Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irski veleposlanik Harrington:

Čistiti snijeg je odgovorno, kod nas u Irskoj vlada premisa da su svi jednaki

04.01.2016., Horvatovac 42, Zagreb - Timothy Harrington, izvanredni i opunomoceni veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj, spremno je docekao prvi ovogodisnji snijeg u glavnom gradu i u duhu ionako besprijekornih medjudrzavnih odnosa uzeo lopatu u ruke i
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.01.2016.
u 22:45

Nikada ne bih tražio od nekoga da učini nešto što nisam spreman sam napraviti, rekao nam je nasmijani Harrington

Snijeg je napadao u Zagrebu i što bi drugo trebao napraviti odgovoran građanin, nego uzeti lopatu u ruke i očistiti pločnik ispred kuće. Pa bio on i strani diplomat najviše razine.

Irski veleposlanik Tim Harrington u nedjelju je "lopatao" ispred rezidencije na zagrebačkom Horvatovcu, a fotografija veleposlanika u poslu, koju je snimila supruga Majella, izazvala je brojne pozitivne komentare. Da, kaže 42-godišnji veleposlanik, reakcije su ga itekako iznenadile.

Snijeg je trebalo očistiti i činilo mi se sasvim prirodno i odgovorno, i prema susjedima i sugrađanima, da uzmem lopatu i odradim posao. A i dobro mi je došlo malo vježbe nakon blagdana – kaže veleposlanik Harrington.

A na to ga nije natjerala ni prijetnja kaznom za neočišćene nogostupe, za koju nije ni znao i koju zanemaruju i brojni građani, ali ni želja za uštedom, koja je – kako se pisalo davne 2001. – nagnala hrvatskog veleposlanika Ivana Grdešića da navodno u rezidenciji u Washingtonu radi vino i dijeli ga uzvanicima.

Nije li mogao nekoga angažirati da očisti snijeg? Ionako novac ne bi išao iz njegova džepa. I nisu li neki poslovi nespojivi s javnim osobama, osim u promotivne svrhe, pitamo aludirajući na komentare da je veleposlanikov potez simbol drugačijeg odnosa javnih dužnosnika prema zajednici, onog koji se u Hrvatskoj rijetko viđa.

– Nikada ne bih tražio od nekoga da učini nešto što nisam spreman sam napraviti. Predstavljam Irsku, a kod nas vlada premisa da su svi jednaki. Irska je slična Hrvatskoj, mala smo država, svi se poznaju i političari se doživljavaju kao "jedni od nas" – kaže o odnosu političara i "običnih ljudi".

U Zagreb je došao 2014. godine, a prije toga je deset godina bio u Bruxellesu pri stalnom predstavništvu Irske pri EU te potom u Europskoj službi za vanjsko djelovanje. U Zagrebu živi sa suprugom i dvojicom sinova (6 i 8 godina) koji im, kaže, "troše svu energiju". No energije mu ipak ostaje.

– Jesam diplomat, ali sam i građanin i stanovnik Zagreba. Držim do socijalne odgovornosti i smatram da se zajednici mora nešto vratiti – kaže veleposlanik.

A ta se odgovornost manifestira na razne načine: od sudjelovanja u sajmovima za hrvatske humanitarne organizacije do čišćenja snijega u ulici u kojoj živi.

>>Čistite snijeg pred vratima

Komentara 5

HR
Hrabraja
23:44 05.01.2016.

Problem je u nasim gladnim seljacinama. Vani su politicari gospoda i tako se ponasaju, a nasi su kai gladni jadnici. Samo cekaju vlast i da si narucuju BMWove itd. fuj

LA
Lavica7
23:01 05.01.2016.

Covjek iz normalne drzave. Sad je pitanje ddal drzava cini ljude ili ljudi cine drzavu? Mislim da je ipak ovo drugo. Congratulation!

TH
than
00:39 06.01.2016.

Eto covjek ocistio snijeg, kao sto ocistio ja i jos jedan susjed. A ostatak ulice... Valjda ceka ovog irskog premijera da im ocisti dok mlate da ne pisem sto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije