Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovrenčevo u Petrinji

Cjelodnevna proslava Dana grada i nebeskog zaštitnika sv. Lovre mučenika

petrinja
Foto: Antun Petračić
1/5
10.08.2014.
u 16:28

Petrinja danas slavi Dan grada i svoga nebeskog zaštitnika, sv. Lovru mučenika. Petrinjci ga štuju za sjećanje na spomendan 10. kolovoza 1593. kada je kršćanska vojska osvojila tursku utvrdu na utoku Petrinjčice u Kupu, preteču današnje Petrinje...

Petrinja danas slavi Dan grada i svoga nebeskog zaštitnika, sv. Lovru mučenika. Petrinjci ga štuju za sjećanje na spomendan 10. kolovoza 1593. kada je kršćanska vojska osvojila tursku utvrdu na utoku Petrinjčice u Kupu, preteču današnje Petrinje. Cijeli dan neprekidno traje raznolik program u kojem je prijepodnevni središnji događaj bilo misno slavlje u župnoj crkvi s procesijom, koje je predvodio porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Podsjetio je na mučenike kroz povijest slične sv. Lovri i među takve stradalnike spomenuo prognane, ubijene i nestale Hrvate iz Petrinje u Domovinskom ratu. – Krv mučenika je sjeme novih kršćana- u dupkom punoj crkvi i velikom broju ljudi ispred nje, u propovijedi je kazao umirovljeni istarski biskup. Cijeli gradski park prepunili su štandovi s predstavljanjem narodne baštine, pučke tradicije i stvaralaštva petrinjskog kraja.

Uz članove KUD-ova u narodnim nošnjama, izložbe proizvoda OPG-ova, prodaju suvenira i sličnu ponudu, te gurmansku podvorbu, prvi puta na ovaj blagdan policijske uprave zagrebačka i sisačko-moslavačka izložile su protueksplozijsku opremu te svoga za detekciju eksploziva osposobljenog psa vučjaka Kiksa. Blagdan sv. Lovre ujedno je i dan lovačke udruge Fazan iz Petrinje čiji su članovi u procesiju došli uz tri kočije zapregnute u Čildu, Zvjezdanu, Bibu, Bebu, Zoru i Zorku, konjogojaca iz Jastrebarskog, Novog Zagreba i Petrinje. Od danas na ulazu u Petrinju iz pravca Gline stoji blagoslovljena prva maksi stucka, najpoznatiji i najdugovječniji gradski lončarski suvenir, uvećan u visinu četiri i širinu dva metra. Uz gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića toj svečanosti nazočio je i Zoran Bonacin, zamjenik gradonačelnika Kaštela, iz kojeg će KUD 7 kaštela večeras nastupiti u programu pučkog veselja. Na Trgu hrvatskih branitelja od 22 sata glavni zabavni koncert održat će sastav Neki to vole vruće i Sanja Doležal.

Foto: Antun Petračić

>>U Petrinji šteta 20 milijuna kuna, više poplavljenih nego proljetos

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije