prodi, što u takvim situacijama ne bi trebalo štititi patente za cjepivo, ali europska farmaceutska industrija, za razliku od američke, nije se pripremila za borbu s pandemijom koronavirusa. Fundacija Pasteur je, primjerice, u siječnju odustala od projekta proizvodnje cjepiva. Ima više razloga zašto je situacija s raspodjelom cjepiva danas takva, a najlakše je za kaos optuživati EU ili govoriti o pomanjkanju solidarnosti među državama. Isto tako se govorilo i o pomanjkanju solidarnosti u krizi vezanoj za migrantske kvote, ali sve su države, pa i one koje su se žalile na druge da ne žele prihvatiti izbjeglice, potpisale Dublinski sporazum koji određuje to pitanje. Nije za sve kriva Europska unija.

Komentara 4

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
23:24 15.03.2021.

Pandemija je pocela 2019 god , prije god dana jr bilo jasno da bez cjepiva nema kraja pandemiji , zar EU nije bila sposobna sagraditi tvornicu koja bi napravila cjepivo ?u godinu dana je mnogostruko vise novca ulozeno u guranjee rodnih ideologija , nego u cjepivo, samo Hrvatska godisnje daje skoro 2 milijarde kuna nevladinim udrugama , uglavnom lijevoliberalne orjentacije

MP
miroslav.petkovic.7564
22:05 15.03.2021.

A ca je reka Romano Prodi .Neku vecer reka Vadimiro pomozi. To kod nas Tv nije rekla sta je reka Romano Prodi. To ne mozete vidit a ja tu u Moskvi mogu. Drugo Italija se sve vise veze sa Rusijom.. Nazalost mi nismo kao skavenski narod samo oblajavali svega i svasta o rusima .Sad kasljemo tako je to kad imamo idiote..Drugo pa nije kriva Rusija sto neznaju napravit cjepuvo.Nek traze formuly od Rusa..Treba se zahvalit njihivin umovin i medicini sto ce pomici i spasit mnoge ljude zivote diljem svjeta...EMA je pred priznavanjem Sputnjika V....U petom mjesecu krece proizvodnja u Njemac Fran ,Soaniji, Italiji Sputnjk V..Sta kazu domaci Amerikanci u misjoj rupi sad mogu mislit kako su bjesni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije