Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se rješenje

Čišćenje orbite je neophodno, svemirski otpad se gomila

Zemlja
NASA
02.09.2011.
u 12:28

U orbiti ima 22.000 predmeta koji se mogu pratiti sa Zemlje te nebrojeno mnogo manjih predmeta koji mogu oštetiti svemirske letjelice i satelite.

Svemirski otpad toliko je onečistio orbitu Zemlje i stručnjaci vjeruju kako je krajnje vrijeme da se osmisli način čišćenja. Jedan od prijedloga, javlja Telegraph, je "usisavanje" krhotina pomoću napredne svemirske tehnologije koja uključuje ogromne mreže, magnete… U orbiti se trenutačno nalazi 22.000 predmeta koji su dovoljno veliki da bi ih se moglo pratiti sa Zemlje te nebrojeno mnogo manjih predmeta koji mogu oštetiti svemirske letjelice i satelite. Čak se i Svjetska svemirska postaja povremeno mora micati s putanje zbog straha od oštećenja svemirskim otpadom.

– Izgubili smo kontrolu nad okolinom – objasnio je umirovljeni NASA-in stručnjak Donald Kessler i jedan od sastavljača izvješća o svemirskom otpadu. Od kada je prije 54 godine počela "svemirska era", ljudi su onečišćavali prostor iznad Zemljine atmosfere dijelovima koji su otpadali sa svemirskih letjelica nakon lansiranja i starim satelitima. Od kada su znanstvenici zaključili da bi onečišćavanje moglo postati problem, osmišljeno je ograničavanje novog svemirskog otpada i čini se kako je ta ideja urodila plodom. Prema planu očuvanja svemirskog prostora sve što se pošalje u orbitu s vremenom mora pasti natrag na Zemlju i u tom procesu izgorjeti.

Na žalost dva su događaja poremetila dobro razrađeni plan. Kina je 2007. godine testirajući antisatelitsko oružje i raznijela jedan od starih satelita u 150.000 komadića tek nešto većih od centimetra. Dvije godine kasnije u orbiti su se sudarila dva satelita i "odbacila“ još dodatnog otpada koji pri brzini od 28.164 kilometra na sat pri svakom sudaru djeluje kao snažan projektil.

Komentara 2

SI
sikter
16:03 03.09.2011.

prvi ;)

LO
loitsu
02:26 04.09.2011.

E,fino! Zakenjali cijelu planetu,pa orbitu...srecom pa ne mozemo na kolektivno putovanje do susjednih planeta ili krstarenje svemirskim pucinama jer bismo i tamo zakenjali sve sto se zakenjati moze. Krasna li smo mi stvorenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije