Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čišćenje kabineta: Odlaze iz Vlade?

Rekonstrukcijom Vlade Jadranka Kosor učvrstit će svoju poziciju i izbjeći prijevremene izbore; Pakiranje čeka i jednog ministra iz kvote koalicijskih partnera.
29. prosinca 2009. u 21:15 117 komentara 7 prikaza
kalmeta, vukelić, matković, bajs
Pogledajte galeriju 1/5

U novoj godini dat ću priliku novim ljudima, otkrila je planove za 2010. godinu premijerka Jadranka Kosor tjedniku Globus. Ta je najava na tragu kuloarskih priča o proljetnom čišćenju Vlade koje bi trebalo početi odlaskom Božidara Kalmete s mjesta ministra prometa početkom 2010. godine.

Navodno je njegov tobože dragovoljni odlazak iz ministarske fotelje dogovoren još u vrijeme SDP-ove interpelacije na sastanku Kosor-Šeks-Kalmeta, a ostvarit će se “čim bude povoljni trenutak za to”.

Sastanak na Badnjak
Posljednji sastanak trojca Kosor-Šuker-Kalmeta dogodio se u Vladi na Badnjak, doznajemo od izvora u Vladi, i on je bio samo nastavak prvog sastanka s početka prosinca.

Na krilima toga prvog sastanka premijerka je na dan željezničke nesreće na zagrebačkom Glavnom kolodvoru mahala Kalmetinim odlaskom, uvjerena kako je pravo vrijeme koje su dogovorili došlo s nesrećom "zamrznuta" vlaka.

Ipak, odlučeno je da Dario (kako zovu Kalmetu, op.a.) ostane na svojoj funkciji do iza predsjedničkih izbora. Tu je i neriješeno pitanje ministra obrane Branka Vukelića koji je na bolovanju zbog pretrpljenoga srčanog udara. Iako mu bolest dopušta povratak u politiku, s time se oteže kako bi se maknuo iz Vlade “zbog zdravstvenih razloga” u sjeni kojih bi bila upetljanost u aferu Brodosplit.

Pakiranje u Banskim dvorima moglo bi dočekati i ministricu bez portfelja Biancu Matković, provjereni kadar Ive Sanadera, čiji je zadatak praćenje pregovora s Europskom unijom.

Kako se kraj pregovora očekuje do sredine 2010., njezin će posao nestati, pa neće biti ni potrebe za ministricom bez portfelja koja de facto obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu europskih integracija.

Bianci Matković u prilog ne ide relativno otvoreno neprijateljstvo s premijerkom te činjenica da je šefica Vlade praćenje pregovora povjerila svim ministrima, po resorima koje pokrivaju, dakle više nije u njezinoj isključivoj nadležnosti.

Kako bi se anulirao dojam javnosti da iz Vlade, odlaze samo HDZ-ovi ministri jer samo oni ne vrijede, najvjerojatnije će u proljetnom čišćenju deblji kraj izvući i jedan ministar iz kvote koalicijskih partnera. Ta će smjena ovisiti o prilikama, posebno u HSS-u, a najveće izglede za odlazak ima ministar turizma Damir Bajs.

Na udaru i tajnici
Osim ministara proljetno ili pretproljetno čišćenje zasigurno će obuhvatiti i državne tajnike, ne samo u resorima u kojima bi se mijenjao ministar nego u svim ministarstvima.

Rekonstrukcijom Vlade J. Kosor učvrstit će svoju poziciju i izbjeći prijevremene izbore koje bi mogli isprovocirati i nezadovoljni pojedinci unutar koalicije.

Pojavile su se i priče, i to u samoj Vladi, o tome da nezavisni Tomislav Karamarko želi otići s mjesta ministra unutarnjih poslova, no neslužbeno se može čuti kako on o tome uopće ne razmišlja. Baš suprotno, Karamarko je, navodno, spreman, na poziv premijerke Jadranke Kosor ući u HDZ i stranački se angažirati.

Njegovim ulaskom u HDZ premijerka Kosor ostala bi na dva nestranačka ministra, Ivanu Šimonoviću koji pokriva pravosuđe, te najmlađem ministru u Vladi Đuri Popijaču čiji je resor gospodarstvo.

Najsigurnije mjesto u Vladi ima potpreds

Najsigurnije mjesto u Vladi ima potpredsjednik i ministar financija Ivan Šuker. Unazad nekoliko mjeseci on je osoba u koju premijerka može imati apsolutno povjerenje. Tu je drugi HDZ-ov potpredsjednik Darko Milinović, koji doživljava svojevrsnu mini renesansu nakon što su mu zaredom pala dva zakona.

Dok je odnos sa Šukerom temeljen na povjerenju, odnos Kosor - Milinović bazira se na stranačkom ključu. Milinovića u Vladi, naime, drže samo odlični izborni rezultati koje je dodatno učvrstio odličan rezultat HDZ-ova predsjedničkog kandidata u njegovoj Ličko-senjskoj županiji. Jadranka Kosor u potpunosti se odriče ostavštine svog prethodnika. Tako u planovima za 2010. spominje “posljedice propuštenih prilika” te “iskrenost u priznavanju propuštenih šansi”.

Te su fraze namijenjene odbjeglom premijeru, a ne njegovoj Vladi jer je u njoj participirala i aktualna premijerka i veliki dio njezina kabineta.

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • arka:

  Medijska nagadjanja!

 • Avatar Lajka
  Lajka:

  Nije problem što će neki otići. To je normalan slijed događaja nakon loših rezultata. Pitanje je kakvu ćemo poruku ostaviti onima koji dolaze? Vjerujem kako nitko neće snositi odgovornost za eventualne propuste i ne zalaganje? Opet ćemo po tko zna ... prikaži još! koji put pasti na laganim pitanjima.

 • fly1911:

  Samo smo u manjini,ONI se ne daju, napravili zakon za svoju nedodirljivost....