Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ćirilica je u Udbini uvedena nelegalno, Srba nema ni 20 posto'

”Političkom trgovinom vladajući HDZ žrtvovao je interese svoje zajednice zbog vlastitih fotelja”, tvrde branitelji
04. listopada 2013. u 09:37 0 komentara 213 prikaza
ćirilica
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Premda se slučaj općine Udbina često ističe kao pozitivan primjer uvođenja dvojezičnosti i mirnog suživota, dio žitelja hrvatske nacionalnosti s takvim se ocjenama ne slaže. Ćirilične ploče koje su ljetos ondje osvanule bez ikakve gužve i uz blagoslov vladajućeg HDZ-a, naime, postavljene su na temelju popisa stanovništva iz 2011., prema kojem Hrvata ima 49, a Srba 51 posto. Međutim, tamošnji hrvatski branitelji, ponajprije iz redova veterana Specijalne policije i gardijskih brigada, tvrde da je popis stanovništva fiktivan te da su vladajući političkom trgovinom žrtvovali interese svoje zajednice zbog fotelja.

Sprega policije i politike

Branitelji su proteklih dana obišli nasumce odabranih pet zaselaka svoje općine te nakon prikupljanja informacija od lokalnog stanovništva tvrde da samo u tim sredinama fiktivno prebiva 338 osoba srpske nacionalnosti. Primjerice, u Svračkovu Selu prijavljeno je 77 ljudi, a ondje ih živi samo sedam, a u Visuću pak, gdje ih je prijavljeno 159, uistinu prebiva 39.

– Broj Srba u općini Udbina dvostruko je manji od broja na temelju kojeg je uvedena dvojezičnost. Provjerom smo ustanovili da ih ima svega 20 do 25 posto, što bitno mijenja sve odluke kojima je lokalna politika podilazila, a srpsko stanovništvo i te kako profitiralo od statističkih podataka, a ne stvarnog stanja – upozorio je Mario Adrinek, umirovljeni specijalac koji se u Udbinu doselio s obitelji nakon rata.

Znakovito, nastavlja, do istih je rezultata došla i policijska istraga koja je provođena iste godine kad je objavljen i popis stanovništva, ali je zataškana.

– Djelatnici koreničke policijske postaje utvrdili su i službeno da u Udbini prebiva svega 20 posto prijavljenih Srba. Međutim, to izvješće na koje je policija utrošila dva mjeseca rada nikada nije ugledalo svijetlo dana niti je policija postupila sukladno Zakonu o prebivalištu pa izvršila brisanje fiktivno prijavljenih osoba. Iz ovog postupka može se jasno vidjeti sprega između lokalne politike i policije – tvrdi Mario Adrinek pozivajući se i na izjavu predsjednika općinskog vijeća Slobodana Bjelobabe, inače iz redova SDSS-a, koji je u kolovozu, neposredno nakon postavljanja dvojezičnih ploča, u emisiji “Prizma” na HTV-u izjavio da je “svjestan da osoba srpske nacionalnosti nema 51 posto, ali je statistika tako pokazala”.

Daljnjim provjerama branitelji su doznali da su prilikom popisivanja stanovništva neki popisivači “na komadu papira dobili generalije osoba srpske nacionalnosti koji su uneseni direktno u popis, a samo na jednom papiru nalazilo se oko 200 imena”. Tako je u općini Udbina upisano ukupno 958 osoba srpske nacionalnosti, što dio hrvatske zajednice sada osporava.

Strah od raseljavanja

– Dvojezičnost nije uvedena provedbom zakona, već rješenjem “ispod stola”. Još je predizborna koalicija HDZ-SDSS imala dogovor prema kojem je HDZ dobio načelnika, a SDSS ćirilicu – upozorava bivši specijalac dodajući da je u slučaju Udbine zakazala policija, ali i Ministarstvo uprave jer su znali za nepravilnosti, no nisu ništa poduzeli.

– Direktna posljedica takvog kriminalnog postupanja jest da su Hrvati u Udbini postali nacionalna manjina, što će nas u budućnosti natjerati na raseljavanje – zaključio je hrvatski branitelj.

>> 'Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar nemoguće je izbjeći'

'Neki su možda umrli, ali Srba je barem

'Neki su možda umrli, ali Srba je barem trećina'

– S obzirom na to da je riječ o našim žiteljima starije dobi, moguće je da su neki od popisa naovamo i umrli, ali tvrdim da je Srba u najmanju ruku trećina – kazao je načelnik općine Ivan Pešut (HDZ), a optužbe o političkoj trgovini nazvao insinuacijama.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.