Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUNCE, VJETAR, VODA...

Čista energija - uz obnovljive izvore energije do energetske učinkovitosti i održivosti

Rezolucija Zemlja
05.05.2023.
u 16:33

Konferencija pod nazivom „Obnovljivi izvori energije“ održat će se u srijedu 10. svibnja 2023.

Globalno zatopljenje postalo je jedna je od glavnih tema današnjice. Prosječna temperatura na svjetskoj razini počela je značajnije rasti od doba industrijske revolucije, a razdoblje od 2010. do 2019. najtoplije je zabilježeno razdoblje na Zemlji. Većina stručnjaka se slaže da je uzrok globalnog zatopljenja povećana emisija stakleničkih plinova koji su nastali ljudskim djelovanjem. Porast prosječne temperature na svjetskoj razini ostavlja posljedice na okoliš u kojem živimo i bez kojeg ne možemo živjeti zbog čega je smanjenje emisije stakleničkih plinova postalo prioritet u borbi protiv klimatskih promjena.

Prema podacima Europske agencije za okoliš, Europska unija treći je najveći izvor stakleničkih plinova na svijetu nakon Kine i SAD-a. Stoga je Europska Unija odlučno krenula raditi na tome da se te crne brojke promijene. Uz preuzimanje obveza iz Pariškog sporazuma i Europski zeleni plan, u lipnju 2021., Europski parlament odobrio je klimatski zakon EU-a kojim je klimatska neutralnost do 2050. postala pravno obvezujuća u EU-u i postavljen je privremeni cilj smanjenja emisija za 55 posto do 2030. godine.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Rješenje za smanjenje stakleničkih plinova je čista energija odnosno energija iz obnovljivih izvora energije. Kao dio Europe, Hrvatska također ostavlja svoj trag u globalnom zatopljenju. No Hrvatska ima resurse kojima se može okrenuti čistoj energiji i tako zaustaviti stvaranje stakleničkih plinova čime pozitivno utječe na klimatske promjene. Osim toga što su ekološki prihvatljivi, obnovljivi izvori energije odgovor su na sveprisutnu energetsku krizu. U današnje vrijeme velikih oscilacija u cijeni energenata te problema s opskrbom energije, mnoge države potiču i okreću se čistoj energiji.

Večernji list u suradnji s partnerima organizira konferenciju „Obnovljivi izvori energije“, na kojoj će se raspravljati o novim, zelenijim energetskim resursima. Konferencija je dio Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja, dosad najvećega ekološkog projekta u Hrvatskoj, pokrenutog s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša. Cilj konferencije je kroz kvalitetnu i konstruktivnu raspravu potaknuti pozitivne promjene prema ekološki osvještenijoj Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije