Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor najavila da će u novoj godini dati šansu mladim ljudima

Čišćenje kabineta: Odlaze iz Vlade?

kalmeta, vukelić, matković, bajs
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
29.12.2009.
u 21:15

Rekonstrukcijom Vlade Jadranka Kosor učvrstit će svoju poziciju i izbjeći prijevremene izbore; Pakiranje čeka i jednog ministra iz kvote koalicijskih partnera.

U novoj godini dat ću priliku novim ljudima, otkrila je planove za 2010. godinu premijerka Jadranka Kosor tjedniku Globus. Ta je najava na tragu kuloarskih priča o proljetnom čišćenju Vlade koje bi trebalo početi odlaskom Božidara Kalmete s mjesta ministra prometa početkom 2010. godine.

Navodno je njegov tobože dragovoljni odlazak iz ministarske fotelje dogovoren još u vrijeme SDP-ove interpelacije na sastanku Kosor-Šeks-Kalmeta, a ostvarit će se “čim bude povoljni trenutak za to”.

Sastanak na Badnjak
Posljednji sastanak trojca Kosor-Šuker-Kalmeta dogodio se u Vladi na Badnjak, doznajemo od izvora u Vladi, i on je bio samo nastavak prvog sastanka s početka prosinca.

Na krilima toga prvog sastanka premijerka je na dan željezničke nesreće na zagrebačkom Glavnom kolodvoru mahala Kalmetinim odlaskom, uvjerena kako je pravo vrijeme koje su dogovorili došlo s nesrećom "zamrznuta" vlaka.

Ipak, odlučeno je da Dario (kako zovu Kalmetu, op.a.) ostane na svojoj funkciji do iza predsjedničkih izbora. Tu je i neriješeno pitanje ministra obrane Branka Vukelića koji je na bolovanju zbog pretrpljenoga srčanog udara. Iako mu bolest dopušta povratak u politiku, s time se oteže kako bi se maknuo iz Vlade “zbog zdravstvenih razloga” u sjeni kojih bi bila upetljanost u aferu Brodosplit.

Pakiranje u Banskim dvorima moglo bi dočekati i ministricu bez portfelja Biancu Matković, provjereni kadar Ive Sanadera, čiji je zadatak praćenje pregovora s Europskom unijom.

Kako se kraj pregovora očekuje do sredine 2010., njezin će posao nestati, pa neće biti ni potrebe za ministricom bez portfelja koja de facto obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu europskih integracija.

Bianci Matković u prilog ne ide relativno otvoreno neprijateljstvo s premijerkom te činjenica da je šefica Vlade praćenje pregovora povjerila svim ministrima, po resorima koje pokrivaju, dakle više nije u njezinoj isključivoj nadležnosti.

Kako bi se anulirao dojam javnosti da iz Vlade, odlaze samo HDZ-ovi ministri jer samo oni ne vrijede, najvjerojatnije će u proljetnom čišćenju deblji kraj izvući i jedan ministar iz kvote koalicijskih partnera. Ta će smjena ovisiti o prilikama, posebno u HSS-u, a najveće izglede za odlazak ima ministar turizma Damir Bajs.

Na udaru i tajnici
Osim ministara proljetno ili pretproljetno čišćenje zasigurno će obuhvatiti i državne tajnike, ne samo u resorima u kojima bi se mijenjao ministar nego u svim ministarstvima.

Rekonstrukcijom Vlade J. Kosor učvrstit će svoju poziciju i izbjeći prijevremene izbore koje bi mogli isprovocirati i nezadovoljni pojedinci unutar koalicije.

Pojavile su se i priče, i to u samoj Vladi, o tome da nezavisni Tomislav Karamarko želi otići s mjesta ministra unutarnjih poslova, no neslužbeno se može čuti kako on o tome uopće ne razmišlja. Baš suprotno, Karamarko je, navodno, spreman, na poziv premijerke Jadranke Kosor ući u HDZ i stranački se angažirati.

Njegovim ulaskom u HDZ premijerka Kosor ostala bi na dva nestranačka ministra, Ivanu Šimonoviću koji pokriva pravosuđe, te najmlađem ministru u Vladi Đuri Popijaču čiji je resor gospodarstvo.

Komentara 117

AR
arka
20:27 30.12.2009.

Medijska nagadjanja!

Avatar Lajka
Lajka
08:49 30.12.2009.

Nije problem što će neki otići. To je normalan slijed događaja nakon loših rezultata. Pitanje je kakvu ćemo poruku ostaviti onima koji dolaze? Vjerujem kako nitko neće snositi odgovornost za eventualne propuste i ne zalaganje? Opet ćemo po tko zna koji put pasti na laganim pitanjima.

FL
fly1911
21:41 29.12.2009.

Samo smo u manjini,ONI se ne daju, napravili zakon za svoju nedodirljivost....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije